Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα με τον Πρόεδρο & τον Γραμματέα του. Επιδόθηκε στο Προεδρείο της Ημερίδας, άρθρο με τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Συνδέσμου μας σε θέματα περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κορωπίου διοργάνωσε εχθές, Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, σημαντικότατη ημερίδα με θέμα "Τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Κορωπίου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής". Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί επιστήμονες, δήμαρχοι πόλεων της Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και παρευρισκόμενοι βουλευτές.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην ημερίδα, η μόλυνση από τα τοξικά βαρέα μέταλλα, (όπως αρσενικό, ψευδάργυρος, υδράργυρος και εξασθενές χρώμιο) που ανιχνεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα της Νοτιοανατολικής Αττικής είναι πιθανό ότι περνούν στην τροφική αλυσίδα. Επιπλέον, οι διοξίνες που εκλύονται από την καύση των σκουπιδιών σε ανεξέλεγκτες χωματερές, έχουν εντοπιστεί σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως αυγά, γάλα, λαδί και κρέας, σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερων ερευνών που παρουσιάσθηκαν στην ίδια ημερίδα.
Να ληφθούν μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση, να προωθηθεί η ανακύκλωση απορριμμάτων και να σταματήσει η λειτουργία λατομείων ζήτησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών και των παρεμβάσεων στην ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κορωπίου είναι ότι αιτία της σοβαρής και γενικευμένης ρύπανσης στο περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Αττικής είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα στο βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, η άναρχη οικιστική ανάπτυξη και η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
Κατά την έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κορωπίου, κ. Γιώργος Μπέλλος, τόνισε ότι ο σύλλογος έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την ημερίδα με συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίου γνωρίζουν σε βάθος τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νοτιοανατολικής Αττικής στη διαχρονία τους, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.
Ευθύμιος Λέκκας: Σωρευτικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας, στην εισήγησή του, η οποία αποτέλεσε εισαγωγή για τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι είναι πλήρως αποδεδειγμένο πως οι επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον είναι σωρευτικές και άρα δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα. Ο κ. Λέκκας (όπως έχει, άλλωστε, επανειλλημένως αρθρογραφήσει και στο ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ επ’ αυτού) αναφέρθηκε στο σύνολο των περιβαλλοντικών ανθρωπογενών καταστροφών, επιχειρώντας να συνδέσει τις εξελίξεις σε πλανητική κλίμακα με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική. Aναφέρθηκε στα θέματα της αστικοποίησης και της ερημοποίησης, στις πλημμύρες, τις χρήσεις γης, τα λατομεία, τους παράνομους ΧΥΤΑ, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τις πυρκαγιές και στο συνολικό «αποτύπωμά» τους στο περιβάλλον και ιδιαίτερα σ’ αυτό της Ανατολικής Αττικής με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητές του.
Κώστας Μεθενίτης: Σημαντική η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
Ο καθηγητής στον Τομέα Ανόργανης Χημείας Χημικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Μεθενίτης, ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Αρχικά ανέφερε ότι η άναρχη ανάπτυξη της Νοτιαανατολικής Αττικής επιφέρει ανεξέλεγκτες διαθέσεις επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ουσιών στο έδαφος και στη συνέχεια στον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλώντας με εκλαϊκευμένους επιστημονικούς όρους, ο κ. Μεθενίτης αναφέρθηκε διεξοδικά σε ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο και οι διοξίνες. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε μετρήσεις που είχαν γίνει το 2002, όταν είχε πλημμυρίσει η περιοχή του Μαρκοπούλου, είχαν εντοπισθεί ανησυχητικά υψηλές ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, οι οποίες κατά πιθανότητα προέρχονταν από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Ο κ. Μεθενίτης είπε, επίσης, ότι όσον αφορά την διοχέτευση των ομβρίων υδάτων η κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων, όπως η Αττική Οδός ή η λεωφόρος Βάρης – Κορωπίου, εμποδίζουν τη φυσική απορροή τους και επιτείνουν το πρόβλημα συγκέντρωσης επικίνδυνων ουσιών.
Πάρις Ευαγγελίου: Να συγκροτηθεί πολιτική για τη μεταλλευτική δραστηριότητα
Ο Πάρις Ευαγγελίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, αναφέρθηκε διεξοδικά στην αναγκαιότητα συγκερασμού της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια μίλησε για το θέμα των λατομείων στην Ανατολική Αττική, υπογραμμίζοντας ότι διαχρονικά στη χώρα μας υπήρξε έλλειμμα όσον αφορά στη χάραξη της μεταλλευτικής-λατομικής και εν γένει βιομηχανικής πολιτικής. Ο κ. Ευαγγελίου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η πολυνομία και η ασάφεια της νομοθεσίας επιτρέπει την επί χρόνια συνέχιση λειτουργίας λατομείων στην Ανατολική Αττική και τόνισε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της ανάπλασης στα λατομεία Μαρκόπουλου. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αυτά (παρά τα τις πρόσφατες ενέργειες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για διακοπή της λειτουργίας τους) συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα κάποιες ώρες της ημέρας.
Ευάγγελος Κυρίτσης: Αναγκαιότητα συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης
Ο περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Περιβαλλοντολόγων, Ευάγγελος Κυρίτσης, αναφέρθηκε στο θέμα των επιπτώσεων από τη μακροχρόνια λειτουργία χωμεταρών σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Ο κ. Κυρίτσης υπενθύμισε ότι σύντομα θα απαγορεύεται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ και τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Περιβαλλοντολόγων μίλησε για την αναγκαιότητα συνολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης βάσει των αρχών της εγγύτητας. Είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (σπίτι) και στην ανακύκλωση. Αναφέρθηκε σε μετρήσεις, τις οποίες είχε εκπονήσει προ ολίγων ετών το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε τρόφιμα (γάλα, λάδι και αυγά) σε σπίτια σε πολύ κοντινή απόσταση από την τότε χωματερή του Κορωπίου και είπε ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές, είχαν ανιχνευθεί στα τρόφιμα υψηλές ποσότητες επικίνδυνων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία. Τέλος, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης του αττικού τοπίου και είπε χαρακτηριστικά πως όταν αποκαθίστανται πρώην χωματερές θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτά φυτά όπως η ελιά ή το αμπέλι.
Πέτρος Φιλίππου: Διαχρονικές ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση
Ο δήμαρχος Καλυβίων και τέως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης στην Ανατολική Αττική, τονίζοντας ότι πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα του οποίου η πραγματική αιτία εντοπίζεται στα οικονομικά συμφέροντα γύρω από τον κλάδο αυτό σε όλα τα επίπεδα. «Υπάρχουν τουλάχιστον εβδομήντα επαγγέλματα που ζουν από την αυθαίρετη δόμηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου. Τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί από πολλών ετών ορθολογικά στα Σχέδια Πόλεων αρκετές περιοχές, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και επιχειρηματολόγησε ότι η συγκρότηση του Κτηματολογίου θα έπρεπε να ξεκινήσει από την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου μίλησε επίσης για την καταστροφική πυρκαγιά στο Πάνειο Όρος τον περασμένο καλοκαίρι και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αναδάσωσής του, την οποία ξεκινά ο δήμος Καλυβίων την ερχόμενη Κυριακή.
Σταύρος Ιατρού: Υπάρχουν λύσεις για ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων
Ο δήμαρχος Κερατέας, κ. Σταύρος Ιατρού, είπε αρχικά ότι η Ανατολική Αττική τείνει να γίνει ένα κακέκτυπο του Λεκανοπεδίου και του Θριασίου Πεδίου. Είπε χαρακτηριστικά πως παρότι έως πρόσφατα ήταν ένθερμος οπαδός του προαστιακού σιδηροδρόμου, επανεξετάζει τη θέση του βάσει του γεγονότος ότι και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού στην Ανατολική Αττική. Το κύριο μέρος του ομιλίας του κ. Ιατρού αφιερώθηκε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο κ. Ιατρού είπε ότι είναι λάθος να υιοθετείται "κρατικίστικη νοοτροπία" για το θέμα αυτό και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τοπικών λύσεων με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας και συγκροτημένων προγραμμάτων ανακύκλωσης. Είπε ότι το λανθασμένο μοντέλο ενός μεγάλου ΧΥΤΑ στην περιοχή των Λιοσίων, το οποίο ακολουθήθηκε από τον ΕΣΔΚΝΑ για πολλές δεκαετίες επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και στην Ανατολική Αττική και τόνισε ότι ο φορέας αυτός ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων από κατά τόπους δήμους ή ενώσεις γειτονικών δήμων. Πρότεινε να αναλάβει η ΔΕΗ πρότυπα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων βάσει των εμπειριών από χώρες του εξωτερικού, ενώ εκθείασε το πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Ελευσίνας.