15 Μαΐου 2009

Πως ένα ολυμπιακό γυμναστήριο επιχειρείται να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο

Κάτω από το γυάλινο όγκο ενός εμπορικού κέντρου κινδυνεύει να θαφτεί ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο της πόλης και να εξαφανιστεί ένας χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και πρασίνου, έκτασης 92 στρεμμάτων.

Το νέο μέτωπο άνοιξε στην περιοχή του Γαλατσίου ύστερα από την επιχειρούμενη αλλαγή χρήσης του Ολυμπιακού Γυμνα
Το mall τους ξεσήκωσε
στηρίου σε εμπορικό κέντρο, την ώρα που σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Αγιος Γεώργιος, το σπουδαίο μνημείο της Ομορφοκλησιάς που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Το κλίμα πυροδότησε η προχθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να συνηγορήσει στην κατασκευή του mall -και παρά το ότι η αρμόδια 1η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων είχε γνωματεύσει αρνητικά- θέτοντας απλώς προσχηματικούς όρους που θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν την οπτική ρύπανση προς το μνημείο.

Η τοπική κοινωνία με πρωταγωνίστρια τη δημοτική αρχή Γαλατσίου αντιτίθεται στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης και τη διαφύλαξη του μνημείου. «Θεωρούμε ότι δεν έχει χαθεί τίποτα, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά κενά και παρανομίες που συνδέονται με την υλοποίηση του mall», παρατηρεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου Γιάννης Μανιάτης.

Χρήσεις

Σε υπόμνημα που έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Γαλατσίου επισημαίνει πως η ανέγερση εμπορικών εγκαταταστάσεων είναι αντίθετη (άρα και παράνομη) σε σχέση με τις υφιστάμενες χρήσεις γης (βάσει σχετικού Π.Δ.) και τονίζει ότι «θα επιφέρει τη δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης» των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το εμπορικό κέντρο που έχει αναλάβει να χτίσει η κατασκευαστική εταιρία «Park Avenue» θα στεγάζει 180 καταστήματα ενώ προβλέπεται η δημιουργία τριών υπόγειων και υπαίθριων πάρκινγκ 1.400 θέσεων. Η περιβαλλοντική μελέτη της αναδόχου παραδέχεται ότι σε ώρα αιχμής το εμπορικό κέντρο θα προσελκύει τουλάχιστον 2.000 οχήματα, λόγος για τον οποίο, μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τις ζοφερές επιπτώσεις σημειώνει και η τεχνική έκθεση που συνέταξε ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Παπακώστας για λογαριασμό του Δήμου Γαλατσίου και η οποία καταδεικνύει ότι η μετα-mall κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα καταστήσει τη λεωφόρο Βεΐκου «απροσπέλαστη».

«Συζητάμε για την οικοδόμηση ενός ακόμα ελεύθερου χώρου την ώρα που η ανάγκη για χώρους πρασίνου είναι επιτακτική και μάλιστα σε έναν τόπο όπως τα Τουρκοβούνια, που χαίρει ειδικής προστασίας, είναι δασική περιοχή και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα», υπενθυμίζει ο κ. Μανιάτης.

ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΠΗΓΗ :

Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος - Πέμπτη, 14.05.09

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers