27 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ανατολική Αττική κινδυνεύει από μη αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνέπειες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει εφ’ όλης της ύλης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΒΔΟΜΗ, και ειδικότερα για τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής, εν’ όψει της επικείμενης επίσκεψής του την προσεχή εβδομάδα. (3/10 στο Κορωπί).

Στο θέμα της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ, η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με την κοινή θέση των επιστημονικών φορέων της περιοχής, όταν στην περυσινή επιστημονική ημερίδα του Αναπτυξιακού & Επιστημονικού Συνδέσμου Παλλήνης, αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα ως εξής.

Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.

Τα άλλα κόμματα έχουν επικαιροποιήσει τις θέσεις τους, ή θα συνεχίσουν να πειραματίζονται στηρίζοντας εφήμερες λύσεις ;


Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΧΥΤΑ :

Εθνικός επανασχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της επίσκεψης μας είναι η ανάδειξη των ιδιαιτέρων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, που αν δεν αποτρέψουμε λαθεμένες επιλογές, θα βρεθούμε μπροστά σε μη αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνέπειες. Είναι γνωστό πως η περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένας πνεύμονας πρασίνου και αδόμητης έκτασης, μετατρέπεται σταθερά σε χώρο άναρχης οικιστικής και βιομηχανικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο το μοντέλο της στρεβλής και ψευδεπίγραφης ανάπτυξης.

Η πληθυσμιακή πίεση που δέχεται η Αν. Αττική είναι πρωτόγνωρη. Στα Μεσόγεια ο πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό 40% την τελευταία δεκαετία. Νέα πολεοδομικά συγκροτήματα δημιουργούνται χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Το μοντέλο ανάπτυξης που διαχρονικά προωθούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι η συγκέντρωση δραστηριοτήτων γύρω από το νέο αεροδρόμιο και τον οδικό άξονα της Αττικής οδού με νέα επιχειρηματικά κέντρα, νέους εμπορικούς πόλους, ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, νέες ξενοδοχειακές και ψυχαγωγικές μονάδες. Τα ζητήματα των χρήσεων γης, των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, των περιαστικών δασών, του υδροφόρου ορίζοντα, των καταπατήσεων, της αυθαίρετης δόμησης, όλα αυτά στη λεγόμενη «ανάπτυξη» λογαριάζονται «εξ υπολοίπου»..

Έτσι σε μία δεκαετία, αν αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και ενεργοί πολίτες δεν παρέμβουν έγκαιρα, θα έχουμε ένα νέο πολεοδομικό τέρας, τύπου λεκανοπεδίου Αθήνας-Πειραιά. Αυτήν την εξέλιξη ο ΣΥΝ αγωνίζεται να αποτρέψει.

Ποια είναι η θέση του Συνασπισμού πάνω στο θέμα των ΧΥΤΑ και πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων;

Η παραγωγή απορριμμάτων είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης. Η πολιτεία σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα από όλα να δώσει προσοχή, στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων. Η διαχρονική και δικομματική όμως αναβλητικότητα απέναντι στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οδηγούν την Ελλάδα από το 2009 στην καταβολή υψηλότατων ημερήσιων προστίμων για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, που σήμερα είναι περισσότεροι από 2000. Γνώμη μας είναι ότι ο σημερινός σχεδιασμός για την διαχείριση αστικών απορριμμάτων δεν είναι ορθολογικός και χρειάζεται άμεση αναθεώρηση ως προς τον αριθμό, το μέγεθος και την τεχνολογία. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, να εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες τους. Μόνο έτσι, με επιστημονικά κριτήρια και προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση και δράσεις, θα φτιαχτεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η «εκπαίδευσή» μας στο ζήτημα της ανακύκλωσης, μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινά από το σπίτι μας, με την κατάλληλη υποστήριξη πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των παραλιών από τους πολίτες;

Φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Οι παραλίες, όπως και τα δάση, είναι κοινόχρηστοι χώροι, άρα κτήμα όλων των πολιτών. Δεν είναι περιουσία κανενός, ούτε του κράτους, ούτε των επιχειρηματιών, ούτε της εκκλησίας, καμιάς Κτηματικής Εταιρείας ή των Ε.Τ.Α.

Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι συνταγματικό δικαίωμα. Πρόσφατα, δήμαρχοι και πολίτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τις κινητοποιήσεις τους και με την στήριξη των κατοίκων, έδωσαν το παράδειγμα πως μία τοπική κοινωνία μπορεί να διεκδικήσει πίσω αυτά που παράνομα τους στέρησε η εμπορευματοποίηση και η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να είστε σίγουροι πως ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσουν, ώστε να επανακαταλάβουμε όσους χώρους παράνομα και αντισυνταγματικά καταπάτησαν και εκμεταλλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα.

Επειδή ως κόμμα έχετε ταχθεί υπέρ της συνένωσης των Δήμων, δεν νομίζετε ότι οι Δήμοι μαμούθ καταργούν την έννοια του τοπικού χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας κυρίως τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα και της ιστορικής τους συνέχειας;

Η προωθούμενη «μεταρρύθμιση» από την κυβέρνηση είναι μία απλή συνένωση νομαρχιών και δήμων, που αποσκοπεί σε δημοσιονομικό όφελος και κομματικό έλεγχο των νέων δήμων. Είναι σαφές πως είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτή την μεθόδευση. Η χώρα έχει ανάγκη από μία ριζική τομή στο πολιτικό σύστημα και στην διοίκησή της. Επιδίωξη μας είναι ο δημόσιος χώρος να αναδιοργανωθεί προκειμένου η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική να ασκούνται προς όφελος των πολιτών και όχι από τον ιδιωτικό τομέα προς χάριν του κεφαλαίου. Κατά συνέπεια διαφωνούμε με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, όχι μόνο για τους λόγους που περιγράψατε, αλλά γιατί πιστεύουμε πως θα κατασκευάσει μεγάλους, γραφειοκρατικούς και αντιδημοκρατικούς Ο.Τ.Α.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers