19 Οκτωβρίου 2008

ΙΓ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παιανία, 30-31/10 και 1-2/11/2008.

Αν και οι επιστημονικές συναντήσεις της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής ξεκινούν το 1999, όταν και ιδρύθηκε, η αρχή έγινε τη δεκαετία του '80 από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής Καλυβίων.

Οπωσδήποτε, και μόνο η ύπαρξη της εν λόγω εταιρείας στην Ν.Α Αττική, αποτελεί κύτταρο διαφύλαξης του πολιτισμού και της παράδοσης της περιοχής μας. Αυτό που αποτελεί και περιουσία της εταιρείας και όλων μας είναι το πολύτιμο αρχείο των πρακτικών από το 1984 μέχρι σήμερα.

Έχω παρακολουθήσει τις εργασίες των δύο προηγούμενων συναντήσεων, στα Σπάτα το 2004 που νομίζω πως ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και του 2006 στην Παλλήνη με ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση κόσμου.

Εντύπωση προξενεί ωστόσο το γεγονός πως δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν οι εργασίες, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστοσελίδα του Δήμου Παιανίας, ούτε για την εκδήλωση, πόσο μάλλον για το πρόγραμμα. Η εταιρεία το σίγουρο είναι ότι δεν αγαπάει καθόλου την ηλεκτρονική πληροφόρηση. Οι μοναδικές αναφορές που βρήκαμε, θα τις δείτε στο τέλος του άρθρου, μας έρχονται από το παρελθόν.

Προτείνονται τα εξής απλά βήματα :

Είναι πολύ σοβαρή εργασία να ξέρουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, σε πρώτη φάση, για τους τίτλους των εργασιών καθώς και μια περίληψη από όλα τα προηγούμενα συνέδρια. Αυτό προϋποθέτει την δημιουργία ιστοσελίδας από την Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να δοθούν όλες οι εργασίες και μάλιστα ελεύθερα μέσω διαδικτύου. Οι νεώτεροι κάτοικοι που ενσωματώνονται στην Αττική γη θα βρουν πολύτιμο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα και αραχνιάζει σε αποθήκες και φωριαμούς όλα αυτά τα χρόνια.

Η ανοικτή κοινωνία της Ανατολικής Αττικής επιθυμεί πιο ανοικτές διαδικασίες και πιο ενεργή συμμετοχή των επιστημονικών συλλόγων που εμπνέουν το σήμερα και το αύριο.

Η εταιρεία και κάθε εταιρεία θα πρέπει να ξαναγυρίσει στους συλλόγους που την ενέπνευσαν τη δεκαετία του 80 για να ξαναβρεί τη μαζικότητα που κινδυνεύει να χαθεί.


Κατεβάστε το πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης.


Ακολουθεί η ανακοίνωση :

ΙΓ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Παιανία, 30-31/10 και 1-2/11/2008.

Διοργάνωση: Δήμος Παιανίας και Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής

Ανιχνεύοντας το χρόνο στη ΝΑ Αττική. Ο λόγος της επιστήμης συναντά το λόγο της κοινωνίας.

Ο Δήμος Παιανίας και η Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής, η οποία έχει την ευθύνη για τη συνέχεια και τη διοργάνωση των Επιστημονικών Συναντήσεων ΝΑ Αττικής, διοργανώνουν τη
ΙΓ΄ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ Αττικής
η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Παιανία, στο Μουσείο Βορρέ, 30-31/10 και 1-2/11/2008.


Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής δημιουργήθηκε τον lούλιο του 1999.

Η Εταιρεία έχει έδρα της τα Καλύβια και περιοχή ενδιαφέροντος και μελέτης την νοτιοανατολική Αττική, δηλαδή την περιοχή που εκτείνεται από τον Υμηττό και την Πεντέλη μέχρι το Σούνιο.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη και έρευνα κάθε επιστημονικού και πολιτισμικού θέματος και ζητήματος που σχετίζεται με την περιοχή της ΝΑ. Αττικής και τους κατοίκους της, όπως η συγκέντρωση, καταγραφή, διατήρηση, μελέτη και η δημοσίευση του γλωσσικού, λαογραφικού και ιστορικού αρχειακού εν γένει υλικού, καθώς και υλικού λαϊκής τέχνης. Επίσης η καταγραφή, μελέτη και προώθηση των κοινωνικών, οικολογικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την περιοχή.

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής αναλαμβάνει υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση των Επιστημονικών Συναντήσεων. Πρόκειται πλέον για έναν θεσμό, που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Η ιδέα ξεκίνησε το 1984 από τα Καλύβια. Αφορμή στάθηκε η έκδοση ενός τιμητικού τόμου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του επιφανούς συντοπίτη αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη.

Έτσι δόθηκε το έναυσμα και ξεκίνησε δειλά η προσπάθεια μιας επιστημονικής διαδικασίας η οποία έμελλε να έχει καθοριστική σημασία τα επόμενα χρόνια για την περιοχή της Αν. Αττικής.

Με βασικούς πρώτους διοργανωτές τον γιατρό-ιστοριοδίφη Γεώργιο Χατζησωτηρίου, τους αρχαιολόγους Ευάγγελο Κακαβογιάννη και τον Δήμαρχο Καλυβίων Πέτρο Φιλίππου - Αγγέλου πραγματοποιήθηκε η Α' Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής στα Καλύβια. Ακολούθησαν άλλες εννέα επιστημονικές συναντήσεις, τρεις στα Καλύβια και οι επόμενες στην Παιανία, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Κερατέα και Λαύριο.

Βασικός στόχος των Επιστημονικών Συναντήσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη και προώθηση του επιστημονικού λόγου και προβληματισμού για θέματα που αφορούν την περιοχή.

Πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Ιστοσελίδα Δήμου Καλυβίων

Ζ' Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής

Ιστοσελίδα δημάρχου Καλυβίων Πέτρου Φιλίππου

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers