29 Οκτωβρίου 2007

Ο τοπικός τύπος με συνεχή δημοσιεύματα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του θέματος ΚΑΜΠΑ

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις

για το υπό ανέγερση Εμπορικό Κέντρο στην Κάντζα


Στο Νομαρχιακό 29 Οκτωβρίου & 5 Νοεμβρίου, στο Δημ. Συμβούλιο 31 Οκτωβρίου


Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλείται να συζητήσει για πρώτη φορά σε πλαίσιο θεσμοθετημένων διαδικασιών, το ζήτημα ανέγερσης Εμπορικού Κέντρου στο Κτήμα Καμπά της Κάντζας. Η συζήτηση δεν προβλέπεται να καταλήξει σε απόφαση. Αυτή θα αναδειχθεί την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα και αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί -Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.- η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης. Την προσεχή Δευτέρα η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, θα περιστραφεί κατά κύριο λόγο στα σημεία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα οποία ζητήθηκαν επιπρόσθετες εξηγήσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η συζήτηση θα προσφέρει την δυνατότητα να ανταλλαγούν εκτιμήσεις και αξιολογήσεις και σε κάποιο βαθμό μάλλον θα σηματοδοτήσει το περιεχόμενο της γνωμοδοτικής απόφασης που θα εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί θα συζητηθούν σχεδόν τα ....πάντα και μάλιστα υπό την ....αύρα των Δημοτών εκείνων που θα είναι συγκεντρωμένοι και θα διαμαρτύρονται για την ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου. Η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική και αντικειμενικά δεν μπορεί να επηρεάσει καθοιονδήποτε τρόπο την εξέλιξη ή μη του έργου. Η σημασία της έχει άλλο χαρακτήρα. Θα καταδεικνύει την βούληση των κατοίκων για το αν θέλουν ένα τέτοιο Εμπορικό Κέντρο στην πόλη τους ή όχι... Και στο σημείο αυτό επικεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ανοιχτή συζήτηση για το υπό ανέγερση Εμπορικό Κέντρο με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παλλήνης και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης. Συμμετείχαν πολλοί αιρετοί από το Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες κρίσεις και θέσεις. Ο "Ν" παρουσιάζει σε τρεις σελίδες, 8-9 & 10 - σχεδόν το σύνολο των απόψεων που εκφράστηκαν
στην αίθουσα και οι οποίες σχεδόν όλες, συμπίπτουν σε ένα κομβικό σημείο: στην απόλυτη άρνηση προς το σχεδιαζόμενο έργο!


Για το σχεδιαζόμενο Εμπορικό Κέντρο

στο Κτήμα Καμπά της Κάντζας

Συμφώνησαν πως ...διαφωνούν με το έργο & ζήτησαν από Συμβούλους: & αλλήλους: να αντισταθούν!


Στην κοινή αλληλοαναγνωριστική διαβούλευση που έγινε με πρωτοβουλία

του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παλλήνης & της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων της πόλης.


Νομαρχιακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της "Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος" και συλλογικοί φορείς της Παλλήνης προσκλήθηκαν από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Παλλήνης σε κοινή συνεδρίαση στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής με μοναδικό θέμα συζήτησης το υπό ανέγερ­ση Εμπορικό Κέντρο Κάντζας.

Οι αντιδράσεις σε γενικές γραμμές ήταν αρνητικές και η όποια θετική προσέγγιση περιείχε επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Όλοι οι παριστάμενοι, με διακύμανση ως προς την οξύτητα της τοποθέτησης, τοποθετήθηκαν αρνητικά. Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όμως, θα ήταν αναμενόμενο να υπάρξει μεγαλύ­τερη συμμετοχή των πολιτών. Ίσως όμως να μην ήταν αυτό το ζητούμενο των διοργανωτών. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας διάλογος με τους αιρετούς προκειμένου να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα για τις επικείμενες συνεδριάσεις των Συμβουλίων του Δήμου Παλλήνης και της Νομαρχίας. Αν, πράγματι, αυτό ήταν το ζητούμενο, η συνεδρίαση συνέβαλλε στην πραγματοποίηση του στόχου. Συμμετείχαν οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ Β. Οικονόμου & Ντ. Βρεττός ο Αντινομάρχης κ. Χ. Δαμασκός, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής, κ.κ. Δημοσθένης Μπαρούτας, Κ.Μετοχιάτη, Χ. Φράγκου, Χ.Ντούρος, Ν. Στεφανίδης, Γ.Πάντζας, Ι. Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Μ. Μάκαρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παλλήνης κ.κ. Θ. Γκοτσόπουλος, Τ. Μπουντουβάς, Γ. Σμέρος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ανθούσας κ.κ. Θ.Μπακαλάκος και Σ.Καρατάσου, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.


Η ανάδειξη της κοινωνικής αντίθεσης


Ειρήνη Κουνενάκη


Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλλήνης


Έντονος προβληματισμός, είναι μια ήπια έκφραση για την κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το έργο φαίνεται πως δεν είναι αποδεκτό. Αυτό προκύπτει από τις περισσότερες τοποθετήσεις, των αιρετών της αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων των φορέων της πόλης. Όλοι συμφωνούν σε κάποια σημεία. Το πρώτο είναι η αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική επιβάρυνση που επίκειται. Αποδεκτό ακόμη και από τα κείμενα της εταιρείας που περιέχονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το δεύτερο είναι πως - υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία έχουν συμβάλει στην εξύφανση ενός τοπίου δεδομένου ή παγιοποιημένου. Αυτά τα σημεία, που αναφέρθηκαν από πολλούς είναι, ο ιδιωτικός χαρακτήρας της έκτασης, με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς επίσης και η διαδικασία της ΠΟΑΔΠ που έχει επιλέξε ι- όχι τυχαία - η εταιρεία. Το τρίτο σημείο, γενικά αποδεκτό είναι κάποια νομικά "κενά", που ίσως φανούν χρήσιμα, στην διαδικασία. Άρα τι μέλλει γενέσθαι; Το μεγάλο έργο της

αποχέτευσης στα Μεσόγεια δεν προχώρησε, με το αιτιολογικό της ανυπαρξίας κοινωνικής συναίνεσης. κάτι που ήταν προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αιτία που αν και δεν υπάρχει με την μορφή νομολογίας, έχει εδραιωθεί

ως μέρος μιας ηθικής δεοντολογίας πάνω στην οποία κτίζεται η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων. Με δεδομένο ότι, όλα έχουν εξελιχθεί με σταθερή και διαχρονική στόχευση, που σημαίνει πως τα περιθώρια κινήσεων και ελιγμών είναι πολύ μικρά, η ανάδειξη της

κοινωνικής αντίθεσης είναι το μόνο όπλο. Η αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που μάλλον διαφαίνεται, δεν επαρκεί στην παρούσα φάση.

Πολύ δε περισσότερο η αρνητική απόφαση που πιθανολογείται ότι θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης.

Το έργο δεν αφορά μόνο την Παλλήνη. Το έργο αφορά τα Μεσόγεια. Άρα άμεση εμπλοκή όλων των φορέων. Άμεση εμπλοκή όλων των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Άμεση ευαισθητοποίηση των πολιτών. Είναι το τελευταίο όπλο, το όπλο της μη συναίνεσης.


Ο κ. Θ. Σταματίου


Εκ μέρους του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παλλήνης, ο κ. Θ. Σταματίου άνοιξε τις εργασίες της συνεδρίασης ευχαριστώντας ιδιαίτερα, τον τοπικό τύπο για την συ­νεπή και υπεύθυνη συμβολή του στην ανάδειξη του ζη­τήματος του υπό κατασκευή έργου στο Κτήμα Καμπά. Στην σύντομη εισαγωγή του ο κ. Σταματίου αναφέρθη­κε στην σκοπιμότητα της συνεδρίασης, κυρίως μετά την ενημερωτική συνάντηση που προηγήθηκε στις 17 Ιουλίου 2007, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλλή­νης και την συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων της εταιρείας.


Ο κ. Κ. Ρίπης


Ο κ. Κ. Ρίπης, γεν. γραμματέας του Συνδέσμου, με τρόπο εμπεριστατωμένο και με την βοήθεια οπτικοα­κουστικών βοηθημάτων, παρουσίασε τα βασικά χαρα­κτηριστικά του θέματος όπως αυτά έχουν εξελιχθεί μέ­χρι και σήμερα και επεσήμανε πώς το τελευταίο διά­στημα έχει αναπτυχθεί για το σχεδιαζόμενο Εμπορικό Κέντρο Κάντζας μια δυναμική με αξιόπιστα χαρακτηριστικά τόσο από φορείς της πόλης όσο και από πολλούς κατοίκους. "Εμείς - ανέφερε χαρακτηριστικά - ξεκινήσαμε πρωτοβουλίες προκειμένου το θέμα να γίνει γνωστό πέρα από την Παλλήνη, χρησιμοποιώντας σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργώντας ένα ιστολογία και αναδεικνύοντας το θέμα μέσα από αναρτήσεις δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων αλλά και επισημάνσεις που καθημερινά προστίθενται. Ήρθαμε επίσης σε επαφή με φορείς της ευρύτερης περιοχής κοινοποιώντας τους το θέμα και τις παρενέργειες που θα προκύψουν για όλη την περιοχή..."


Ο κ. Γ. Πάντζας


Στην σύντομη παρέμβαση του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γ. Πάντζας, είπε

"...πως η Νομαρχια­κή Αγωνιστική Συνεργασία, ήταν πάντα αντίθετη σε τέτοιου είδους κατασκευάσματα. Είμαστε αντίθετοι στο Εμπορικό Κέντρο, είμαστε αντίθετοι σε κάθε μόλυνση της περιοχής. Ήμασταν πάντα και θα είμαστε πάντα δίπλα στο πλευρό των ανθρώ­πων που έχουν το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφασίζουν για το πώς θα ζήσουν".


Ο κ. Α. Ρεφούλιας


0 πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλλήνης κ. Α. Ρεφούλιας αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που διαχρονικά παραμένουν άλυτα στον Δήμο Παλλήνης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έλ­λειψη σχολικών υποδομών, στην έλλειψη χώρων, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε με τα μεγάλα έργα της περιοχής, αλλά και την έλλει­ψη χώρων πρασίνου. "Η νέα σχολική χρονιά - είπε ο κ. Α. Ρεφούλιας - ξεκίνησε με άλλο ένα μεγάλο θέμα, που θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Επανήλθε το θέμα της κατασκευής ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, σε μια ιδιόκτητη έκταση, στο Κτήμα Κα­μπά. "Εμείς -τόνισε- σαν οργανώσεις πολιτών της Παλλήνης, εκφράζουμε την αντίθεση μας προς το έργο και με επιστολή που στείλαμε σε 3.000 γονείς δηλώσαμε ότι εναντιωνόμαστε στην κατασκευή του. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και η επιβά­ρυνση δυσανάλογη με τις υπάρχουσες υποδομές. Αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να αποφασίζουν κάποιοι από εμάς για μας. Όλοι οι γονείς της Παλλήνης είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέ­ψουμε το έργο αυτό."



Ο κ. Οδ. Ρομπάκης


Ο κ. Οδ. Ρομπάκης, αναπληρωτής προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παλλήνης, αναφέρθηκε στην συνολική περιβαντολλογική επιβάρυνση που έχει δημιουργηθεί και μετά τις πρόσφατες πυρκα­γιές, στα υπό κατασκευή μεγάλα έργα όπως το Γιαλού στα Σπάτα, στο Συνεδριακό Κέντρο κατά μήκος της Αττικής Οδού και στην ΠΟΑΔΠ που σή­μερα συζητάμε, καταλήγοντας πως το συγκεκριμέ­νο έργο θα δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες επι­βάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο κος Ρομπάκης αναφέρθηκε στις παραλείψεις των διοική­σεων του Δήμου Παλλήνης να χαρακτηρίσουν το Κτήμα Καμπά ως χώρο πρασίνου, στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1999 να συμπεριληφθεί η έκταση στην επέκταση του Γενι­κού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία ναι μεν ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, υπήρχαν όμως τα περιθώρια για ήπια ανάπτυξη. "Σήμερα - είπε - συζητάμε για ένα έργο που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή μας. Εμείς θα αντισταθούμε, θέλουμε ένα μητροπολιτικό στρατηγικό σχεδια­σμό για την προστασία του περιβάλλοντος, σεβα­σμό στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας. Γνωρίζοντας τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα της α­πόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ζητάμε α­πό τα αιρετά όργανα του να απορρίψουν την από­φαση της ΠΟΑΔΠ.


Ο κ. Γ. Αποστολίδης


Ο κ.Γ. Αποστολίδης του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παλλήνης, αναφέρθηκε στον Ν.2742/99, ο οποίος δίνει υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως ΠΟΑΔΠ. "Ζητάμε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που είναι και το μόνο που μπορεί να γνωμοδοτήσει - επεσήμανε - να μην πάρει καμία απόφαση στήριξης αυτού του έργου."


Ο κ. Δ. Κοτρώνης


Ο κ. Δ. Κοτρώνης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλλήνης, ανέφερε πως η θέση της Ένωσης είναι ξεκαθαρισμένη απέναντι στο έργο. Και είναι αρνητική. Τα προβλήματα που θα προκύψουν απο το έργο, είναι πολλαπλά, σύνθετα και μη αναστρέψιμα.

"θεωρούμε δεδομένο - τόνισε - ότι οι εκλεγμένοι άρχοντες θα δείξουν την απαιτούμενη πολιτική ευαισθησία και θα εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το μετά, δηλ. τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και χωροταξικές επιπτώσεις όπως αυτές θα διαμορφωθούν με την λειτουργία του έργου Δεν μπορεί το φυσικό περιβάλλον να θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας των αναπτυξιακών επενδύσεων και όχι συγκριτικό εθνικό πλεονέκτημα και πλούτος του κάθε τόπου..." Εμείς, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κοτρώνης "λέμε όχι στις χιλιάδες αυτοκίνητα που
θα περνάνε κάθε μέρα - όλη μέρα, μπροστά από τα σχολεία και που θα μετατρέψουν ακόμα και τις αυλές σε παρκινγκ. Λέμε όχι στη δραματική αύξηση του θορύβου που η ίδια η εταιρεία ομολογεί ότι θα είναι πολύ πάνω από τα όρια που βάζει ο Π.Ο.Υ.. Οζίδια, όζον, υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα επιβλαβή σωματίδια είναι η προίκα που έχει να προσφέρει το Εμπορικό Κέντρο προς την ατμόσφαιρα
της περιοχής. Εμείς λέμε όχι σε αυτόν τον .... γάμο. Η Ένωση και όλοι οι γονείς, θα αγωνιστούμε
για να μην γίνει το Εμπορικό Κέντρο...... Σε αυτόν αγώνα, οι αιρετοί μας εκπρόσωποι πρέπει να είναι επικεφαλείς. Ο καθένας θα κριθεί και προσωπικά
για την στάση που θα κρατήσει.... "


Ο κ. Γ. Τιλκιτζής


Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τον λόγο πήρε ο κ. Γ. Τιλκιτζής. Ξεκίνησε, αναφερόμενος στην απόφαση δέκα περίπου πολιτών από την περιοχή της Κάντζας να προχωρήσουν στην σχηματοποίηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, αμέσως μετά την κοινοποίηση των προθέσεων για την ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου. Προχωρήσαμε στο κάλεσμα όλων των φορέων της πόλης προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό που πρόκειται να γίνει. "Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε στο τέρμα, που λέγεται Όχι στο Εμπορικό Κέντρο"

Ο κ. Τιλκιτζής αναφέρθηκε στην Αρχή της προφύλαξης. Το άρθρο 24 του Συντάγματος, αναφέρει πως τα Όργανα του κράτους που αποφασίζουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το άρθρο 24, εδάφιο 4, που λέει πως οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρουν πρέπει να είναι για το κοινό καλό, για το συμφέρον των κατοίκων. "Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται από τις επιπτώσεις από την ρύπανση θα είναι τεράστιο. Αυτό το κόστος θα το πληρώσουμε εμείς, τα παιδιά μας και όχι οι επενδυτές. Οι επιπτώσεις στο σχολικό περιβάλλον, θα είναι τεράστιες. Το 2005, για πρώτη φορά ο Συνήγορος του Πολίτη, πήρε απόφαση για ένα θέμα που αφορά και εμάς σε υπέρτατο βαθμό. Αφορούσε την γειτνίαση καφετέριας σε σχολείο του Περιστερίου. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση στηρίχθηκε σε νομολογία σχετική, για την προστασία των συμφερόντων παιδιού. Το ερώτημα είναι αν έχουν ληφθεί υπόψη αυτές οι παράμετροι στον σχέδια

σμό του συγκεκριμένου έργου......... ". Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τιλκιτζής αναφέρθηκε στην συνθήκη του Argue, και στην ανάγκη που προκύπτει για κοινοποίηση σε όλον τον κόσμο του επικείμενου έργου.


Ο κ. Χ. Δαμάσκος


Ο κ, Χ. Δαμάσκος, Αντινομάρχης, είπε πως είναι πασιφανές ότι το θέμα είναι κρίσιμο και μεγάλο και για τον λόγο αυτό το αντιμετωπίζουμε με την πρέ­πουσα σοβαρότητα.

"Προσωπικά θα ήθελα να θίξω δύο θέματα. Το πρώτο που θα πρέπει να δούμε είναι τι πρόκειται να γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Με τα ση­μερινά δεδομένα, έχουμε μια ιδιωτική έκταση στη ΖΟΕ Μεσογείων με χαρακτηρισμό Κ1, δηλαδή χρήσεις για βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Πρόκειται για μια χρήση με ιδιαίτερη επιβάρυνση. Το δεύτερο, αφορά την όλη δόμηση, η οποία είναι δυσμε­νέστερη από αυτή που ζητάει η εταιρεία. Με την σημερινή κατάσταση η εταιρεία ενώ έχει την δυνατότητα να κτίσει περίπου 127.000τ.μ., ζητάει να κτίσει 117.000 τμ.. Προφανώς βέβαια την εταιρεία δεν την εξυπηρετεί η συγκεκριμένη χρήση και ζη­τάει το ΠΟΑΔΠ. Ο ρόλος μας, είναι γνωμοδοτικός. Και είναι η μόνη γνωμοδότηση που ζητείται. Εμείς βέβαια, το μεταβιβάσαμε και στον Δήμο Παλλήνης, γιατί θέλουμε να αφουγκραστούμε την γνώμη του οικείου Δήμου. Παρόλα αυτά την τελική από­φαση θα την πάρει ο Υπουργός και κρίσιμο ρόλο βέβαια θα παίξει ο Οργανισμός Αθήνας. Θέσαμε στην εταιρεία μια σειρά ερωτήματα για την αναγκαιότητα αλλά κυρίως ερωτήματα για να ξεκαθα­ρισθούν οι επιπτώσεις του έργου. Πήραμε απαντήσεις. Η δική μου γνώμη, η προσωπική μου άποψη, είναι ότι οι απαντήσεις είναι γενικόλογες και δεν μπαίνουν στην ουσία των ερωτημάτων..... Όλα τα

θέματα που θέσατε οι περισσότεροι, είναι θέματα σοβαρών προβληματισμών. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν και τεχνικά θέματα. Το πιο βασικό για μένα είναι πως αυτό το ΠΟΑΔΠ, έρχεται να κατασκευασθεί χωρίς να έχει καταρτισθεί ένα Στρατηγικό Χωροταξικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής....Και το παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία...Υπάρχει ένα σαθρό νομικό υπόβαθρο. Δεν μπορεί να προβλεφθεί τι μπορεί να αντέξει η Περιφέρεια αλλά και στο σύνολό της η Αττική. Το δεύτερο ζήτημα είναι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία έχει τρία απορριπτικά σημεία, τα οποία πρέπει να τα δούμε γιατί και εκεί φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην οροθέτηση του ΠΟΑΔΠ. Έθεσα απλώς κάποιους προβληματισμούς. Ολοκληρωμένη άποψη θα καταθέσω στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου."


Ο κ. Θ. Γκοτσόπουλος



Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θ.Γκοτσόπουλος και σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση στην Αττική και στα Μεσόγεια είναι τέτοια που απαιτεί ένα σύγχρονο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπ' όψιν του όλα τα δεδομένα με κύρια παράμετρο βέβαια την ποιότητα ζωής στην πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της ευρύτερης κοινότητας.

Αντ' αυτού με αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις "φυτεύονται" τεράστια συγκροτήματα στους ελάχιστους πια αδόμητους χώρους της Αττικής. Τα 115.000 τ.μ. του εμπορικού κέντρου στον Καμπά με τις υπάρχουσες υποδομές και την ανάπτυξη της Παλλήνης θα υποβαθμίσει την ζωή μας και θα αναστείλει την προσπάθεια μας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Η απειλή, η Ανατολική Αττική, τα Μεσόγεια να ακολουθήσουν το μοντέλο ανάπτυ­ξης που επιβλήθηκε στο λεκανοπέδιο Αθηνών τις δεκαετίες '50, '60, '70 με όλες τις συνέπειες που γνωρίζουμε, είναι άμεση.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι πολίτες, οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί παράγοντες να αρνηθούν αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης που επιχειρείται με την πρόταση για το εμπορικό κέντρο στον Καμπά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για να υπερασπιστούμε την ζωή και το περιβάλλον το δικό μας και των παιδιών μας."



Ο κ. Μ. Μάκαρης


Ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Μ. Μάκαρης, τόνισε πως η συζήτηση αφορά ένα πολύ μεγάλο έργο πως οι επιπτώσεις του αφορούν όλους μας. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε τα συν και τα πλην. Ένα θέμα που πρέπει να δούμε είναι η εγγύτητα του συγκεκριμένου έργου στον οικισμό. Η εγγύτητα αυτή θα προκαλέσει σοβαρή επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό. Δεν γνωρίζω αν η Παλλήνη μπορεί να αντέξει αυτό το κυκλοφοριακό φόρτο χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάκαρης. Σαφώς θα υπάρξουν και κάποια θετικά. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθεί δίπλα μας ένα πάρκο με καταστήματα, αλλά δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά για να εξισορροπήσουν την επιβάρυνση που θα επέλθει. Όπως επίσης πρόβλημα θα υπάρξει και με τα καταστήματα της Παλλήνης.



Ο κ. Δ. Μπαρούτας


Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κος Δ. Μπαρούτας, είπε πως κατοικούμε σε ένα περιβάλλον που όλα αλλάζουν, ανατρέπονται και κακοποιούνται. Παρατηρούμε μια βίαιη μετακίνηση του πληθυσμού, που προβλέπεται μέσα από την μελέτη. Το προτεινόμενο έργο είναι ένα σχέδιο ανατροπής. Υπάρχουν τρείς προσεγγίσεις. Η πρώτη είναι ότι το έργο "μ' αρέσει και το αποδέχομαι." Η δεύτερη είναι εκείνη που λέει ότι δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Μήπως πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση με την εταιρεία για να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε; Και η τρίτη είναι η ξεκάθαρη απόρριψη του εγχειρήματος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με ποια από τις τρείς προσεγγίσεις είμαστε. Εγώ λέω ξεκάθαρα όχι. Αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρξει σωστός συντονισμός και μεθόδευση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.


Οι κ.κ. Θ. Νταρζάνος & Καπετανάκης


Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εργατικών κατοικιών κ.κ. Θ. Νταρζάνος και Καπετανάκης επεσήμαναν πως την μεγαλύτερη επιβάρυνση από το έργο θα την υποστεί η συγκεκριμένη περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, η οποία συνορεύει με την Λεονταρίου. Θα πρέπει το θέμα να αναδειχθεί μαχητικά με την συμμετοχή όλων των πολιτών, ξεκινώντας από αύ­ριο. Θα πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά και να υψω­θούν μαύρες σημαίες σε σπίτια και μαγαζιά.



Ο κ. Γ. Σμέρος


Ο πρ. Δήμαχρος Παλλήνης και σήμερα Δημοτι­κός Σύμβουλος, κ. Γ. Σμέρος, αφού αναφέρθηκε στην διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος, και πως φτάσαμε έως εδώ, επανέλαβε την εκφρασμένη του θέση για συγκρότηση διαπαραταξιακής επι τροπής στο Δήμο Παλλήνης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, και εκεί θα εστιάσει και την τοποθέτηση του στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις επιπτώσεις του έργου όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει κατατεθεί.

Την συζήτηση ολοκλήρωσαν, με τις τοποθετήσεις τους, οι παριστάμενοι βουλευτές κ.κ. Β. Οικονόμου και Ν. Βρεττός.


Ο Βουλευτής κ. Β. Οικονόμου


Ο κ. Β. Οικονόμου, είπε πως το ζήτημα είναι πως θα γίνει κτήμα της πλειοψηφίας του κόσμου, αυτό που εκφράστηκε στην συζήτηση και που είναι "να μην γίνει η συγκεκριμένη ζώνη ανάπτυξης με την συγκεκριμένη μορφή".

Το σημαντικό, τόνισε ο κος Οικονόμου είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από αυτό το θέμα, να γίνει το θέμα κτήμα του λαού. Να δημιουργηθεί ένα κίνημα πόλης. Προσωπικά, είμαι αρνητικός είπε. Θα πρέπει να ξαναδούμε, το νομικό πλαί­σιο που διέπει το έργο και τις ευθύνες της κεντρικής πολιτικής.



Ο Βουλευτής κ. Ν. Βρεττός


Ο κ. Ν. Βρεττός, αναφέρθηκε στην πολιτική βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. "Η τοπική βούληση προσδιορίζει τι κάνουμε με τους ελεύθερους χώρους, και προσδιορίζει την τελική φυσιογνωμία των πόλεών μας. Είναι κρίσιμες αυτές οι αποφάσεις," τόνισε. "Συντάσσομαι μαζί σας, συντάσσομαι με το Όχι. Περιμένω το ναι."



Η Βουλευτής κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου


Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττι­κής δεν μπόρεσε να παραστεί στις εργασίες της συνεδρίασης και απέστειλε μήνυμα με το οποίο εκ­φράζει την αλληλεγγύη της στις ανησυχίες και προβληματισμούς των φορέων και κατοίκων της Κάντζας. Αναφέρει η κ. Ε.Χριστοφιλοπούλου:

"Συμμερίζομαι την ανησυχία και τις σοβαρές σας επιφυλάξεις για ένα έργο που υπάρχει κίνδυνος να υπερβεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, να αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να δημιουργήσει συνθήκες που θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης υποστηρίζω την επιλογή διαφύλαξης του κτίσματος του εργοστασίου Καμπά, ως συμβόλου της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Μεσογείων."



Ο Προεδρεύων κ. Θ. Σταματίου


Κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης ο Προεδρεύων κ. Θ. Σταματίου τονίζοντας τις ευθύνες των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων, κάλεσε τους Δημοτικούς και Νομαρχιακούς Συμβούλους αφού εκφράσουν την αντίθεση τους για την εφαρμογή του Νόμου 2742/99 στην περιοχή της Κάντζας και λάβουν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για την κατασκευή του και να απαιτήσουν από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μην αποδεχτεί να χαρακτηρίσει την έκταση ως ΠΟΑΔΠ.

Τέλος, κάλεσε τους Βουλευτές και Υποψηφίους Βουλευτές όλων των κομμάτων της Περιφέρειας Αττικής με δηλώσεις τους στον Τοπικό Τύπο να εκφράσουν την αντίθεση τους.



Η κ. Ι. Στέργιου


Η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Ι. Στέργιου, επεσήμανε την περιφρόνηση που εκφράζεται μέσα από την απουσία των νομαρχιακών συμβούλων. Είναι ανησυχητικό το ότι η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων είναι απόντες, για ένα θέμα τόσο σημαντικό. Η θέση της παράταξης που εκπροσωπώ είναι ξεκάθαρη. Το λέμε χρόνια. Να μην γίνονται οι ελεύθεροι χώροι τσιμέντο προς όφελος κάποιων επενδυτών. Εμείς θα είμαστε μαζί σας.



Ο κ. Φ. Φώτου


Ο κ. Φ. Φώτου, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλλήνης, σε μια παρέμβαση πληθωρικής μαχητικότητας και έντονης επιχειρηματολογίας, παρότρυνε τους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους να μην ψηφίσουν θετικά. Ο Εμπορικός Σύλλογος, έγκαιρα λειτουργώντας, τοποθετήθηκε αρνητικά για το προτεινόμενο έργο, είπε. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για το 'έργο-θάνατος" που ετοιμάζεται. Υπάρχουν επιχειρήματα, για να σταμα­τήσει αυτό το έργο. Ας το προσπαθήσουμε.



Ο κ. Θ. Μπακαλάκος


Ο κ. Θ. Μπακαλάκος, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ανθούσας, είπε πως αν γίνει αυτό το έργο θα στραγγαλίσει την τοπική οικονομία. Όλοι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι. Ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει ένας χώρος αναψυχής και πολιτισμού. Είναι αυτονόητο για τους πολίτες να μην γίνει το έργο. Η προσπάθεια η σημερινή πρέπει να γιγαντωθεί και πρέπει να περάσει μέσα από ένα δυνατό μαζικό κίνημα. Να επιχειρηθεί από τις οργανώσεις πολιτών Παλλήνης να συμπαρασύρουν και οργανώσεις πολιτών από τους όμορους δήμους καθώς επίσης να επιδιωχθεί να ληφθούν αρνητικές αποφάσεις από όλα τα δημοτικά συμβούλια.




Aποφασιστική εβδομάδα για την τύχη του Kαμπά

Oι Σύλλογοι της Παλλήνης συσπειρώνονται

για κινητοποιήσεις

Συνάντηση των συλλογων Παλλήνης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Nομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα την αξιοποίηση του κτήματος Kαμπά.


Mεγάλος ο προβληματισμός για την επένδυση που έχει ξεκινήσει να οργανώνεται για να εγκατασταθεί στο χώρο αυτό.


Oι Σύλλογοι της Παλλήνης αντιδρούν στο πρόγραμμα της Reds και ζητούν από Nομαρχία και Δήμο να πάρουν θέση και να μη δεχτούν την επένδυση.


Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις του Nομαρχιακού Συμβουλίου (Δαμάσκος, Φράγκου, Mπαρούτας, Nτούρος, Πάντζας, Στεφανίδης, Στεργίου, Mετοχιάκη), καθώς και από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλληνης (Γκοτσόπουλος, Mπουντουβάς, Mάκαρης, Σμέρος, Zινέλη). Παρευρέθηκε επίσης ο Bουλευτής Bασίλης Oικονόμου.


Oλοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τον προβληματισμό τους για την επένδυση.


H Nομαρχία είχε θέσει κάποια ερωτήματα στην εταιρία αλλά δεν πήρε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως κατέθεσε ο εισηγητής του θέματος για τη Nομαρχία αντινομάρχης

Xαρ. Δαμάσκος.


― Eχει γίνει συνεκτίμηση των επιπτώσεων;


― Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού;


― Eγινε η εκτίμηση της φυσικής κατάστασης του τοπίου;


O Aντιδήμαρχος Mαν. Mάκαρης μίλησε για την εγγύτητα των σχολείων και το συγκοινωνιακό φόρτο, αλλά απ’ την άλλη εξέφρασε τον προβληματισμό του «κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα γιατί είναι όλα νομότυπα».


O Γκοτσόπουλος τόνισε ότι είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται να οικοδομηθεί ο χώρος του Kαμπά· και το 2000 είχαν προσφύγει στο ΣτE


H πρώην δημοτική Σύμβουλος Φικούρα τόνισε ότι τη χρήση που έχει σήμερα το Kαμπά δεν την έχει αποδεχτεί ούτε η Nομαρχία (Bιομηχανική) ούτε ο Δήμος και γι’ αυτό είχαν προσφύγει στο ΣτE. H εταιρία την αγόρασε το 1997 ως γεωργική γη. Eίναι το μοναδικό αγροτοκτηματικό τεμάχιο της Aττικής και ως τέτοιο έπρεπε να αξιοποιηθεί.


Aυτή η εβδομάδα είναι καταληκτική για την τύχη του Kαμπά, αφού τη Δευτέρα συνεδριάζει το Nομαρχιακό Συμβούλιο με το θέμα αυτό και την Tετάρτη ο Δήμος Παλλήνης με μοναδικό θέμα το Kαμπά. (κοίτα σελ. 10)

A. Mπουζιάνη

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers