19 Φεβρουαρίου 2008

Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στα Μεσόγεια

Ντίνος Βρεττός

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Περιφέρειας Αττικής

15 Φεβρουαρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Θέμα: Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στα Μεσόγεια

Την τελευταία περίοδο, εμφανίζεται μια ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή των Μεσογείων, με μεγάλα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η κατασκευή Εμπορικού Κέντρου στην Κάντζα Παλλήνης, Νοσοκομειακή Μονάδα στην Παιανία, Εκπτωτικό Εμπορικό Κέντρο στα Σπάτα, καθώς επίσης και μεγάλες κτιριακές επενδύσεις δημοσίων φορέων όπως η Εθνική Τράπεζα στον Γέρακα, το Διοικητικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Παλλήνη, ενώ παράλληλα οι δημόσιοι χώροι πρασίνου διαρκώς μειώνονται.

Παράλληλα τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής καταδεικνύουν μια πληθυσμιακή υπερσυγκέντρωση στις περιοχές των Μεσογείων η οποία συνεπικουρείται από τα μεγάλα οδικά έργα που έγιναν στην περιοχή (Αττική Οδός) και την βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΕΤΡΟ, Προαστιακός).

Το σημαντικότερο προσδιοριστικό στοιχείο όμως της διαμορφούμενης κατάστασης στα Μεσόγεια είναι ότι όλα γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί ένα Στρατηγικό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Αττικής, που θα έχει ως βασική παράμετρο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η ανοικοδόμησης συντελείται με αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και η πρόβλεψη είναι πως το άναρχο μοντέλο ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου Αττικής που εφαρμόσθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια τείνει να επιβληθεί στα Μεσόγεια, αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Αττική.

H έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης στην Αττική έχει εντοπισθεί αρκετά χρόνια τώρα παρουσιάζοντας διαφορετικές εκφάνσεις,

όπως η έντονη χωροταξική ανισορροπία με εμφανή την οικιστική επιβάρυνση τοπικά, η έλλειψη κανόνων για τη χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, η ανομοιογένεια των πολεοδομικών σχεδίων. Αυτό με την σειρά του, έχει οδηγήσει στην αδυναμία διατύπωσης και υποστήριξης με μέτρα πολιτικής στρατηγικού και μακροχρόνιου χαρακτήρα επιλογών για την περιοχή των Μεσογείων, καθώς επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων ή να προάγει την αειφόρο ανάπτυξη.

Επειδή πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτή η μορφή ανάπτυξης, χωρίς πλαίσιο και κανόνες, και επειδή στόχος θα πρέπει να είναι ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον για όλους τους κατοίκους,


Ερωτάστε κύριε Υπουργέ,


Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ντίνος Βρεττός

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers