9 Μαρτίου 2009

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΝ

ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΗΔΗ ΟΡΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Θ Υ Μ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2007

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Είχαμε αναφερθεί από τον Σεπτέμβρη του 2007 για την στόχευση που θα έπρεπε να γίνει στο μεγάλο αυτό θέμα πριν από οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ. Παλλήνης και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α.Α.Α.

…Γνωρίζουμε ότι οι «παρεμβάσεις» Δήμου και Νομαρχίας περιορίζονται σε γνωμοδοτικό ρόλο. Έχουν όμως το δικαίωμα και την υποχρέωση ως αιρετά πολιτικά όργανα να αποφασίζουν για κάθε θέμα που αφορά την περιοχή μας. Είχαν υποχρέωση δια των υπηρεσιών τους και των νομικών συμβούλων τους να ανιχνεύσουν τις διατάξεις του νόμου 2742/99 και έγκαιρα να είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούν εφαρμογή του σε κατοικημένες περιοχές των ΟΤΑ.

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση έπρεπε Δήμος και Νομαρχία να είχαν πάρει πρωτοβουλία για εκπόνηση κοινής μελέτης για τις αρνητικές επιπτώσεις κατασκευής εμπορικού κέντρου στην Κάντζα. Σε καμιά περίπτωση οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων συνολικής έκτασης 127.493 τ.μ., 4000 θέσεων εργασίας (για όλη την Αττική), και έσοδα από δραστηριότητες για το Δήμο Παλλήνης.

Είναι ανάγκη η διαμόρφωση ενός μητροπολιτικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού χαρακτήρα και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής

Η αξιοποίηση του Κτήματος Καμπά από τους ιδιοκτήτες του είναι ένα θέμα που αφορά τους ΟΤΑ Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Παιανίας, Σπάτων, Πικερμίου, Ανθούσας και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

Στη συνάντηση της 17/7/2007 η επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της εταιρίας για τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου δεν μας έπεισε.

Η επιστολή μας κατέληγε ως εξής…

Οφείλουν Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης και Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν.Α.Α.Α. αφού εκφράσουν την αντίθεσή τους για εφαρμογή του Νόμου 2742/99 στην περιοχή της Κάντζας και λάβουν υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ του έργου να γνωμοδοτήσουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την κατασκευή του και να απαιτήσουν από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μην αποδεχτεί να χαρακτηρίσει την έκταση του Κτήματος Καμπά ως ΠΟΑΠΔ καταθέτοντας και σχετική έκθεση κατά της τεκμηρίωσης των προτάσεων των ιδιοκτητών του Κτήματος Καμπά. για κατασκευή Εμπορικού Κέντρου στην Κάντζα.

Καλούμε τους Βουλευτές και Υποψήφιους Βουλευτές (των εκλογών της 16-09-2007) όλων των κομμάτων της Περιφέρειας Αττικης με δηλώσεις τους στον Τοπικό Τύπο να εκφράσουν την αντίθεση τους και σε καμιά περίπτωση να μην αποδεχτούν εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2742/1999 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σε κατοικημένες περιοχές των Ο.Τ.Α.

Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, μετά τις εξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν στον Δήμαρχο Παλλήνης, μας βρήκαν εκ διαμέτρου αντίθετους. Πολύ σωστά ο κ. Νομάρχης δεν ακολούθησε στην κατεύθυνση αυτή.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ύστερα από αίτημα της

Νομαρχιακής παράταξης του κ. Αθ. Μπαλή , ο κ. Κουρής δήλωσε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στις άτυπες πρόσφατες συσκέψεις μεταξύ Δήμου Παλλήνης και εταιρείας, με το σκεπτικό ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε περί της συγκεκριμένης ΠΟΑΠΔ, και δεν έχει να προσθέσει τίποτε περισσότερο στην όλη υπόθεση. Δημοσίευμα του»ΝΕΟΛΟΓΟΥ» της 6ης Μαρτίου 2009 (1η σελίδα).

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

(ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 9/2/2009)

Κανένα παζάρι για το "Κτήμα Καμπά".

Αναδημοσίευση του άρθρου του
Φιλοπρόοδου Εξωραϊστικού Συλλόγου "H KANTZA" από την εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ" της 6ης Φεβρουαρίου 2009.


Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τόσο οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται στο άρθρο όσο και τα στοιχεία από όσους εμπλέκονται ή θα εμπλακούν με την υπόθεση ¨Κτήμα Καμπά".

Εξάλλου με μια προσεκτική περιήγηση στην ιστοσελίδα του"ΦΕΣ", μπορεί να διαβάσει κανείς στο Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου 2009 το άρθρο,

"Κτήματα Καμπά - Ακατανόητη Σπουδή να προωθηθεί η ΠOΑΠΔ",

όπου επαναδιατυπώνονται οι ίδιοι προβληματισμοί.

Για το κτήμα "ΚΑΜΠΑ" πρόσφατα τοποθετήθηκαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Π. Ασπραδάκης και Δ. Μπαρούτας.

(ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 22/2/2009)

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ. Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΗ REDS ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ ;

Ακολουθεί, συντασσόμενος πλήρως με το ανωτέρω σκεπτικό και ο Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παλλήνης, κ. Αναστάσιος Μττουντουβάς.. Το Δελτίο Τύπου δημοσιεύεται

στην 6η σελίδα της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» της 6ης Μαρτίου 2009

.... Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι το βάρος πρέπει να το ρίξουμε σε αυτή τη φάση, ώστε να μην χαρακτηριστεί η περιοχή σαν Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π. Ο. ΑΠ.Δ.) με τη συγκεκριμένη χρήση γης. Τότε μόνο θα αποτρέψουμε την κατασκευή του έργου. Οποιαδήποτε παρέμβαση στα υπόλοιπα στάδια κατασκευής του, ελάχιστα αποτελέσματα μπορεί να φέρουν.

Η δική μας θέση είναι ότι η πολεοδόμηση του κτήματος ΚΑΜΠΑ πρέπει να γίνει μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης (Γ.Π.Σ.) και με χρήσεις γης που εμείς θα καθορίσουμε...."

Οι εξελίξεις στο θέμα της επιχειρούμενης κατασκευ­ής του εμπορικού κέντρου από την εταιρεία REDS στο κτήμα ΚΑΜΠΑ, είναι σημαντικές. Είναι η ώρα των καθαρών και εμπεριστατωμένων θέσεων, προθέσε­ων και ενεργειών όλων, ιδιαίτερα όμως του Δήμαρ­χου, των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβούλων.

Πρέπει να ειπωθεί από όλους μας τι πόλη θέλου­με, τι ενέργειες κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες προτεραιότητες βάζουμε, γιατί η Παλλήνη είναι μια πόλη με τεράστια προβλήματα υποδομών για τα οποία οι ευθύνες όλων των μέχρι τώρα Δημο­τικών Αρχών είναι μεγάλες.

Είναι πρόκληση απέναντι στους χιλιάδες συμπο­λίτες μας που περιμένουν για πολλά χρόνια να εντα­χθεί το οικόπεδο τους στο σχέδιο πόλης και αντί γι' αυτό να βλέπουν να επιδεικνύεται ιδιαίτερη σπουδή για την κατασκευή που επιχειρείται να γίνει προς ό­φελος μεγάλης εταιρείας και μάλιστα με ειδική νο­μοθετική ρύθμιση.

Η Παλλήνη έχει ανάγκη εξεύρεσης ελεύθερων χώρων για την κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθ­μών, πλατειών κλπ. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μό­νο με τις εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης. Σε αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και όχι στην κατασκευή εμπορικού κέντρου δίπλα σε σχολεία.

Το άλυτο μέχρι τώρα πρόβλημα της αποχέτευ­σης πρέπει να μας απασχολεί και όχι να συναινούμε στη δημιουργία τεράστιων εγκαταστάσεων που με τον κόσμο που θα προσελκύουν από τις δραστηριό­τητες που θα αναπτυχθούν θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη κατάσταση. Προς αυτή την κατεύ­θυνση οφείλουμε να πιέσουμε τον Οργανισμό της Α­θήνας, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και την Πολιτεία και να τους καταστήσουμε σαφή την πρόθεση μας, ότι δεν θα δεχθούμε περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Προκαλεί αγανάκτηση στους δημότες η μη εφαρ­μογή της κυκλοφοριακής μελέτης (πληρώθηκε τρεις φορές) η οποία θα έλυνε το κυκλοφοριακό πρόβλη­μα της πόλης και να συμφωνούμε στην κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου που η καθημερι­νή προσέλευση του κόσμου θα προκαλέσει κυκλο­φοριακή ασφυξία.

Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά αυτής της πό­λης, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε εκτός των άλλων την αγωνία που εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της για πιθανό αφανισμό του.

Επιχειρείται ανάπτυξη χωρίς υποδομές

Με δεδομένο ότι στην περιοχή των Μεσογείων και μάλιστα κοντά στην πόλη μας, λειτουργούν και κα­τασκευάζονται και άλλα εμπορικά κέντρα, δεν μπο­ρεί να μας αφήνει αδιάφορους ο τρόπος με τον ο­ποίο επιχειρείται να αναπτυχθεί η περιοχή η οποία δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (αποχέτευ­ση - δρόμοι κλπ) και για την οποία δεν έχει συντα­χθεί και εγκριθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροτα­ξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να έχουμε μια συνολική άποψη για την φέρουσα ικανό­τητα της ευρύτερης περιοχής σε τέτοιου είδους δραστηριότητα.

Αφού πρώτα καταστράφηκαν οι αμπελώνες, τώ­ρα επιχειρείται η βάναυση αλλοίωση του παραδο­σιακού και ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής με αλ­λαγή χρήσης γης, αξιοποιώντας νόμο (Π.Ο.Α.Π.Δ.) που σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί, αλ­λά και όπου εφαρμόστηκε έχει δημιουργήσει μεγά­λα προβλήματα.

Είμαστε αντίθετοι προς το επιχειρούμενο έργο

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Συνδυασμός μας "ΠΑΛΛΗΝΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ", συνήλθε και με αίσθημα ευθύνης αποφάσισε ότι είναι αντίθετος με την κατασκευή αυτή και την επιχειρούμενη αλλοί­ωση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει. Την αντί­θεση του αυτή την εκφράζει καθαρά και σταθερά μέ­χρι τέλους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τον Οκτώβριο του 2007, στο Δημοτικό Συμ­βούλιο της πόλης, πήρα­με ομόφωνη απόφαση με την οποία διαφωνούσαμε όχι μόνο στην κατασκευή του μεγάλου έργου και τη Στρατηγική Μελέτη Περι­βαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Π.Δ. στην περιοχή ύστερα από επιμονή και απαίτηση της παράταξης μας.

Τον ίδιο μήνα, επίσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής πήρε ομόφωνη απόφαση με την οποία εξέφραζε την αντί­θεση του και αυτό στην κατασκευή του έργου.

Παρά το ότι κατατέθη­καν προτάσεις για ημερί­δες, συνεργασία με τη Νομαρχία και παρεμβά­σεις στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, με ευθύνη της Δημοτικής Αρ­χής ελάχιστα πράγματα έ­γιναν.

Με πρόταση του κ. Δη­μάρχου συστάθηκε διαπα-ραταξιακή επιτροπή για την αντιμετώπιση του θέ­ματος. Εμείς τότε διαφω­νήσαμε με την επιτροπή γιατί είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης

Τον Δεκέμβριο του 2008 προσκλήθηκε από τον Οργανισμό της Αθήνας ο κ. Δήμαρχος για να καταθέσει τις απόψεις του Δή­μου σε σχέση με το Εμπορικό Κέντρο και οι οποίες δεν ήταν άλλες από αυτές που εκφράζονταν στην ο­μόφωνη απόφαση που είχαμε πάρει. Στη συνεδρία­ση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιή­θηκε στις 15-12-2008 ψηφίσαμε υπέρ της επικαιρο-ποίησης της προηγούμενης ομόφωνης απόφασής μας καταθέτοντας και πάλι τη σταθερή θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση της Π.Ο.Α.Π.Δ. στην περιοχή και στην κατασκευή του εμπορικού κέ­ντρου.

Ταυτόχρονα περιβάλαμε τον κ. Δήμαρχο με την εμπιστοσύνη μας σαν θεσμικό παράγοντα να προωθήσει προς τον Οργανισμό της Αθήνας και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2007 (πρακτικά Δ. Σ. της 15-12-2008).

Γιατί δεν συμμετείχαμε στις συναντήσεις του Δήμου με την εταιρεία

Ακολούθησαν δύο συναντήσεις της επιτροπής με εκ­προσώπους της εταιρείας ΗΕΩ3 στο γραφείο του κ. Δημάρχου. Εμείς δεν συμμετείχαμε στις συναντή­σεις αυτές με το σκεπτικό ότι όταν ξεκινάς διαπραγ­μάτευση, σημαίνει ότι αποδέχεσαι καταρχήν την κα­τασκευή του έργου και συζητάς για αντισταθμιστικά οφέλη ή βελτιώσεις, κάτι που είναι αντίθετο με τη θέση μας για χωροθέτηση της Π.Ο.Α.Π.Δ. στην περιοχή και την κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

Στη συνέχεια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προσκλη­θήκαμε από τον κ Δήμαρχο για να ενημερωθούμε α­πό τον ίδιο και εκπροσώπους της εταιρείας για τις νέες προτάσεις της μετά τις συναντήσεις με την δια-παραταξιακή επιτροπή και στην οποία, ανταποκρίθη­κε ο επικεφαλής του Συνδυασμού Αναστάσιος Μπουντουβάς σεβόμενος τους θεσμούς. Μετά την ενημέ­ρωση του κ. Δημάρχου ο κ. Μπουντουβάς αποχώρησε, δηλώνοντας ότι και οι νέες προτάσεις είναι προς την κατεύθυνση του να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο ενώ η σταθερή πολιτική θέση του Συνδυα­σμού και του ίδιου είναι να μην κατασκευαστεί το ε­μπορικό κέντρο.

Και με τις νέες προτάσεις το αποτέλεσμα θα είναι επιβαρυντικό

Εμείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι ακόμη κι αν το έργο κατασκευαστεί συμφωνά με τις νέες προ­τάσεις, θα επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στον περι­βαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Παλ­λήνης. Η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για την κατασκευή κάποιων δρόμων, προσφέρεται τώρα σαν αντισταθμιστικό μέτρο και μάλιστα για δρόμους που μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του εμπο­ρικού κέντρου. Εδώ, πρέπει να τονιστεί, ότι οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή τους δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά την εταιρεία. Η λει­τουργία του αυτόνομου βιολογικού καθαρισμού του εμπορικού κέντρου, θα αποτελεί μια μόνιμη πηγή κιν­δύνου πλημμύρας, μόλυνσης και δυσοσμίας για τους κατοίκους της περιοχής, που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με την επεξεργασία των λυμάτων κο­ντινών περιοχών.

Να αντιταχθούμε σθεναρά για να μην προχωρήσει το έργο.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι αν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς της πόλης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αντιταχθούμε σθεναρά στην επικείμενη κατασκευή του εμπορικού κέντρου, κανένα Υπουρ­γείο δεν θα πάει κόντρα σε αυτή την απόφαση, αλ­λά ούτε και η εταιρεία θα προχωρήσει στην κατα­σκευή του χωρίς κοινωνική συναίνεση.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι το βάρος πρέ να το ρίξουμε σε αυτή τη φάση, ώστε να μην χα­ρακτηριστεί η περιοχή σαν Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) με τη συγκεκριμένη χρήση γης. Τότε μόνο θα αποτρέψουμε την κατασκευή του έργου. Ο­ποιαδήποτε παρέμβαση στα υπόλοιπα στάδια κατα­σκευής του, ελάχιστα αποτελέσματα μπορεί να φέ­ρουν.

Η θέση του συνδυασμού μας

Η δική μας θέση είναι ότι η πολεοδόμηση του κτή­ματος ΚΑΜΠΑ πρέπει να γίνει μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης (Γ.Π.Σ.) και με χρή­σεις γης που εμείς θα καθορίσουμε. Επίσης, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση του εργοστασίου και της βίλας Καμπά.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers