12 Απριλίου 2010

Για το Περιβάλλον καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό αλλά και να συγκρουστούμε με συντεχνιακές νοοτροπίες.

Καλλιεργούνται πολλές προσδοκίες, ιδιαίτερα στους επιστήμονες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας, μια από τις πιο υποβαθμισμένες, περιβαλλοντικά, περιοχές της Ελλάδας, στην Ανατολική Αττική. Χωρίς τις ανάλογες υποδομές, μια περιοχή που αναγκαστικά θα υποδεχτεί ένα τεράστιο οικιστικό κύμα, αποτελεί το καθημερινό μόνιμο ερώτημα όλων μας. Πως θα τα καταφέρουμε ;

Φιλοξενούμε την επόμενη συνέντευξη η οποία μας δίνει αρκετά χρήσιμα στοιχεία και προέρχεται από έναν από εμάς, τους κατοίκους - επιστήμονες της περιοχής.

Περισσότερα και αναλυτικότερα, στην Ημερίδα που είναι στο στάδιο της τελικής οργανωτικής επεξεργασίας, στις 5 Ιουνίου, - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο Δήμος Γέρακα σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Πολιτών Ανατολικής Αττικής και την επιστημονική υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, θα φιλοξενήσουν εισηγητές από τον Επιστημονικό και Πολιτικό χώρο και θα καλύψουν πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το επίσημο πρόγραμμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

O Τομεάρχης Περιβάλλοντος-Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Γιώργος Ηλιόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε το www.econews.gr σχετικά με το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη και τον ρόλο της κοινωνίας και ιδιάιτερα του τεχνικού κόσμου εν όψει και των επερχόμενων εκλογών του ΤΕΕ.

Εconews: Η περιβαλλοντική κρίση που είναι πλέον εμφανής στην χώρα μας, πιστεύετε ότι είναι αποτελέσμα του αναπτυξιακού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο, ή έχει να κάνει με εθνικές πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Γιώργος Ηλιόπουλος: Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Η ρύπανση των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στα φυσικά οικοσυστήματα και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να αποτελούν καθημερινό πρόβλημα όλων μας.

Η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να είναι συνεχής και οργανωμένη τόσο σε τοπικό (ΟΤΑ , Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών) , όσο και σε εθνικό (ΥΠΕΚΑ) και παγκόσμιο επίπεδο (ΟΗΕ, ΕΕ κλπ).

Στην χώρα μας δυστυχώς αργήσαμε να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της αδιαφορίας για το περιβάλλον. Ιδιαίτερα από το 2007 και εντεύθεν υπήρξαν περιπτώσεις που υποθηκεύτηκε το μέλλον γενεών με λάθος αποφάσεις.

Νομίζω πως η πολιτική ηγεσία του νέου Υπουργείου ΠΕΚΑ έχει αντιληφθεί και τρέχει με ενταντικούς ρυθμούς ένα νέο εθνικό σχέδιο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την πράσινη ανάπτυξη.

Εconews: Η δημιουργία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελούσε αίτημα διαφόρων κοινωνικών φορέων για σειρά ετών. Ο απολογισμός των πρώτων έξι μηνών πιστεύετε ότι μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους;

Γιώργος Ηλιόπουλος: Όλοι οι φορείς της κοινωνίας και των πολιτών έχουν επενδύσει υψηλές προσδοκίες στο νεοσύστατο υπουργείο. Είναι σημαντικό να κρατάμε υπ’ όψιν ότι τα περιβαλλοντικά θέματα απαιτούν μια διαδικασία ωρίμανσης πριν ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι λύσεις. Αυτό είναι κάτι που ναι μεν απαιτεί χρόνο, αλλά εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμετοχή που είναι παράγοντας επιτυχίας. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε έναν απτό και ολοκληρωμένο πρώτο απολογισμό του υπουργείου.

Από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η δραστηριότητα των πρώτων έξι μηνών είναι έντονη, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η Εξοικονόμηση Ενέργειας στις Κατοικίες, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής και η σύσταση ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων. Παράλληλα, γίνονται ενέρηειες στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, όπως υπογραφές μνημονίων συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ,των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Εconews: Η οικονομική κρίση πιστεύετε πως θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την εφαρμογή πολιτικών πράσινης ανάπτυξης;

Γιώργος Ηλιόπουλος: Η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη εθνική κρίση από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, ήταν σκληρά αλλά απαραίτητα για να δώσουν την δυνατότητα στην χώρα να συνεχίσει να δανείζεται για να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της.

Το δυσκολότερο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε πλέον είναι οι πολιτικές για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα φέρει επενδύσεις και κεφάλαια στην χώρα.

Τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα είναι εδώ και αφορούν το πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ , τον τουρισμό και τη θέση μας στα Βαλκάνια. Όλα αυτά αποτελούν τα δυνατά μας σημεία σε μια εθνική στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε.

Όλοι οι πόροι, τα μέσα και τα εργαλεία που διαθέτουμε θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, της διείσδυσης των ΑΠΕ (Αιολικά , Φωτοβολταικά), της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της αστικής βιώσιμης ανάπτυξης κλπ.

Από την παιδεία, την έρευνα, την απασχόληση, τις επιλογές του αναπτυξιακού νόμου, τις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ , το Πράσινο Ταμείο Αναχρηματοδότησης , της συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, την απλοποίηση των διαδικασιών (αδειοδότησης, ίδρυσης), τις διακρατικές περιβαλλοντικές/ενεργειακές συμφωνίες, τα νέα πράσινα επαγγέλματα όλα θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί σε μια εθνική στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη.

Εconews: Ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του τεχνικού κόσμου στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη;

Γιώργος Ηλιόπουλος: Η τεχνική και επιστημονική κοινότητα όλων των βαθμίδων με την τεχνογνωσία που διαθέτει μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για τη Βιομηχανία στην οποία απασχολούνται αρκετοί συνάδελφοι μηχανικοί, η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογίων είναι μονόδρομος όχι μόνο για λόγους κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά για λόγους διαμόρφωσης συγκριτικού πλεονεκτήματος (πχ εξοικονόμηση ενέργειας, χαμηλό κόστος παραγωγής) και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές (πχ οικολογικά χρώματα, ανταπόκριση από καταναλωτές ειδικών κατηγοριών).

Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να σπάσει τα συντεχνιακά δεσμά που δημιούργησε ως τείχος προστασίας. Η κρίση είναι εδώ και θα χτυπήσει πρώτα όσους δεν προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Γι αυτό το ΤΕΕ θα πρέπει να διαμορφώσει μια πρόταση συμμετοχής του τεχνικού κόσμου χωρίς αποκλεισμούς ειδικοτήτων ή βαθμίδων γνωστικού αντικειμένου και να μιλήσει στην καρδιά των νέων μισθωτών (ή οιωνεί μισθωτών) μηχανικών ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που μένουν απροστάστευτοι σήμερα από την κρίση και δεν έχουν στήριγμα .

Εconews: Το ΤΕΕ έχει εκλογές στις 25 Απρίλη. Πιστεύεται ότι η νέα διοίκηση θα μπορέσει να συμβάλει στον στόχο της ανάπτυξης της χώρας σε συνθήκες κρίσης;

Γιώργος Ηλιόπουλος: Οι επερχόμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – της Κυριακής 25 Απριλίου 2010 -αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στην μακρόχρονη ιστορία του επιμελητηρίου.

Ο κρίσιμος αυτός σταθμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή εθνική συγκυρία που -μεσούσης της κρίσης- το επάγγελμα του μηχανικού βάλλεται τόσο από την πολυετή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα όσο και από σκληρά – αλλά επιβεβλημένα από την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας- μέτρα, όπως το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών και οι μεγάλες περικοπές επιδομάτων μηχανικών.

Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να συγκρουστούμε με συντεχνιακές νοοτροπίες ετών που λειτουργούν εντός του ΤΕΕ και το έχουν απομακρύνει τόσο από τα προβλήματα των μαχόμενων και νέων μηχανικών όσο και από τον θεσμικό του ρόλο στην βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Αξίζει να δουλέψουμε όλοι μαζί οι μηχανικοί- από την επομένη των εκλογών του ΤΕΕ - για ένα αναγεννημένο ΤΕΕ, διεκδικητικό απέναντι στην κυβέρνηση, συμμετοχικό στην λήψη των αποφάσεων, συμπαραστάτη στα προβλήματα των ευαίσθητων στρωμάτων μηχανικών, όπως οι νέοι, άνεργοι , οι γυναίκες , οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνάδελφοι και στο Επίκεντρο των νέων εξελίξεων που αφορούν στα αναπτυσσόμενα πεδία (Περιβάλλον, Τρόφιμα, Πράσινη Ενέργεια, κλπ).

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers