22 Ιανουαρίου 2008

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ξεκινούν απεργίες από 13 Φεβρουαρίου

Τον φάκελο παιδεία δεν τον αγγίζει κανείς, μόνο υπόσχεται. Όταν όμως και οι υποσχέσεις κάποτε τελειώνουν, αρχίζουν τα όργανα. Ας ετοιμαστούμε, ανεξάρτητα από την θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, εκπαιδευτικός, γονέας... Οι παππούδες είναι έτοιμοι για την φύλαξη ; Τα δύσκολα έρχονται.
Εκτός όμως από τις αναταράξεις που δημιουργούνται στην κοινωνία, κάθε ημέρα απεργίας ενός εκπαιδευτικού, (εξαιρούνται οι ασχολούμενοι με διπλοβάρδιες), μετατρέπει τον μικρό μισθό του, κυριολεκτικά σε πενιχρό!

Σε άρθρο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2008, αναδημοσιεύουμε την σχετική είδηση.

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ δεν είδαν λύσεις και ξεκινούν απεργίες από 13 Φεβρουαρίου

Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του υπουργού Παιδείας οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χθες, στη μεταξύ τους συνάντηση και προχωρούν στο «μονόδρομο», όπως δηλώνουν οι ίδιοι, της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, αρχής γενομένης από τις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα πανεργατικής και πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στυλιανίδης, στα αιτήματα αιχμής, απάντησε ως εξής:

- Για την αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών επανέλαβε τη διαπίστωση ότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα την τετραετία 2004-2008 από την προηγούμενη (1999-2003) και ότι θα ήθελε να δώσει περισσότερα, αλλά δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

- Για το μισθολογικό, διαβεβαίωσε πως η καθυστερημένη αύξηση των ωρομισθίων -αυτή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πέρυσι τον Οκτώβριο των μεγάλων απεργιών, είχε υποσχεθεί πως θα ισχύσει από 1/1/2007- τελικά θα δοθεί από 1/9/2008.

- Για το συνταξιοδοτικό, δηλώνοντας αναρμόδιος, πρότεινε την ιδέα της συνάντησης με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

- Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επισήμανε ότι χρειάζεται μελέτη. «Πολιτική βούληση χρειάζεται» αντέδρασαν οι καθηγητές.

- Για τα ΚΕΣ, απέρριψε το αίτημα να κλείσουν και επανέλαβε την πρόθεση να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη νομοθετική ρύθμιση.

Τα μικρά «δώρα» που έδωσε δεν βοήθησαν στην αποκατάσταση του κλίματος ούτε στην αλλαγή των προθέσεων. Αναφέρθηκε:

- Στην αύξηση των ωρομισθίων, όπως προαναφέρθηκε -«εδώ και 12 χρόνια παραμένουν καθηλωμένα στα 7 ευρώ καθαρά» λένε οι εκπαιδευτικοί.

- Στη βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με την αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας ως εκπαιδευτικού χρόνου.

- Στην προσπάθεια για έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών, διανομή βιβλίων (από την επόμενη χρονιά) κ.ά.

- Στα φιλόδοξα σχέδια του ΥΠΕΠΘ για το «έξυπνο σχολείο», το ανθρωποκεντρικό, το ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά και άλλα θέματα.

- Στη διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί υπ' όψιν η άποψη της ΟΛΜΕ για το σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης εξέφραζε την αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης με τους εκπαιδευτικούς. Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά τη «συνεργασία του με τον πρωθυπουργό» για την πορεία των θεμάτων του, ανφέρθηκε σε «εξελίξεις σε θέματα θεσμικά που κατά καιρούς έθεταν ως αιτήματα» και στα «πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων για την κάλυψη κενών και τη βελτίωση της ποιότητας των συγγραμμάτων». Φευ... Οι καθηγητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις, συντασσόμενοι με τον υπόλοιπο εκπαιδευτικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων που σήμερα επισκέπτονται το ΥΠΕΠΘ για να λάβουν απαντήσεις στα δικά τους προβλήματα. Ολοι δίνουν ραντεβού στις 13 Φεβρουαρίου και προαναγγέλλουν πρόγραμμα δράσης με ορίζοντα «μέχρι το τέλος του χρόνου».

Οσο για τα λοιπά θέματα συνεργασίας με τον πρωθυπουργό, ήταν:

- Η ολοκλήρωση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού για τα ΑΕΙ.

- Η τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά.

- Οι διαπραγματεύσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα (μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ και επαγγελματικών ενώσεων).

- Η προετοιμασία για τη νομοθέτηση σχετικά με τα ΚΕΣ και η ενσωμάτωση της Οδηγίας, αλλά «αφού υπάρξει αυτός ο θετικός έλεγχος ποιότητας».

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers