26 Οκτωβρίου 2008

Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο Κορωπί. Γνωριμία με το ποδήλατο, ως σύγχρονο όχημα για τις πόλεις

Πριν λίγες ημέρες παρατήρησα κάποιο συμπολίτη μας στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Είχε το ποδήλατο στην αποβάθρα και περίμενε τον υπεύθυνο ασφάλειας για να μάθει αν επιτρεπόταν να μπει στον συρμό με το ποδήλατό του. Τελικά του επετράπη η είσοδός του στο συρμό αφού τον έκοψε ο υπεύθυνος από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αν δεν του γέμιζε όμως το μάτι ;

Η Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο,
για την Ελλάδα δείχνει ότι υπάρχει η θέληση για να αλλάξει ο συγκοινωνιακός χάρτης, αλλά οι αντικειμενικές δυσκολίες και η απροθυμία του κράτους δυσκολεύουν όσους προτιμούν ένα φθηνό, γρήγορο και οικολογικό μέσο.

Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το 0,2% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα. Στην ίδια πόλη, πριν από 10 χρόνια, ο δήμος προσπάθησε να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου, εκπονώντας μια μελέτη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Η μελέτη όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά. Καθώς δημιουργήθηκε μόνο μια ειδική λωρίδα για ποδήλατα στη Νέα Παραλία, η οποία τελικά στην πράξη καταργήθηκε αφού οι ίδιοι οι πολίτες δεν τη σεβάστηκαν.

Η ουσία είναι ότι στις 22 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι 60 πόλεων της Ελλάδας πέταξαν το γάντι στην πολιτεία. Ο εορτασμός τότε της “Ευρωπαϊκής μέρας χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη” ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη θέληση χιλιάδων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να κινηθούν με ποδήλατο.

Ποδηλατόδρομοι, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν σχεδιασμένοι πουθενά στη χώρα, έστω κι αν το υπουργείο Μεταφορών ενθαρρύνει τη χάραξή τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, είναι σήμερα απαγορευμένο για τα ποδήλατα. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις αστικές περιοχές το 30% των μετακινήσεων γίνεται για αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων.

Ο Σύνδεσμος των 21 Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση σε 2.920 ανθρώπους. Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού του Ι.Χ. με σκοπό τη βελτίωση της ζωής στην πόλη;”, το 88% έδωσε θετική απάντηση.

“Ο εορτασμός της 22ας Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει να κυκλοφορεί στην πόλη με το ποδήλατό του. Θέλει να ξεφύγει από το Ι.Χ. και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Η πολιτεία όμως αποδείχτηκε ανέτοιμη να κάνει πραγματικότητα ένα τέτοιο όνειρο. Έστω όμως κι έτσι, από την ευρωπαϊκή εμπειρία θα μπορούσαμε να διδαχτούμε πολλά και να βελτιώσουμε τις πόλεις μας ακόμα περισσότερο”.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κορωπίου και συμμετέχουμε στην εκδήλωση της Κυριακής 2 Νοεμβρίου.



Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers