30 Ιουνίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε λίγες ημέρες καλείστε να δώσετε κατά συνείδηση την ψήφο σας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εισηγείται η Κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει ριζικά το συνταξιοδοτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά, πόσο έντονη είναι η κοινωνική αντίδραση απέναντι στις επικείμενες αλλαγές και πόσο λίγο πιστεύουμε όλοι μας (φορείς και εργαζόμενοι), ότι οι αλλαγές αυτές θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, εξασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή σύνταξη για εμάς και τα παιδιά μας.

Η διάσπαση της συντάξεως μεταξύ Βασικής και Αναλογικής, με την παροχή εγγυήσεως του Δημοσίου μόνο κατά το τμήμα της βασικής, αποτελεί μια κεφαλαιώδη οπισθοχώρηση του κοινωνικού κράτους έναντι των υποχρεώσεων του στο ασφαλιστικό σύστημα. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει πρακτικά, ότι εάν για τον οποιοδήποτε λόγο τα οικονομικά των Ταμείων δεν επιτρέπουν την χορήγηση της αναλογικής συντάξεως, τότε θα καταβάλλεται μόνο η βασική, η οποία ουσιαστικά έχει καθαρά προνοιακό χαρακτήρα.

Οι επιστημονικοί φορείς, που συναποτελούν το ΕΤΑΑ, περάν των λοιπών διαφωνιών, που εκφράζουμε συνολικά για τις επικείμενες αλλαγές και δη για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, των ετών ασφάλισης και την μείωση των συντάξεων, διαφωνούμε ριζικά στην διάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, στην χρηματοδότηση τους και την επένδυση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως γνωρίζετε, το ΕΤΑΑ είναι ένα εξαιρετικά βιώσιμο Ταμείο και η βιωσιμότητα του δεν οφείλεται βεβαίως στην κρατική χρηματοδότηση, η οποία ελλείπει εδώ και χρόνια, αλλά κυρίαρχα στην υψηλή σχέση, που διαθέτει μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Η βιωσιμότητα του στηρίζεται επίσης, στις αυξημένες εισφορές, που καταβάλλουν τα μέλη του καθώς και στην προσεκτική και συνετή διαχείριση του ενεργητικού του.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία υπαγορεύεται μέσω των προβλέψεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ φαίνεται, ότι οδηγεί μαθηματικά στην ενοποίηση του ΕΤΑΑ με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου αυταπασχολούμενων. Παρά το γεγονός, ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν εισάγεται κατ' αρχήν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι προφανές, ότι θα ακολουθήσει είτε με την μορφή τροπολογίας είτε με αυτοτελή νόμο, με καταστροφικές βεβαίως συνέπειες για το ασφαλιστικό μας ταμείο, καθώς θα κληθούμε να καλύψουμε με την δική μας περιουσία και τις εισφορές των μελών μας, το παθητικό (και μάλιστα αυξημένο) άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Η διαχείριση των ενεργητικών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επίσης, όπως εισάγεται στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα η δυνατότητα δανειοδοτήσεως από τον ένα ασφαλιστικό φορέα στον άλλο, με όρους, που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέτει ένα ακόμα επικίνδυνο ενδεχόμενο για το ενεργητικό του ΕΤΑΑ, η περιουσία του οποίου κινδυνεύει να δοθεί «δανεική και αγύριστη» για την κάλυψη των αναγκών άλλων ταμείων.

Αντίστοιχα, η πρόβλεψη, ότι θα εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες ωστόσο, οι συνάδελφοι μας έχουν καταβάλλει επί σειρά ετών εισφορές.

Και το παράδοξο τελικά είναι, ότι όλες οι αλλαγές εισάγονται εσπευσμένα, χωρίς καμία σοβαρή αναλογιστική μελέτη, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, η οποία να αποδεικνύει την χρησιμότητα των εφαρμοζόμενων μεθόδων και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιαίτερα δε τους επιστημονικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε, ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία σε μια πολιτισμένη κοινωνία είναι φορέας δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ψηφίσετε κατά συνείδηση, ουσιαστικά και με πολιτική και κοινωνική ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψιν σας, όλες εκείνες τις παραμέτρους, που θα συνδέσουν το όνομα σας, είτε με τον σφαγιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας είτε με την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Πολιτών Ανατολικής Αττικής, μετά την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συντάσσεται, τόσο με αυτή, όσο και με κάθε άλλη προσπάθεια ανατροπής του μνημονίου μέσα από νόμιμες διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, η αμφισβήτηση των διατάξεων του Μνημονίου υπαγορεύεται από την ανάγκη υπεράσπισης και σεβασμού σταθερών και αξιών, που έχει αναδείξει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers