6 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρακτικά και συμπεράσματα της ημερίδας.

Ο Δήμος Γέρακα σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό & Επιστημονικό Σύνδεσμο Πολιτών Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της


Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γέρακα.

Προηγήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "Περιβαλλοντικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής Δημοτικών Σχολείων".


Στην έκθεση συμμετείχε και το ειδικό Γυμνάσιο από το Ίλιο με παρουσίαση "poster" από την συμμετοχή του σε ευρωπαικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

...Η οικολογική κρίση που μαστίζει τον άνθρωπο είναι κυρίως κρίση του πολιτισμού, όπως υποστηρίζεται σήμερα από πολλούς επιστήμονες αλλά και από την κοινή γνώμη. Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος προϋποθέτει την βιωσιμότητα του πολιτισμού.

Ο σύγχρονος πολιτισμός, ο οποίος στηρίχτηκε κυρίως στις αξίες του ουμανισμού, δεν κατάφερε να εμποδίσει την χυδαία εκμετάλλευση ούτε του ανθρώπου από τον άνθρωπο ούτε της φύσης από εκείνον που έπρεπε να είναι ο φροντιστής της. Ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην «παραχάραξη του αθλήματος της σχέσης σε μονοτροπία της χρήσης».

… Το Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου συμμετέχει μαζί με άλλα έξι σχολεία από πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες σε κοινό πρόγραμμα (Comenius) ευαισθητοποίησης μαθητών (αυριανοί πολίτες) και εκπαιδευτικών (σημερινοί πολίτες) σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον της γηραιάς ηπείρου.

Τοπικά (της ευρωπαϊκής ηπείρου) προβλήματα, όπως η μόλυνση εκτεταμένων περιοχών των υδάτινων οικοσυστημάτων και η ενεργειακή κρίση, ως άμεση απειλή, αλλά και το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ως υπαρκτή απειλή, αποτελούν ανάγκη συνειδητοποιημένων επιλογών και συμπεριφορών κυβερνήσεων και λαών.

Το όλο πρόγραμμα στηρίχτηκε στη διετή συνεχή συνεργασία μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στην σύμπραξη και στην ομαδική εργασία μαθητών και εκπαιδευτικών σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Οι τακτικές κεντρικές συναντήσεις των παιδαγωγικών ομάδων από κάθε σχολείο σε διαφορετική κάθε φορά χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, εκτός της παρακολούθησης και προώθησης του έργου, συντελούν στη γνωριμία και αποδοχή της διαφορετικής κουλτούρας, αλλά κυρίως αποδεικνύουν ότι οι διαφορετικοί λαοί μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και δημιουργικά, μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε το μέλλον της Ευρώπης να είναι βιώσιμο και ελπιδοφόρο.


Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση με θέμα "Συνεργασία για ένα βιώσιμο μέλλον στην Ευρώπη"

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσο

Το "video" από τον χαιρετισμό του κ. Ζούτσου

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Αναπτυξιακού & Επιστημονικού Συνδέσμου Ανατολικής Αττικής κ. Ι. Καρτέρη.
Το "video" από τον χαιρετισμό του κ. Καρτέρη


Α’ Μέρος : Εισηγήσεις θεμάτων


1. "Κλιματικές αλλαγές και Ελληνική πραγματικότητα.

Εισηγητής : Π. Δρούγκας. Εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.


Το "video" της εισήγησης του κ. Π. Δρούγκα


2. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών της Αν. Αττικής.

Εισηγητής : Ευθ. Λέκκας (Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Το "video" της εισήγησης του κ. Ευθ. Λέκκα

3. Εξοικονόμηση Ενέργειας – Κτήρια
Εισαγωγή από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γ. Ηλιόπουλο
Το "video" από τον χαιρετισμό του κ. Ηλιόπουλου.

Εισηγητής : Μάνος Σταματάκης

( Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών).

Το "video" της εισήγησης του κ. Σταματάκη
Β’ Μέρος : Ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού προς τους εισηγητές. Συντονιστής ο Αν/τής Πρόεδρος του Συνδέσμου, Κ. Ρίπης.

To "video" από τη συμμετοχή του κοινού

Ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Θ. Σταματίου
Το "Video" από την τοποθέτηση του κ. Σταματίου

Γ’ Μέρος : Εικαστική συνεισφορά στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Εικαστικά δρώμενα :

  • Το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ παρουσίασε απόσπασμα από την παράσταση “SHADOW’S LIGHT”
Ένα μέρος από το χορευτικό τους, στο "video" που ακολουθεί :


Ακόμα ένα δείγμα από την τελευταία παράσταση που έδωσαν στο κατάμεστο θέατρο Π.Κ. στις 29/5. Εδώ, σε πλήρη σύνθεση. Ζητήσαμε την άδεια της βιντεοσκόπησης από τον Γιώργο Χριστάκη και φυσικά δεν μας την αρνήθηκε. Αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων για την όλη τους προσπάθεια.

Μέλη του "Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων Δυτικής Σαχάρας" (περιοχή σε καθεστώς ερημοποίησης), παρουσίασαν πολιτιστικά στοιχεία με το χορευτικό τους συγκρότημα.

Ένα μέρος από το χορευτικό τους, στο "video" που ακολουθεί :

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της επιστημονικής ημερίδας καθώς και όλους τους φίλους του Συνδέσμου που βρέθηκαν μαζί μας. Aνανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, σε μιά διαφορετική πόλη της Ανατολικής Αττικής.
=================================================
Να θυμίσουμε πως η επιστημονική ημερίδα για το περιβάλλον διοργανώθηκε για 4η χρονιά από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Πολιτών Ανατολικής Ατικής
Ανάρτηση στον "ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Οι Σύλλογοι και φορείς της Αν. Αττικής συνεργάστηκαν και αναζήτησαν λύσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά τους προβλήματα σε επιστ. ημερίδα στα Σπάτα

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers