13 Νοεμβρίου 2008

Στο Αττικόν Νοσοκομείο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. STOP και η κατάρτιση προγράμματος εφημεριών

Το Αττικόν Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με ιστορία άνω των 170 χρόνων, μαζί με τις Σχολές Θεολογίας, Νομικών Επιστημών και Φιλοσοφίας ήταν οι πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ιατρική Σχολή με το έργο των μελών της συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης.

Οι πανεπιστημιακές κλινικές συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αντιμετωπίζουν καθημερινά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και πολλά σπάνια ή σοβαρά νοσήματα από όλη την ελληνική επικράτεια. Στην Ιατρική Αθηνών εισέρχονται φοιτητές έπειτα από κοπιώδη προσπάθεια και τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο προετοιμάζονται για να προσφέρουν με τη σειρά τους στην κοινωνία. Σε ερευνητικό επίπεδο, οι εργασίες που παράγονται δημοσιεύονται σε υψηλού επιπέδου περιοδικά και παρουσιάζονται σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια, ενώ πολλοί από τους καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους της Σχολής απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης στον τομέα εξειδίκευσής τους.

Χιλιάδες ασθενείς, φοιτητές και μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών την τελευταία 20ετία ασφυκτιούσαν σε μικρά νοσοκομεία του κέντρου της πρωτεύουσας με διάσπαρτες πανεπιστημιακές κλινικές. Επόμενο ήταν η προσδοκία και το όραμα για ένα αμιγώς πανεπιστημιακό νοσοκομείο τον 21ο αιώνα, μετά τα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, που έναν αιώνα νωρίτερα είχαν και αυτά γίνει πανεπιστημιακά.

Το 2003 ολοκληρώνεται η ανέγερση του Νοσοκομείου Αττικόν και το κράτος παραχωρεί τη λειτουργία του εξ ολοκλήρου στην Ιατρική Σχολή. Η Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνουν τότε τη σημαντική πρωτοβουλία να στελεχώσουν το Αττικόν Νοσοκομείο στη Δυτική Αττική. Το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Προβεβλημένα μέλη ΔΕΠ, καθώς και προσωπικό ολόκληρων κλινικών και εργαστηρίων, με ενθουσιασμό ζητούν τη μετακίνησή τους για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της προσφοράς πανεπιστημιακού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και στη Δυτική Αττική, της εκπαίδευσης των φοιτητών- μελλοντικών γιατρών σε ενιαίο χώρο για πλήθος ειδικοτήτων και της έρευνας με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Το Αττικόν Νοσοκομείο περιλαμβάνει σήμερα πλήθος κλινικών, ικανών να καλύψουν κάθε νοσολογική οντότητα (κατ΄ αλφαβητική σειρά): Αγγειοχειρουργική, Αναισθησιολογική, Δερματολογική, Καρδιολογική, Καρδιοχειρουργική, Εντατικής Θεραπείας, Μαιευτική και Γυναικολογική, Νευρολογική, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογική, δύο Παθολογικές, Παιδιατρική, Πνευμονολογική, δύο Χειρουργικές, Ψυχιατρική, Ωτορινολαρυγγολογική. Επίσης περιλαμβάνει εργαστήρια, όπως (κατ΄ αλφαβητική σειρά): Αιματολογικό, Ακτινολογικό, Διαγνωστικής Κυτταρολογίας, Κλινικής Βιοχημείας, Κλινικής Μικροβιολογίας και Παθολογικής Ανατομικής.

Πώς είναι το Αττικόν Νοσοκομείο σήμερα; Ενώ θα περίμενε κανείς μία γεωμετρικά αυξανόμενη πρόοδο σε κάθε τομέα, πλέον συναντάμε την υποχρηματοδότησή του, την υποστελέχωση, την αδιαφορία για την επέκταση της κτιριακής υποδομής, τον ελλειμματικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καταφέρνει να αμειφθεί για τις δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες του, παραμένουν σε λειτουργία λιγότερα από τα μισά χειρουργικά τραπέζια, ενώ η έλλειψη προσωπικού έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, με συνολικά περίπου 670 κενές θέσεις νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ από τον μήνα αυτό δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος εφημεριών, για τον ίδιο λόγο. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι, με υπέρβαση κάθε ψυχικής, σωματικής και πνευματικής αντοχής, λειτουργούν με εξαντλητικούς ρυθμούς, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ποιότητα της ιατρικής και νοσηλευτικής προσφοράς και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών. Τέλος, η έλλειψη προσωπικού αντανακλά και στο επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών και ειδικευομένων ιατρών σε αυτό.

Το Αττικόν Νοσοκομείο έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας από την Πολιτεία. Έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει πρότυπο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Το ιατρονοσηλευτικό του προσωπικό έχει ως όραμα την περιφρούρηση της υγείας των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτό, την άριστη εκπαίδευση των μελλοντικού ιατρικού δυναμικού της πατρίδας μας, την αφοσίωση σε ανώτερους ερευνητικούς στόχους. Θέλουμε με κάθε τρόπο να υπηρετήσουμε σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πηγή : Τα ΝΕΑ On-line

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers