8 Ιανουαρίου 2011

Η επερχόμενη πείνα: Οι τιμές-ρεκόρ του φαγητού και ένας κόσμος «σε κίνδυνο»

Ξεπέρασε το ρεκόρ του 2008 ο δείκτης τιμών σε τεύτλα, δημητριακά και σε σπόρους για εξαγωγή φυτικών ελαίων και βιοκαύσιμα, ενώ ο FAO προειδοποιεί για νέα διατροφική κρίση.
Το τελευταίο κύμα αυξήσεων αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα από την Κίνα σε συνδυασμό με τη χειρότερη εσοδεία της τελευταίας πεντηκονταετίας που είχε πέρυσι η Ρωσία εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας που κατέστρεψε απέραντες καλλιέργειες δημητριακών.

Οι ειδικοί του FΑΟ προειδοποιούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ενδεχομένως θα συνεχιστούν τόσο εφέτος όσο και το 2012 με απρόβλεπτες συνέπειες. «Δυστυχώς υπάρχει η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των τιμών των δημητριακών λόγω της μεγάλης αβεβαιότητος που επικρατεί παγκοσμίως.

Αν κάτι πάει στραβά στις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής τότε τίποτε δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος του FΑΟ Αμπντουλρεζά Αμπασιάν, προσθέτοντας πως οι συνεχιζόμενες πλημμύρες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων διεθνώς.

Κοινωνικές εκρήξεις, γεωπολιτικές εντάσεις, διεθνής πληθωρισμός και αυξανόμενος υποσιτισμός για τους φτωχούς του κόσμου αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των ολοένα αυξανόμενων τιμών στα διατροφικά προϊόντα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Μπαίνουμε σε περίοδο υψηλού κινδύνου» λέει ο Abdolreza Abbassian, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που βλέπει τον οικονομικό δείκτη του φαγητού να ξεπερνά ακόμα και τα επίπεδα της διατροφικής κρίσης του 2008 που προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές από το Μεξικό μέχρι την Ινδονησία.

Είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας που οι τιμές είναι σε άνοδο διεθνώς, με την τιμή του σιταριού να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που προφανώς τρίζει τα «θεμέλια» της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας.

Εκτός από τον τομέα της παραγωγής που παρακολουθεί τα κόστη να ανεβαίνουν σε απαγορευτικά επίπεδα, οι τιμές-ρεκόρ των βασικών διατροφικών προϊόντων πλήττουν κυρίως και σε τεράστιο βαθμό τα φτωχά νοικοκυριά του πλανήτη, που ούτως ή άλλως καταναλώνουν αποκλειστικά –και με δυσκολία– φαγητό και ο κίνδυνος του υποσιτισμού τους χτυπάει την πόρτα.

Οι οικονομικοί αναλυτές προμηνύουν πως οι τιμές δε δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα του υπερπληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη τροφίμων εξελίσσεται σε χρόνιο καθεστώς της οικονομικής ζωής του πλανήτη. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και η κερδοσκοπική λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, μιας και τα «στοιχήματα» των επενδυτών πιέζουν προς την κατεύθυνση των αυξήσεων στις τιμές.

Επιπλέον αίτια της διατροφικής κρίσης μπορούν να θεωρηθούν τόσο η έκρηξη στην καταναλωτική ζήτηση των ταχύτατα αναπτυσσόμενων ανατολικών χωρών, όσο και η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα, κυρίως από την αγορά της Αμερικής.

Όπως γίνεται σαφές, η διατροφική κρίση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος και οι κοινωνικές εξελίξεις αναμένονται κάθε άλλο παρά ήπιες, ειδικά για τις χώρες που παράγουν ελάχιστο από το φαγητό που τρώνε, όπως το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και η Νιγηρία. Ήδη στην Τυνησία έχουν ξεσπάσει έντονες αναταραχές με αφορμή τη φτώχεια, την ανεργία και την καταπίεση, ενώ οι δρόμοι της Αλγερίας βρίσκονται από προχθές σε κλίμα εξέγερσης, με τους νεαρούς διαδηλωτές να φωνάζουν «Φέρτε μας ζάχαρη!».

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers