3 Οκτωβρίου 2011

Καταλήψεις σε περισσότερα από 630 γυμνάσια και λύκεια. Πορεία χωρίς πυξίδα τόσο για την κοινωνία όσο και για την πολιτεία που ζητά ενισχύσεις από τις... εισαγγελικές αρχές.

Μειώνονται οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, αυξάνονται όμως στα σχολεία. Το κλίμα είναι τεταμένο μετά και την εισαγγελική παρέμβαση που βάζει στο στόχαστρο εξωσχολικούς, μαθητές, αλλά και γονείς, ενώ για άλλη μια φορά το «σκηνικό» των καταλήψεων αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας να στοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ για την... ανοχή που επιδεικνύει στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, σε περισσότερα από 630 γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα έχει μπει «λουκέτο», με τους μαθητές μάλιστα, να συντονίζονται μέσω του Facebook για μαζικές καταλήψεις από τη Δευτέρα και νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη μαζί με τους φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στα βιβλία.


Οι περισσότερες καταλήψεις καταγράφονται σε σχολεία της Αττικής (περί τις 313), ενώ ακολουθούν σχολεία στην κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και τη Θράκη.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εκπαιδευτικοί. Ηδη, οι ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) έχουν αποφασίσει συμμετοχή στις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τις 5 & 19 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τη στάση του σκληραίνει το υπουργείο Παιδείας. Τον... τόνο έδωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, προειδοποιώντας με παράταση του διδακτικού έτους, ακόμη, όμως, και αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ήδη, με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία, ενεργοποιεί απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία, η πρώτη «φάση» για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται λόγω των καταλήψεων θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους: α) περικοπή περιπάτων και εκδρομών, β) περιορισμό των ημερών των πολυήμερων εκδρομών, γ) προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος, δ) αξιοποίηση των σχολικών εορτών και ε) αξιοποίηση Σαββάτων.

Πειθαρχικές ποινές

Σαφές ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και προς τους διευθυντές των σχολείων. Προειδοποίησε με πειθαρχικές ποινές, τονίζοντας ότι «έχουν ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία και οφείλουν να ειδοποιούν τις αρχές γιατί οι καταλήψεις ενέχουν κινδύνους».Στο ίδιο πλαίσιο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί εάν σε υπό κατάληψη σχολεία διαπράττονται αδικήματα (φθορές, κλοπές κ.ά.), είτε από μαθητές είτε από γονείς (παραμέληση ανηλίκου).

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί προτρέπονται να γίνουν... αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή, να συμβάλουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, ενώ οι διευθυντές θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για τις καταστροφές από εξωσχολικά άτομα. Εν τω μεταξύ, παραγγελία για τυχόν αυτόφωρα αδικήματα σε κατειλημμένα σχολεία της Αθήνας έχει δώσει προς τις αστυνομικές αρχές η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου. Το «μέτωπο» των καταλήψεων στα σχολεία έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση -ενδεικτική είναι η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών- αλλά και πολιτικές κόντρες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας την παραίτηση της Αννας Διαμαντοπούλου, χωρίς να πάρει θέση κατά των καταλήψεων. Βολές εναντίον του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε και ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, απευθύνοντας, ωστόσο, έκκληση προς τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Υποκινούμενες

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες. «Κάθε χρόνο, από την αρχή Οκτωβρίου έχουμε ένα κύμα καταλήψεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένα σχολεία που κάνουν καταλήψεις. Πέρυσι στέλνονταν ακόμα και sms που παρακινούσαν για καταλήψεις...», δήλωσε.

Το υπουργείο, μάλιστα, έχει... στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται με κλειστά σχολεία ή κατεστραμμένα από βανδαλισμούς σχολεία, αλλά γι΄ αυτά δεν ακούσαμε κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ»...

Ανοιχτά πανεπιστήμια... εκτός λειτουργίας

Με οξυμένα προβλήματα στα ΑΕΙ αρχίζει τη Δευτέρα το νέο ακαδημαϊκό έτος. Μπορεί οι καταλήψεις να περιορίζονται σε περίπου 100 τμήματα σε όλη τη χώρα, ωστόσο η δραστική μείωση, έως και 80% κατά περίπτωση, των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες, έχει κάνει τις διοικήσεις να μιλούν πλέον για ανοικτά ιδρύματα, αλλά σε μη λειτουργία.

Αριθμητικά, η μεγαλύτερη μείωση αφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο πέρυσι είχε 91 συμβασιούχους και φέτος παίρνει πιστώσεις για 40, ενώ ποσοστιαία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-81,25%). Μάλιστα, ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αποφασίσει πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά του (10-14 Οκτωβρίου), συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 5 & 19 Οκτωβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας για τις 7 Οκτωβρίου έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οξύ είναι το πρόβλημα και στα ΤΕΙ.

Η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ ζητά εκτάκτως συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, ενώ σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δημήτρης Νίνος προειδοποιεί ότι «το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του με τραγικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε».

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τη διοργάνωση εξετάσεων τα Σάββατα και τις Κυριακές, αλλά και «συμπυκνωμένα» προγράμματα διενέργειας των εξετάσεων μέσα στο πρώτo  δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου...πρώτοδεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου...

Της Χαράς Καλημέρη

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers