17 Σεπτεμβρίου 2008

Δημόσια Δεδομένα,κάποτε θα γίνουν Δεδομένα για όλους !


Ναι στη καμπάνια για να ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο τα δεδομένα του σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Η ευρωπαϊκή ένωση με την Οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:

Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

* Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
* Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
* Στοιχεία ΕΣΥΕ
* Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
* Εκπαιδευτικά δεδομένα
* Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία
* Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία
* Στοιχεία τουριστικής δραστηριότητας
* Χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα
* Στοιχεία πυρκαγιών
* Σεισμική Δραστηριότητα

Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Συμφωνούμε με τον στόχο αυτό και πρέπει όλοι οι Ενεργοί Πολίτες να συνεισφέρυμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα.

Υπογράψτε την καμπάνια στην αντίστοιχη σελίδα.

Ανάλογη κοινοτική οδηγία με αναφορά στην διάχυση της πληροφορίας σε περιβαλλοντικά θέματα είναι η οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.

To αίτημα για ενημέρωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα υπήρξε ήδη από την 1η Περιβαλλοντική Διάσκεψη στη Στοκχόλμη το 1972, κατά την οποία και αναγνωρίστηκε ως σημαντική η συμμετοχή και η ενημέρωση του κοινού, κυρίως ως απαραίτητο στοιχείο για την εγρήγορση και την ανάπτυξη ατομικού αισθήματος ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

Η «μετά λόγου γνώσης» συμμετοχή του πολίτη σε περιβαλλοντικά ζητήματα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσα από διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την πρόσβαση του πολίτη στις περιβαλλοντικές πληροφορίες αποδίδοντάς τους έτσι και ουσιαστική χρηστική αξία.

Η τύποις συμμετοχή του πολίτη σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις που άπτονται σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων μπορεί να ατονήσουν το ενδιαφέρον του αισθανόμενος ως διακοσμητικό στοιχείο.
Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. μέσω των σχετικών Οδηγιών της προσπάθησε να διασφαλίσει τη σχέση ανάμεσα στην ουσία της πληροφόρησης και την ουσία της συμμετοχής για θέματα περιβάλλοντος.

Σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η κατάταξη της Ελλάδας με βάση την ελευθερία του Τύπου, με τη χώρα μας να «κατρακυλάει» 38 θέσεις και να καταλαμβάνει την 56η θέση το 2007, 32η το έτος 2006 , έναντι της 18ης το 2005 στην λίστα του Παγκοσμίου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, τον οποίο δημοσιεύει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή...


Εμείς όμως τι κάνουμε στην δική μας περιοχή ;


Στην εκδήλωση που έχουμε θεσμοθετήσει σε επίπεδο Ανατολικής Αττικής με αφορμή την

Μαίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας


Για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ανατολική Αττική, ο τοπικός τύπος, και για πρώτη, σε συνεργασία με τα εναλλακτικά Δίκτυα Ενημέρωσης, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Οργανώσεις Πολιτών και Γονέων, διοργανώθηκε κοινή εκδήλωση με στόχο την Ανάδειξη και Επίλυση Προβλημάτων της περιοχής μας. Ακολουθεί η ανάρτηση με τα πλήρη στοιχεία της εκδήλωσης.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην φετεινή ανοικτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Συλλόγους

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ MΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

και συνδιοργανωτές,


στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυκών Νερών αναλύθηκαν τα θέματα :
  • Κοινωνικοί Αγώνες και Ελευθερία του Τύπου. ( Δημοσιογράφος Ρ/Σ Δίεση κ. Αρβανίτης)
  • Η Συμβολή του Τοπικού Τύπου και των εναλλακτικών Δικτύων Ενημέρωσης στην Ανάδειξη και Επίλυση Προβλημάτων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers