3 Αυγούστου 2012

Ο Ιταλικός Καλλικράτης για να επιβιώσει συγχωνεύει τις περιφέρειες. Από 115 περιφέρειες θα μείνουν μόνο 43.

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αντεπεξέλθουν μετά τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση τεχνοκρατών του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι καταβάλλουν οι ιταλικές περιφέρειες, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Η κυβέρνηση λέει ότι από το σύνολο των 115 περιφερειών, πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να υφίστανται μόλις 43. Όσες δηλαδή ξεπερνούν τους 350.000 κατοίκους και τα 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση.

Όπως ανέφεραν η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα και η δημόσια τηλεόραση της χώρας Rai, πολλές περιφέρειες προσπαθούν να πείσουν δήμους και κοινότητες να ενταχθούν στην δική τους επικράτειά, για να καταφέρουν έτσι να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια έκτασης και πληθυσμού.

Η περιφέρεια της πόλης Τέρνι, βόρεια της Ρώμης, αποδύεται σε έναν διπλωματικό αγώνα για να πείσει τις πόλεις Σπολέτο, Τσιτά Ντέλα Πιέβε και Φολίνιο να εγκαταλείψουν την Περούτζια και την περιφέρειά της.

Στη νότια Ιταλία, φαίνεται πως καταρτίζονται διάφορα σχέδια: η περιφέρεια της Καζέρτα και του Αβελίνο προτίθενται να "χαρίσουν" κωμοπόλεις σε εκείνη του Μπενεβέντο, αφού όμως η Νάπολη τους «δωρίσει» τους αναγκαίους κατοίκους για να συνεχίσουν να υφίστανται ως τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανάλογες «ζυμώσεις» παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, με τις περιφέρειες της Λατίνα, και του Φροζινόνε.

Οι ιταλοί περιφερειάρχες με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αντιδράσουν όπως μπορούν στα σχέδια περιστολής των εξόδων της κυβέρνησης. Μέχρι να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο (στο οποίο προσέφυγαν είκοσι οκτώ περιφέρειες) χρησιμοποιούνται πιο άμεσες και πρακτικές «αριθμητικές μέθοδοι».

Για το καλό των πολιτών-και των πολιτικών: είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι οι τελικές μετακινήσεις θα γίνουν και βάσει υποσχέσεων προς στελέχη των διαφόρων δήμων ότι θα λάβουν μια νέα, πολύτιμη θέση στα περιφερειακά συμβούλια που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Οι Ιταλικές Περιφέρειες, (Νομοί), είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της διοικητικής διαίρεσης της Ιταλίας, όπως αναφέρεται ρητά και στο Σύνταγμα της χώρας. Οι ιταλικές περιφέρειες είναι είκοσι, με ισάριθμες πρωτεύουσες. Κάθε μία των περιφερειών περιλαμβάνει και ένα αριθμό Επαρχιών. Εξ αυτών πέντε μόνο χαίρουν ειδικού καθεστώτος αυτονομίας, ενώ σε μία (το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε) το καθεστώς αυτονομίας παρέχεται απευθείας στις επαρχίες που την συναποτελούν, και όχι αυτούσια στην περιφέρεια.

Κάθε περιφέρεια διαιρείται σε επαρχίες, με εξαίρεση την Κοιλάδα της Αόστα. Σήμερα οι επαρχίες φτάνουν τις 107, ενώ από το 2009 , 110.

Το κατώτερο επίπεδο διοίκησης είναι οι δήμοι.

Συνταγματικά προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικών πόλεων, δηλαδή υπερεπαρχίες με δημοτικές αρμοδιότητες, όμως ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί.
 

Διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ 03/08/2012
Με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 Η πρόταση νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής που διακόπτει από σήμερα Παρασκευή έως τις 20 Αυγούστου.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες.

Η πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση.

• Την αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων δανειακών υποχρεώσεων.

• Την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.

• Την μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.

• Την απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους. Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες.

Επίσης απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. Για τυχόν παράβαση των παρουσών διατάξεων επιβάλλεται στην Τράπεζα ή στο Ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, μιλώντας σε ανοιχτή διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσής της στη Βουλή, τόνισε:

«Η πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε η κοινοβουλευτική μας ομάδα προβλέπει μεταξύ άλλων την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού έως του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης.

Προνοεί επίσης για την ολική διαγραφή των χρεών ευπαθών ομάδων του λαού μας για όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας για τους χρονίως πάσχοντες, για τους αναπήρους τους αστέγους που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου».

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση νόμου θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που θα συμπληρωθούν μετά τη διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, «ώστε να αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο για μία νέα «Σεισάχθεια» που ανακουφίζει την κοινωνία, αυξάνει την ικανότητα της καταναλωτικής δαπάνης, αιμοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες».
ΠΗΓΗ :

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers