12 Σεπτεμβρίου 2011

Ντρίιιιν και από τις Ενώσεις Γονέων Παλλήνης και Γέρακα αλλά ποιός το ακούει ;

Ο θεσμικός ρόλος του δευτεροβάθμιου οργάνου της Ένωσης Γονέων είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια πρώτα από τα εκλεγμένα μέλη και στη συνέχεια από τους λοιπούς εμπλεκόμενους σαν να πρόκειται για περιφερειακό μαγαζάκι και όχι για εκπρόσωπο 3200 παιδιών.

Συνελεύσεις επί συνελεύσεων σε άδειες καρέκλες και ατέλειωτα χασμουρητά έχουν απομακρύνει τους περισσότερους γονείς τόσο από τα δευτεροβάθμια όργανα όσο και από τους ίδιους τους εαυτούς τους, τους Συλλόγους των δικών τους Σχολείων. Πολλοί εκλεγμένοι αναρριχήθηκαν σε άλλες θέσεις πιο φωτεινές και αναγνωρίσιμες αλλά άφησαν πίσω τους πιο βαρειά έως ασήκωτη τη σκυτάλη της αλλαγής. Ρόλος σημαίνει ευθύνη και όταν τον αναλαμβάνει κανείς οφείλει να τον σεβαστεί ή να μην τον αναλάβει.

Η Ένωση βρίσκεται σε τεράστια κρίση και μας αφορά όλους. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε ούτε με αφορισμούς ούτε με γενικές ρήσεις. Μπορούμε μόνο με δέσμευση και δουλειά. Τα Δ.Σ. των Συλλόγων εκλέγονται δια περιφοράς λόγω της  αδιαφορίας συμμετοχής των γονέων. Το τρίπτυχο Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές που θα έπρεπε να λειτουργεί σαν ένα σώμα, υπολειτουργεί στο σύνολό του.

Ας δούμε με προσοχή την Ανακοίνωση που ακολουθεί και με την συμμετοχή μας ας συμφωνήσουμε ή διαφωνήσουμε σε όσα αναφέρονται. Όχι όμως άλλη αδιαφορία και εύκολη κριτική από τον καναπέ. Το σημερινό ντρίν ηχεί διαφορετικά από όλα τα άλλα των προηγούμενων χρόνων.

Κ. Ρίπης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συλλόγων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, παρευρίσκονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για να χαιρετήσουν και να εκφράσουν την διάθεση τους για συνεργασία και προσφορά στο χώρο της Παιδείας αλλά και τη θέλησή τους να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων του σχολείου.


Στην εποχή του κάθε πέρυσι και καλλίτερα, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και αύξησης της ανεργίας , οι γονείς θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα αγοράς, εκτύπωσης ή αναπαραγωγής των σχολικών βιβλίων.


Οι γονείς που χρόνια τώρα πληρώνουν τα σπασμένα της ανικανότητας διαχείρισης των εκπαιδευτικών θεμάτων, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει την κατεδάφιση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της Παιδείας, με δικαιολογία την δημοσιονομική εξυγίανση. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία, δεν είναι αγαθό για κατάργηση, ούτε μπαίνει σε διαπραγμάτευση.


Μέσα στα τόσα τραγελαφικά, που αυταρχικά προσπαθεί να επιβάλει η σημερινή διοίκηση του αρμόδιου Υπουργείου με τους δεκάδες συμβούλους, οι ελλείψεις σε σχολικά βιβλία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων θα υποχρεώσουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν λύση είτε με την αγορά βιβλίων ή σε μεταχειρισμένα βιβλία, DVD και φωτοτυπίες.


Μόνο το 15 % περίπου των σχολικών βιβλίων και μάλιστα στο 50% των σχολικών μονάδων, θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη των μαθημάτων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να ολοκληρωθεί η παράδοση του συνόλου των σχολικών βιβλίων.

Όταν η κα Διαμαντοπούλου μιλάει για το "νέο σχολείο", στην πραγματικότητα εννοεί φτηνό σχολείο για την κυβέρνηση και ακριβό για τους γονείς και την κοινωνία.:

- Η υποχρηματοδότηση της παιδείας (2,7% φέτος-το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων τριάντα χρόνων),

- η κατάργηση του ΟΕΔΒ και των υπόλοιπων οργανισμών αρμόδιων για θέματα εκπαίδευσης (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΣΚ κλπ)


- η μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών (6.000 φεύγουν, 546 διορίζονται),

- τα περίπου 2.000 λιγότερα σχολεία, μετά τις περυσινές καταργήσεις,

- τα υπεράριθμα τμήματα,

- το λειψό ολοήμερο σχολείο

είναι ορισμένα από τα προβλήματα που θα βάλουν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

 

Οι Ενώσεις συλλόγων Γονέων των πρώην Δήμων Γέρακα και Παλλήνης, καλούμε

τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και τους γονείς που εκπροσωπούν, να συμμετέχουν ενωμένοι στον αγώνα, μαζί με τους καθηγητές, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αρνούμαστε να επωμιστούμε μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση και διεκδικούμε ότι αναλογεί εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση με ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία και με κόστος που θα το αναλάβει αυτός που έχει την ευθύνη και την υποχρέωση, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με πολιτικές μνημονίων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπλευση με την τρόικα. Για εμάς οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση είναι ανελαστικές και αδιαπραγμάτευτες.

Εφιστούμε τέλος την προσοχή στη Δημοτική αρχή να μη δεχτεί να βαρύνει τους Δημότες με έκτακτα έξοδα πέραν των αρμοδιοτήτων της, γιατί η θεωρητική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης βάζει αυτονόητα όρια στις σχέσεις της με την Κεντρική εξουσία.

 
Παλλήνη 11-09-2011

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΕΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers