1 Οκτωβρίου 2008

16 Οκτωβρίου. Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας

Στην περυσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, 16 Οκτωβρίου, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία!

Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.

Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν!

Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών.

Η διεύρυνση της φτώχειας -σχετικής και απόλυτης- καταφέρει γερά χτυπήματα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, προειδοποιούν οι ειδικοί για κοινωνικά θέματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικάτων και επιστημονικών φορέων. Μιλούν για «τέλος εποχής», δημιουργία «ιδιόμορφου τρίτου κόσμου» και «νέας τάξης νεόπτωχων».


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνονται στοιχεία για το βαθμό επίπτωσης του επιπέδου εκπαίδευσης στην οικονομική επισφάλεια (κίνδυνος φτώχειας) και στη διαγενεακή της μεταβίβαση. Τα στοιχεία προέρχονται από τη δειγματοληπτική Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) περιόδου Φεβρουάριος 2004 Ιανουάριος 2005.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 6.555 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε 17.386 μέλη αυτών, σε ολόκληρη τη Χώρα, τα δε αποτελέσματα αναφέρονται στο μέσο όρο των μηνιαίων αγορών των νοικοκυριών σε ευρώ.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι:

  • Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση της φτώχειας. To 83,7% των φτωχών είναι αναλφάβητοι, έχουν τελειώσει μερικές τάξεις του δημοτικού, δημοτικό ή γυμνάσιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μη φτωχούς εκτιμάται στο 47,3% (πίνακας 1 , γράφημα 1).
  • Οι μη φτωχοί που έχουν τελειώσει, κατά ανώτερο επίπεδο, υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι 0,70 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς, ενώ οι μη φτωχοί, που έχουν τελειώσει μεταπτυχιακό, 24 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς. Επίσης, οι μη φτωχοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο είναι 3 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς, ενώ οι μη φτωχοί που έχουν τελειώσει ΑΕΙ 7,7 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους φτωχούς. Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι όσο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχει αποκτηθεί από τα μέλη του νοικοκυριού τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να απειληθούν από φτώχεια (πίνακας 1).
  • Τα αντίστοιχα ποσοστά για επίπεδο εκπαίδευσης υψηλότερο της υποχρεωτικής (λύκειο έως και διδακτορικό) εκτιμώνται για μεν τους φτωχούς στο 16,3%, ενώ για τους μη φτωχούς στο 52,7% (πίνακας 1, γράφημα 2).
  • Το 54,2% αυτών που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (αναλφάβητοι) απειλείται από φτώχεια. Το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα που έχουν τελειώσει ΑΕΙ μειώνεται δραστικά στο 4,2% (πίνακας 2).
Πίνακας 1. Επίπεδο εκπαίδευσης και κατανομή του πληθυσμού, ανά κατηγορία (συνολικός, φτωχός και μη φτωχός, ανά επίπεδο εκπαίδευσης.

Επίπεδο εκπαίδευσης Κατανομή του συνολικού πληθυσμού Κατανομή του φτωχού πληθυσμού Κατανομή του μη φτωχού πληθυσμού
Σύνολο 100,0 100,0 100,0
Δεν πήγε σχολείο 3,4 8,6 1,9
Δεν τελείωσε το δημοτικό 9,8 23,0 6,2
Δημοτικό 29,2 41,1 26,0
Γυμνάσιο 12,7 11,0 13,2
Λύκειο/Εξατάξιο Γυμνάσιο 20,5 9,7 23,5
ΤΕΛ, ΤΕΣ, Πολυκλαδικό Λύκειο 5,1 2,1 5,9
ΙΕΚ ή Ανώτερη Σχολή 4,4 1,4 5,1
ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ 4,4 1,1 5,3
ΑΕΙ 9,9 2,0 12,0
Μεταπτυχιακό 0,5 0,0 0,7
Διδακτορικό 0,2 0,0 0,2

Πίνακας 2. Ποσοστό φτωχού και μη φτωχού πληθυσμού σε σχέση με το συνολικό, ανά επίπεδο εκπαίδευσης

%Επίπεδο εκπαίδευσης Ποσοστό φτωχού πληθυσμού σε σχέση με το συνολικό Ποσοστό μη φτωχού πληθυσμού σε σχέση με το συνολικό
Σύνολο 21,0 79,0
Δεν πήγε σχολείο 54,2 45,8
Δεν τελείωσε το δημοτικό 50,1 49,9
Δημοτικό 30,0 70,0
Γυμνάσιο 18,3 81,7
Λύκειο/Εξατάξιο Γυμνάσιο 10,0 90,0
ΤΕΛ, ΤΕΣ, Πολυκλαδικό Λύκειο 8,8 91,2
ΙΕΚ ή Ανώτερη Σχολή 7,0 93,0
ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ 5,4 94,6
ΑΕΙ 4,2 95,8
Μεταπτυχιακό 1,4 98,6
Διδακτορικό 0,0 100,0
«Προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου [σ.σ. των ΗΠΑ] αναφέρουν πως στο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο, 28 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα κουπόνια για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος απ την εποχή της εισαγωγής του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στη δεκαετία του 60.»

«… αύξηση -από 26,5 εκατ. το 2007-…»

«Η τάση της εξάρτησης από την κρατική επισιτιστική βοήθεια δεν περιορίζεται σε αποβιομηχανοποιημένες περιοχές, όπως το Μίσιγκαν, όπου ένας στους οκτώ κατοίκους εξαρτάται από αυτή.

Τουλάχιστον έξι πολιτείες, ανάμεσά τους Φλόριντα, Αριζόνα και Μέριλαντ, παρουσιάζουν αύξηση 10% στους σιτιζομένους μέσα σε έναν χρόνο. Στο Ρόουντ Αϊλαντ η αύξηση την τελευταία διετία έφτασε το 18%

Τα αποσπάσματα από το άρθρο της Μαρίας Κράλλη στο Έθνος: Με κουπόνια σίτισης θα ζουν 28 εκατ. Αμερικανοί!

Πηγή της αρθρογράφου το άρθρο του David Usborne στον Independent: USA 2008: The Great Depression, που αρχίζει έτσι:

«Food stamps are the symbol of poverty in the US. In the era of the credit crunch, a record 28 million Americans are now relying on them to survive – a sure sign the world’s richest country faces economic crisis.»

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers