23 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ - Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων

Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας
μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων

Ανακοίνωση – Κάλεσμα

Καλούμε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην Κίνησή μας
και τους βρίσκει σύμφωνους η ανακοίνωσή μας αυτή
να συνταχθούν μαζί μας.

Ενωμένοι διεκδικούμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής

Διαδώστε – κοινοποιήστε το παρόν και σε άλλους

Επιδιώκουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την ίδρυση συνεταιρισμού ανέργων, ενός Συνεταιρισμού στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα, ελευθέρα και κυρίως ανέξοδα όσοι άνεργοι, καταγραμμένοι και ακατάγραφοι, το επιθυμούν.

Η Κίνηση Ανώνυμοι Άνεργοι για την δημιουργία Συνεταιρισμού Ανέργων δεν αποσκοπεί σε φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη και δεν ενέχει πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, αλλά καθαρά καταθέτει δημόσια κοινωνική επιχειρηματική πρόταση προς ανέργους, και άλλους ενδιαφερομένους που ενδιαφερονται για την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη και πρόοδο, την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο Συνεταιρισμός θα λειτουργεί ως επιχείρηση με πολυσυμμετοχική βάση, και σ’ αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν υπό όρους, εκτός των ανέργων, και α) εργαζόμενοι: ανασφάλιστοι, ωρομίσθιοι, ημιαπασχολούμενοι, συμβασιούχοι, εποχιακοί, όσοι δεν έχουν 12μηνη συνεχή εργασία η εργάζονται υπό επισφαλές εργασιακό καθεστώς, αμειβόμενοι με λιγότερο μισθό, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι β) με συμβουλευτική σχέση: εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εφόσον δεν στερούν θέσεις εργασίας από ανέργους, και γ) υπό όρους: επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, χρηματοδότες, χορηγοί, διαφημιστές, διαφημιζόμενοι, υποστηρικτές, επενδυτές και όποιος το επιθυμεί, για οποιοδήποτε θεμιτό λόγο, στόχο και σκοπό.

Για την επίτευξη των σκοπών του ο Συνεταιρισμός θα επιδιώκει συνεργασίες και συμπράξεις με επιχειρήσεις, φορείς, χορηγούς και άλλους, θα διοργανώνει πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις κατά της ανεργίας, θα αναζητά και θα βρίσκει εργασίες, επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανεκμετάλλευτες παραμέτρους και δυνατότητες στο οικονομικό γίγνεσθαι, καινοτόμους και πρωτότυπους τρόπους και μεθόδους ανάπτυξης. Και μέσα από αυτές τις διεργασίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες, μόνιμες ή προσωρινές, και θα αποκομίζονται αποδόσεις και οφέλη από παραγόμενα πρωτογενή και συγγενή δικαιώματα προς το συμφέρον των συμμετεχόντων ανέργων και για την ανάπτυξη και πρόοδο του Συνεταιρισμού.
Παράλληλα και η καλή συνεργασία με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν και δευτερογενή οφέλη, πχ διαφήμιση, αναγνωσιμότητα, φήμη, θα βοηθήσουν πολλαπλά στην ανάπτυξή του Συνεταιρισμού.

Σε πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες και εκδηλώσεις για την ενημέρωση ανέργων καθώς και όσων άλλων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Συνεταιρισμό Ανέργων, αλλά και για την ευαισθητοποίηση πολιτικών, φορέων, κοινωνικών ομάδων, επιχειρήσεων και άλλων. Θα καταγραφούν οι αντιδράσεις και οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις καθώς και οι όποιες προτάσεις και ιδέες.

Στη συνεχεία, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των ενδιαφερομένων ανέργων και η ίδρυση Σωματείου Ανέργων, για να μπορούν οι άνεργοι να έχουν φωνή και να μπορούν να εκπροσωπούνται, να ενεργούν συλλογικά, να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματα τους.
Στη συνέχεια το Σωματείο των Ανέργων θα είναι αυτό το οποίο θα θέσει, συλλογικά πλέον, τις βάσεις, με διαφανείς και ξεκάθαρες διεργασίες, για την ίδρυση του Συνεταιρισμού Ανέργων ως νομικού προσώπου και οικονομικής οντότητας, στον οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα άνεργοι, και άλλοι. Το Σωματείο, και μέχρι την ίδρυση του Συνεταιρισμού, θα μπορεί να αναζητά έσοδα και να προβαίνει σε συνεργασίες για τον προσπορισμό εσόδων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ίδρυσή του.

Να σημειώσουμε και να τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι, μέχρι σήμερα όλοι, εργαζόμενοι επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, έχουν αναπτύξει σωματειακή και συνδικαλιστική δράση και εκπροσωπούνται με κάθε βαθμού και τάξης οργανώσεις, ομοσπονδίες, επιμελητήρια και ανώτερα διοικητικά όργανα. Όλοι πλην των ανέργων! Γιατί;
Αυτό το γιατί θέλουμε να καταδείξουμε και να καταρρίψουμε, με την ίδρυση Σωματείου και Συνεταιρισμού Ανέργων.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την αντιμετώπιση της ανεργίας συνηγορούν, κατά πολλούς, υπέρ του ότι η ανεργία αποτελεί τεχνητό πρόβλημα που ευνοεί μικρή μερίδα του πολιτικοκοινωνικού κατεστημένου και αποτελεί εργαλείο εκμετάλλευσης προς πλουτισμό, απόκτησης πολιτικής και άλλης δύναμης και επιρροής, απόκτησης του ελέγχου ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, επιβολής καθεστωτικών πολιτικών επιλογών κλπ.

Βεβαία, θα αντιτείνουν κάποιοι, η ανεργία είναι κατάσταση προσωρινή και εύκολα μεταβλητή, και δεν είναι δυνατή η διατήρησή της για συνδικαλιστικούς ή άλλους οργανωτικούς λόγους.
Η ανάγκη επιβίωσης δεν επιτρέπει πολυτέλειες και ως εκ τούτου κάθε άνθρωπος είναι αναγκασμένος να εργάζεται. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι, κατά περίπτωση εν δυνάμει άνεργοι, υποψήφιοι άνεργοι, καθώς κάθε εργασία -εκτός, ίσως, από αυτές του δημοσίου- είναι, τύποις, προσωρινή και κατά περίπτωση επισφαλής, ιδίως στην εποχή μας, σήμερα!
Αλλά και η διάρκειά της κάθε εργασίας, αν και φαινομενικά συνεχής, εν τούτοις παραμένει σε ευρύτερα πλαίσια προσωρινή, εξαρτώμενη από ποικίλου χαρακτήρα διαρκείς σιωπηρές ανανεώσεις και συμβάσεις που επιβάλλονται εξ ανάγκης, με διαφόρους σύννομους(;) εύληπτους αλλά και ενίοτε με εκβιαστικούς, για τον εργαζόμενο, τρόπους.
Και είναι μεγάλο το κομμάτι αυτό των εργαζομένων που έχει επισφαλή εργασία και που εξαρτάται από τις εκάστοτε οικονομικές και πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, και πάνω απ’ όλα, από την άποψη και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία. Επιπλέον, είναι αρκετά μεγάλο και το ποσοστό εκείνων των εργαζομένων που δεν έχουν συνεχή εργασία, αλλά περιστασιακή ή ελλιπή, και συντηρούν την λεγόμενη κυλιομένη ανεργία, που ωστόσο δεν αποτελεί μετρίσιμο ποσοστό αλλά είναι εμφανείς οι συνέπειές της στο όλο σύστημα της εργασίας.
Τέλος, αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε και την ακατάγραφη ανεργία και την επισήμως καταγεγραμμένη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεργία, και η έλλειψη εργασίας, είναι σοβαρό και συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα και για την κοινωνία και για το μέλλον των νέων.
Κατόπιν τούτου, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί στην λύση του πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι κατ΄ αρχάς ευπρόσδεκτη. Όλα τα άλλα αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις» με περαιτέρω σκοπό την συντήρηση και διατήρηση του προβλήματος προς όφελος επί μέρους συμφερόντων.
Άλλωστε είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι η ανεργία, αφενός μεν αποτελεί τεχνητό οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο και αφετέρου αποτελεί πρόσφορο εργαλείο εκμετάλλευσης, ελέγχου, ενίοτε και εκβιασμού, ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που παραμένει οικονομικά ευάλωτο. Τα κερδη αποκομίζουν, πέρα βέβαια από τους εργοδότες, το ισχύον καθεστώς, το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο, όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές παρατάξεις, συντεχνίες, μέχρι και οργανώσεις εργαζομένων. Ανάμεσα σε αυτούς, μπορούμε να διακρίνουμε πολιτικούς σχηματισμούς που συνειδητά και για δικούς τους λόγους ύπαρξης, επιδιώκουν και συντηρούν, αφανώς βέβαια, την ανεργία καθώς και άλλους που επιθυμούν την παραμονή των εργατών στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή για πάντα εργάτες!

Όλοι αυτοί, λοιπόν, έχουν κάθε συμφέρον να επενδύουν και να ποντάρουν στην ανεργία και την ύπαρξή της, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια των εργαζομένων, τις ανησυχίες των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους και τα σαθρά κοινωνικά φαινόμενα προκειμένου να διατηρήσουν το όλο ή μέρος των κεκτημένων τους, να συντηρούν τις μικροπολιτικές επιδιώξεις και να ικανοποιούν τις όποιες (ανθρώπινες ή και κομματικές) μικρότητές τους.
Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί μονό με συνεργασία και όχι με μονομερείς, και συχνά ύποπτες, ενέργειες μεμονωμένων φορέων. Ως εκ τούτου είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρόταση και συνεργασία, για οποιοδήποτε θεμιτό λόγο, στόχο και σκοπό.

Για να συμμετάσχετε στην Κίνηση επωνύμως ή ανωνύμως, για να εκφράσετε τη γνώμη, τη θέση και την άποψή σας, για να καταθέσετε προτάσεις και σκέψεις, για υποστήριξη, χορηγία, διαφήμιση ή πρόταση συνεργασίας, για να λαμβάνετε ενημερώσεις, για πληροφορίες, διευκρινίσεις και οτιδήποτε άλλο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Ανώνυμοι Άνεργοι
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ιωάννης Σ. Στεφάνου
Γ. Παπαμιχαήλ 35, 189 00 ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Τηλ. 210 46 53 504 και 69 78 157 451
Ιστολόγιο: http://anonymoi-anergoi.blogspot.com Ημέηλ: a-anergoi@in.gr
Κλήση χωρίς χρέωση από σταθερό στο 69 78 157 451, μόνο 8.30-10 π.μ.

Χορηγός και τεχνικός σύμβουλος της Κίνησης είναι η επιχείρηση
Τρωξάρτης επιχειρήσεις Σαλαμίνας
«Αιχμή» παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών διαχείρισης
«Θάσσων» ιδιωτική ταχυδρομική υπηρεσία, διανομή διαφημιστικού υλικού,
η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη για την διανομή και διεκπεραίωση του παρόντος, και την γραμματειακή υποστήριξη της Κίνησης.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers