18 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος - λίγες ημέρες προ των εκλογών . Μήπως είναι πάρα πολλά τα λεφτά ;

Αντί σχολίου :

Στην 71η θέση, από την αντίστοιχη 67η πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξή της στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πίσω από την Αίγυπτο, τη Μποτσουάνα, το Αζερμπαιτζάν και τη Σλοβακία.

Αρνητικοί είναι και οι υπόλοιποι δείκτες, ως αποτέλεσμα της οικονομίας μας, της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ : FUMO

Δείτε πώς έχει καταγραφεί στον εβδομαδιαίο τοπικό και στον ημερήσιο τύπο η είδηση :

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Εφημερίδα - ΝΕΟΛΟΓΟΣ - της 18ης Σεπτεμβρίου 2009

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας συνεδρίασε (μεσημέρι Τε­τάρτης 16 Σεπτεμβρίου) και γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Π.Ο.Α.Π.Δ. στη θέση Κτήμα Καμπά της Κάντζας.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, προσκλήθηκαν και παρέστησαν στην συνεδρίαση του ΟΡΣΑ ο Δήμαρχος Παλλήνης Κ. Σπ. Κωνσταντάς και από την αντιπολίτευση η κ. Μ.Λεβαντή, προς τους οποίους η πρόεδρος του Οργα­νισμού κ. Αικ, Συκιανάκη εξέφρασε "την ευαρέσκεια της" για το γεγονός ότι "ο Δήμος Παλλήνης αξιοποίησε την δυ­νατότητα και πέτυχε μια θετική προς τα συμφέροντα της πόλης συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία...." Η κ. Α. Συκιανάκη δήλωσε στους εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης, ότι "το περιεχόμενο της συμφωνίας με ό,τι προ­βλέπεται σε αυτό, θα συμπεριληφθεί στην γνωμοδοτική α­πόφαση του Οργανισμού που θα αποσταλεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ".

Λίγο μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων του Δήμου Παλλήνης, προσήλθαν στα γραφεία του Οργανι­σμού εκπρόσωποι της εταιρείας REDS με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της κ. Γιάννη Μωραϊτη.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν ο υπουργός ΠΕ-ΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, παίρνοντας στα χέρια του την θετική γνωμοδότηση του Ο.Ρ.Σ.Α. αποφασίσει να εκδώσει λίγο πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, την σχετική απόφα­ση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο στην Κάντζα. Οι επόμενες ημέρες θα το δείξουν.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΕΒΔΟΜΗ
Γράφει η Άννα Μπουζιάνη
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο προεκλογικό έγκλημα - Αλλαγή χρήσης στο Κτήμα Καμπά

Ανερυθρίαστα, οι γαλάζιες ταξιαρχίες συνεχίζουν να χτυπούν – κι ότι προλάβουν – μέχρι τις εκλογές, βέβαιες ότι απέρχονται. Με τον τρόπο όμως αυτό επιταχύνουν και εξασφαλίζουν το δυσοίωνο αποτέλεσμα.

Είναι το σύνδρομο του τρωκτικού κατά τη βύθιση του πλοίου. Το έχουμε ξαναζήσει το σκηνικό το 2004 με άλλους πρωταγωνιστές.

Επί του προκειμένου, άρον – άρον, ο ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος(!) Αθήνας) αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη 16.9.09, την αλλαγή χρήσης γης του Κτήματος Καμπά (ιδιοκτησίας REDs) από ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) σε ΠΟΑΠΔ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων), προκειμένου να ικανοποιηθεί το κερδοσκοπικό αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρίας, για την κατασκευή του μεγαλύτερου Εμπορικού κέντρου στη Ν. Ευρώπη!!, όπως καταγγέλλουν και οι κάτοικοι (blogspot.com pallini-perivallon).

Τέτοια παραγωγική δραστηριότητα, δηλαδή. Διασκεδασάδικα εις την νιοστήν!

Εχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το θέμα της επένδυσης αυτής, η οποία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, μοιάζει με καταδίκη της καρδιάς της Ανατολικής Αττικής, της Παλλήνης.

Να θυμίσουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει απορρίψει ομόφωνα μια τέτοια επένδυση, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, αφού εμποδίστηκε κατ’ επανάληψιν από τους κατοίκους να συνεδριάσει προκειμένου να πάρει απόφαση, εν τέλει αποφάσισαν κατά πλειοψηφία και υπερψήφισαν την επένδυση, σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, πλην του Αν. Μπουντουβά.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν δριμύτατα τους συμβούλους του ΟΡΣΑ ως «πολιτικά τσιράκια και εγκάθετους» του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γ. Σουφλιά, οι οποίοι αποφάσισαν και γνωμοδότησαν «κατ’ εντολήν» του, συνεπικουρούμενοι από το Δήμαρχο και την πλειοψηφία των συμβούλων του Δήμου Παλλήνης.

Θα ακολουθήσει λοιπόν ο κ. Υπουργός υπογράφοντας Προεδρικό Διάταγμα – την παραμονή των εκλογών – νομότυπα(!) «κατόπιν ομοφώνου εισηγήσεως του αρμοδίου οργάνου»!!!

Τέλος οι κάτοικοι κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο Δημοκρατίας να μην υπογράψει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Είδομεν!

Εφημερίδα : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Τρίτη 22/9/2009

Από αμπελώνας ανάπτυξη-μαμούθ

Αλλάζει η χρήση γης στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στο κτήμα Καμπά, ύστερα από απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ ), με αποτέλεσμα η περιοχή από «ζώνη οικιστικού ελέγχου» να χαρακτηρίζεται πλέον «περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Ο οργανισμός αποφάσισε την αλλαγή χρήσης της γης σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 16 Σεπτεμβρίου -μεσούσης της προεκλογικής περιόδου- βρίσκοντας, απρόσμενα, σύμμαχο στα σχέδιά του το δημοτικό συμβούλιο της Παλλήνης, το οποίο τέθηκε υπέρ της απόφασης. Και λέμε απρόσμενα, γιατί πρόκειται για το ίδιο δημοτικό συμβούλιο που από το 2007 είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για πρωτοβουλίες εμπορικής ανάπτυξης στην περιοχή και μάλιστα στα πρακτικά ομόφωνης απόφασής του είχε ταχθεί κατά «της κατασκευής εμπορικού κέντρου μαμούθ» στο κτήμα Καμπά.

Σύμφωνα με καταγγελίες συλλογικών φορέων της περιοχής, τόσο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όσο και η αντίστοιχη του ΟΡΣΑ εξυπηρετεί ουσιαστικά τις βλέψεις μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που σκοπεύει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο συγκεκριμένο κτήμα.

Το έκτασης 354 στρεμμάτων κτήμα της οικογένειας Καμπά, γνωστό για τα αμπέλια του και τις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις του, ύστερα από διαδοχικές αγοραπωλησίες έχει καταλήξει στην κοινοπραξία REDS, θυγατρική της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι καταγγέλλοντες υποσηρίζουν πως η εκμετάλλευση του κτήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από το εμπορικό κέντρο, και τη δημιουργία ψυχαγωγικού πάρκου. Τα πυρά των πολιτών της Παλλήνης που αντιτίθενται στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο κτήμα συγκεντρώνει ο δήμαρχος της πόλης Σπύρος Κωνσταντάς, αλλά και η αντιπολίτευση, τρεις εκπρόσωποι της οποίας ψήφισαν υπέρ της αλλαγής χρήσης της γης.

Η περιοχή στην οποία ανήκει το κτήμα θεσμοθετήθηκε ως ζώνη οικιστικού ελέγχου στις 6/3/2003 με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 199Δ) ύστερα από την εκπόνηση και ολοκλήρωση ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε ο ΟΡΣΑ στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου, με στόχους, μεταξύ άλλων, τη συνολική εκτίμηση των τομέων παραγωγής που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (τίτλος: «Οικονομική ανάπτυξη και σχεδιασμός πεδιάδας Μεσογείων 1995-2020. Χωρικές ρυθμίσεις περιοχής αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"»).

23/9/2009

Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Του Γιωργου Λιαλιου

Από τον ομορφότερο αμπελώνα στα Μεσόγεια, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το κτήμα Καμπά βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μετά την κατάθεση των επιχειρηματικών σχεδίων στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η κατασκευή εμπορικού - ψυχαγωγικού κέντρου στην Παλλήνη δρομολογείται σταθερά για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο είχε προσκρούσει στο παρελθόν στις αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και της νομαρχίας Αν. Αττικής.

Από τα πρώτα οινοποιεία

Το κτήμα Καμπά, έκτασης 354 στρ., φιλοξενούσε τους ομώνυμους αμπελώνες και μάλιστα εκεί βρίσκεται ακόμα ένα από τα πρώτα οινοποιεία της χώρας (1879). Το 1997, όσο η περιοχή ήταν ακόμα γεωργική, το κτήμα πωλήθηκε στην «Καμπάς Α.Ε.», που ιδρύθηκε από την Τεχνική Εταιρεία Βόλου (ΤΕΒ). Στη συνέχεια η ΤΕΒ εξαγοράστηκε από την Ελληνική Τεχνοδομική, θυγατρική της οποίας (ΑΚΤΩΡ) ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε την Αττική Οδό (το τμήμα της Παλλήνης ξεκίνησε το 1997).

Στο κτήμα Καμπά κατασκευάστηκε κόμβος της Αττικής Οδού και σταθμός του Προαστιακού. Το ίδιο διάστημα ο νέος ιδιοκτήτης της γης εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού - ψυχαγωγικού συγκροτήματος. Ο δήμος Παλλήνης υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το 1999, αλλάζοντας έτσι τις χρήσεις γης: από ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος (γύρω από τη βίλα Καμπά) και ζώνη προστασίας τοπίου (γύρω από το εργοστάσιο Καμπά) σε ζώνη άλλης χρήσης πλην κατοικίας, με μέσο μικρό Συντελεστή Δόμησης 0,4.

Η νομαρχία Αν. Αττικής αντιτάχθηκε στα επιχειρηματικά σχέδια και προσέφυγε στο ΣτΕ, που δύο χρόνια αργότερα (αρ. 2675/01) ακύρωσε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα σχέδια έρχονται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο του Ρυθμιστικού της Αθήνας, δηλαδή την ανάσχεση της εξάπλωσης της πόλης, δεν περιλαμβάνονταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή και επρόκειτο για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Οι αντιρρήσεις του ΣτΕ «αντιμετωπίστηκαν» συστηματικά μέσα στην επόμενη διετία: ο ιδιοκτήτης του χώρου εκρίζωσε τους αμπελώνες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ συμπεριέλαβε την περιοχή στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων (2003) ως ζώνη δραστηριοτήτων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Κατόπιν, το ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε (2005) ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση να χαρακτηριστεί το κτήμα Καμπά ως ΠΟΑΔΠ.

Το 2007, η νομαρχία Αν. Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά, κρίνοντας δυσθεώρητες τις επιπτώσεις της επένδυσης στα Μεσόγεια, ωστόσο ο δήμος Παλλήνης ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία REDS (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ).

Η απόφαση επικυρώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, διερευνά αν η επένδυση θα μεταβάλει τις χρήσεις γης της περιοχής.

25/9/2009

Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"

Στοπ στην κατασκευή Mall στο κτήμα Καμπά

Να μην υπογραφεί η υπουργική πράξη που θα επιτρέπει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές στο κτήμα Καμπά στην Ανατολική Αττική ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αν. Αττικής.

Καταδικάζοντας τη θετική γνωμοδότηση "που δυστυχώς έλαβε ο Οργανισμός Αθήνας εισηγούμενος στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή χρήσης γης στον Καμπά και την κατασκευή γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου 95.000 τ.μ. στην Κάντζα", ο ΣΥΡΙΖΑ επισημάνει στην ίδια ανακοίνωση πως "ο κ. Σουφλιάς και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να δώσουν όσο περισσότερες αντιπαροχές μπορούν ως το παραπέντε των εκλογών".

Παράλληλα συμπληρώνει ότι "δεν φτάνει που μας κληροδοτούν ένα ρυθμιστικό σχέδιο που υποθηκεύει το μέλλον της Ανατολικής Αττικής, υπηρετώντας πιστά τις λογικές των μεγαλοεργολάβων, προσπαθούν να κλείσουν από το παράθυρο και το ζήτημα του κτήματος Καμπά".

Παράλληλα σημειώνει τον ρόλο που έπαιξε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, "η οποία έσπευσε (ως μη όφειλε αφού είναι και αναρμόδιο), να δώσει 'νομιμοποίηση', στον κ. Σουφλιά, με μία απόφαση στήριξης του νέου Mall" και υπενθυμίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα που άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του γιγαντιαίου εμπορικού.

Τέλος αναφέρει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρότητα και σαφήνεια έχει ταχθεί εναντίον των εμπορικών κέντρων για οικονομικούς (καταστροφή της μικρής-μεσαίας επιχείρησης), περιβαλλοντολογικούς (τσιμεντοποίηση μεγάλων αδόμητων εκτάσεων στην Αττική που ασφυκτιά) κοινωνικούς λόγους (μοντέλο ψυχαγωγίας και εμπορικών συναλλαγών ξένο με την ελληνική κουλτούρα)".

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers