18 Δεκεμβρίου 2008

Πτώση της ΝΔ, κοινωνική πόλωση και χάσμα γενεών. Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου.

Το χάσμα των γενεών εκφράζεται και στην στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις διαδηλώσεις. Στο σύνολο του πληθυσμού, η μεγάλη πλειοψηφία τις εγκρίνει απολύτως ή εν μέρει(77%). Στους νέους ηλικίας 18-24% εγκρίνονται από το 82%.

Είναι καταρχήν αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο του πληθυσμού η πλειοψηφία πιστεύει ότι επρόκειτο περί κοινωνικής εξέγερσης (48%), ενάντι 40% που πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της δράσης ακραίων ομάδων. Ομως στις ηλικίες 18 - 24 η εκδοχή της εξέγερσης υιοθετείται από το 60%.

Στις 6,5 μονάδες ανεβαίνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση της VPRC, για λογαριασμό του TVXS και της εφημερίδας «Αυγή». Οι Οικολόγοι - Πράσινοι μπαίνουν στη Βουλή. Πέρα όμως από τις εκλογικές προβλέψεις, η έρευνα αναδεικνύει δύο πολύ σημαντικές τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Ενα χάσμα ανάμεσα στους νέους, κυρίως 18-24 ετών και τις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και μια κοινωνική πόλωση αλλά και οργή: περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες υποστηρίζουν την καταστροφή τραπεζών, ενώ, 2 εκατομμύρια, τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.

Σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση της VPRC που έγινε το Νοέμβριο, η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αυξάνεται από 5% σε 7%, κυρίως εξαιτίας των απωλειών της ΝΔ, που μέσα σε ένα μήνα χάνει 1,5 μονάδες. Τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ είναι οριακά (0,5 μονάδες) από 37% σε 37,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια ποσοστά (12% έναντι 13% τον Νοέμβριο), ενώ, οριακά κέρδη (μισή και μια μονάδα αντιστοίχως) έχουν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ που αποσπούν ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Το κυβερνόν κόμμα χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόνο το 43% αυτών που το ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ψηφίζουν ξανά ΝΔ. Το ενα τέταρτο των ψηφοφόρων της, τάσσονται αυτή τη στιγμή υπέρ του λευκού - άκυρου ή της αποχής.

Στην ερώτηση αν πρόκειται για δολοφονία το 55% του συνολικου πληθυσμού απαντά καταφατικά, ενώ το ένα τέταρτο πιστεύει ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Ομως στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την εκδοχή της δολοφονίας απογειώνεται στο 77%. Ελάχιστοι από τους νέους (μόνο το 8%) δεν έχουν άποψη για το ίδιο θέμα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ PDF (1,9Μ)

Η ταυτότητα της έρευνας

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ : VPRC (Α.Μ. ΕΣΡ: 9)
Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR.
ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ: www.vprc.gr Νέο παράθυρο

ΑΝΑΘΕΣΗ : Εφημερίδα «ΑΥΓΗ» / Διαδικτυακή Τηλεόραση «TV ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» TVXS (www.tvxs.gr)

ΣΚΟΠΟΣ : Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης για τα τελευταία επεισόδια.
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ : ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω.

ΠΕΡΙΟΧΗ : Το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου.

ΔΕΙΓΜΑ : Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.006 άτομα.

ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ : Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς την ηλικία των ερωτώμενων.


ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 11, 12, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2008

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers