22 Μαρτίου 2012

Πολυσήμαντη η επιστημονική ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την παγκόσμια ημέρα του νερού.

Ημερίδα για τις πρακτικές, τις τεχνολογίες και τις προοπτικές των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ελλάδα, οργάνωσαν - με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού - η ΕΥΔΑΠ και η Περιφέρεια Αττικής, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από την πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, που φέτος υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο «...σα θα διψάσεις για νερό, θα στύψουμε ένα σύννεφο..» και υπότιτλο «Το Νερό πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας».

Δείτε το video εδώ

Το  δρώμενο ήταν ένα αφιέρωμα στο νερό με αναπαράσταση της βροχής, χορευτικό αλλά και κείμενο που ανέλυε τη χρησιμότητα του νερού σ’ όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την ορθολογιστική του χρήση. Όλα αυτά διανθισμένα από video-art.  
Το απόσπασμα  περιελάμβανε δύο τραγούδια - το ένα εξ’ αυτών φτιαγμένο από την Πολιτιστική Ομάδα του Γυμνασίου.
  Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους πολλών εβδομάδων  και το θερμό χειροκρότημα του κοινού ήταν η ανταμοιβή για τις πολύωρες επαναλήψεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άψογη παρουσίαση της πολιτιστικής ομάδας σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση, αναπτύχθηκαν - μεταξύ άλλων - τα ακόλουθα θέματα:

Μεταβολή στη ποιότητα του νερού κατά τον κύκλο χρήσης του: Θεμιστοκλής Λέκκας, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ.
 
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, μίλησε για αυξημένη ευθύνη σχετικά με την τιμολόγηση του νερού, ενώ ανέλυσε τη μεταβολή της ποιότητας του νερού κατά τον κύκλο χρήσης του.

«Κέντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας είναι ο καταναλωτής» υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Νίκος Μπάρδης. Αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ότι η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να βγει από τα σύνορα της Αττικής και γνωστοποίησε τη στοχευμένη συμμετοχή της εταιρείας σε διεθνείς διαγωνισμούς.

• Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδατικά αποθέματα και την οικονομία: Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Ο κ.  Ζερεφός, ο οποίος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε για μειώσεις των βροχοπτώσεων, αύξηση της ξηρασίας και άνοδο της θερμοκρασίας, τις προσεχείς δεκαετίες, εξαιτίας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. «Έως το τέλος του 21ου αιώνα, θα έχουμε μία μείωση της βροχόπτωσης, που θα πλησιάζει το 15%» είπε κ. Ζερεφός.

 
Πρωτοποριακές τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων: Γιώργος Τσομπάνογλου, ομότιμος καθηγητής UC Davis. 
Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ακαδημαϊκός Γιώργος Τσομπάνογλου αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους για τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και των λυμάτων, καθώς και στις πολύπλευρες δυνατότητες αξιοποίησής τους, ακόμα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από τα λύματα είναι δύο με τέσσερις φορές μεγαλύτερη της ενέργειας που απαιτείται για την κατεργασία τους. «Το μήνυμα είναι ότι οι εταιρίες υδάτων και λυμάτων πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά στο μέλλον, να συνεργαστούν και να ενσωματώσουν τεχνολογίες έτσι ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια», υπογράμμισε ο καθηγητής.
 

• Συλλογή και επεξεργασία λυμάτων στην Ελλάδα: Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.
Για τις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία αστικών λυμάτων στην Ελλάδα καθώς και για την ανάγκη ενός αποκεντρωμένου χειρισμού τους, μίλησε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης. Όπως είπε, έως το 2015, η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε ποσοστό 60%.

• Ελλείμματα και ανάγκες – Σκιαγραφώντας το τοπίο ύδρευσης στα νησιά του Αιγαίου: Τζώρτζης Μακριωνίτης, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

• Επιχειρησιακά σχήματα για την ολοκληρωμένη διαχείριση δημοτικών δικτύων: Οφέλη και προοπτικές: Παντελής Κούκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος TEC A.E.
• Από τη θεωρία στην πράξη: Η περίπτωση του δήμου Λευκάδας: Κώστας Αραβανής, δήμαρχος Λευκάδας. 

Αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενου νερού από την Ψυττάλεια: Διονύσιος Ξένος, σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής.
 
Δηλώσεις Προέδρου της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ, κ. Δημούδη.
 Δείτε το video εδώ.
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ, κ. Δημούλης τάχθηκε κατά της αποκρατικοποίησης της εταιρίας, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δικαίωμα για φθηνό νερό». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό που έγραφε «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό- Η ΕΥΔΑΠ δεν ξεπουλιέται».

    
   

Σημαντικό πεδίο καινούργιας δράσης ανοίγεται για την ΕΥΔΑΠ, ύστερα από πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους.
 
«Η ΕΥΔΑΠ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα ζητήματα διαχείρισης του νερού, κυρίως σε περιοχές με μεγάλες δυσκολίες, όπως είναι τα νησιά» δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τα ζητήματα της αποχέτευσης της Αττικής, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παίρνει θαρραλέες αποφάσεις, δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», ενώ επισήμανε ότι «είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να είναι κοντά μας».


Για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ, υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να φανταστώ μια αποκρατικοποίηση χωρίς στρατηγική, όπου απλώς θα γίνει μία αποτίμηση μιας μετοχής, σαν χρηματιστηριακό είδος» και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία και δεν μπορούμε να μην έχουμε συνολικές πολιτικές για το νερό, που να συνδέονται με οποιεσδήποτε επιμέρους ιδιοκτησιακές επιλογές».


Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης επισήμανε την ανάγκη να συζητηθούν, πριν οτιδήποτε άλλο, στρατηγικά ζητήματα για τη διαχείριση του νερού, που συνδέονται με την ασφάλεια, την επάρκεια, την εξασφάλιση του νερού. «Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιμένει, μέχρι να τελειώσει πολιτικά αυτή η μεγάλη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

(Τα κείμενα των Δηλώσεων είναι από το Blog - Σύλλογος Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ)

     Η αντιπεριφερειάρχης Άννα Παπαδημητρίου επισήμανε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμοι για τη βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος, με βασική προτεραιότητα τη διαχείριση λυμάτων.

(Η ανάρτηση θα συμπληρωθεί με τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων από την ημερίδα στις επόμενες ημέρες και αργότερα και από τις παρουσιάσεις)

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers