16 Απριλίου 2012

Κεσάτια ! 500 εκ. ευρώ «ψαλίδι» των νοικοκυριών στις πασχαλινές αγορές.

Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καταγράφουν μείωση τζίρου 18% έως 21%

«Ψαλίδι» 500 εκ. ευρώ στις πασχαλινές αγορές
Οι καταναλωτές εκτιμάται ότι φέτος έβαλαν «ψαλίδι» 500 εκατ. ευρώ στις πασχαλινές αγορές τους λόγω της οικονομικής ύφεσης και των μέτρων λιτότητας.
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τον τζίρο των ημερών, ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου να κυμαίνεται γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, από περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.


Η ΕΣΕΕ μιλά για πτώση των πωλήσεων κατά 15% και από αυτήν τη «βουτιά» δεν ξεφεύγει ούτε ένας κλάδος του εμπορίου.

Αναλυτικότερα, ανά κλάδο καταγράφεται μείωση από 4 έως 7%, στα σούπερ μάρκετ από 9 έως 12% και στα μικρά καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα ο τζίρος έπεσε από 11 έως 13%. Τα καλλυντικά, κλάδος που δύσκολα έχανε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μετρά απώλειες πωλήσεων από 15 έως 17%.

Τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία παραδοσιακά άλλες εποχές τέτοιες μέρες συγκέντρωναν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, καταγράφουν μείωση τζίρου από 18 έως 21%, ενώ κάμψη από 12 έως και 15% σημειώνεται και στα εποχικά καταστήματα με δώρα.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των πωλήσεων στον κλάδο των τροφίμων. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κάτω από τα 570 εκατ. ευρώ, έναντι 612 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στο μέγεθος αυτό έχει συνυπολογιστεί και η μείωση των τιμών κατά περίπου 10%.
 Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συνιστά στους εμπόρους να συνεχίσουν την προσεκτική τιμολόγηση, λόγω της αγοραστικής αδυναμίας των καταναλωτών.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers