14 Ιανουαρίου 2009

Scripta manent ...verba volant. Στά θέματα παιδείας της Παλλήνης και στα γραπτά αλλά και στα προφορικά ...δεν πάμε καλά!

Στα θέματα παιδείας δεν αρκεί ούτε η απλή γραπτή υπενθύμιση των ενδιαφερομένων προς ένα φορέα για να πάρουν τα θέματα τον δρόμο της επίλυσης, ούτε όμως αυτό μπορεί να αποτελεί δικαιολογία προς τους υπεύθυνους που τα χειρίζονται.

Το 1ο ΔημοτικόΣχολείο Παλλήνης εκτός των άλλων είναι ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της περιοχής.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν να παρουσιάζει επανειλημμένα προς επίλυση ανάλογα θέματα.

Ας ανασκουμπωθούν οι αρμόδιοι και ας κυττάξουν την ουσία των προβλημάτων.

Διαβάσαμε τη συνέντευξη στον ΔΗΜΟΤΗ και αναδημοσιεύεται στη συνέχεια.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης

Το ταμείο είναι μείον…

Τι κι αν ο νέος χρόνος έφτασε με ευχολόγια και υποσχέσεις για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό έτος; Τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας, όχι μόνο… ζουν και βασιλεύουν, αλλά αντίθετα μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται. Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» συνεχίζει το οδοιπορικό των επισκέψεων στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των δήμων της λεωφόρου Μαραθώνος, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο με τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Νέας Μάκρης, και «σταθμεύει» σήμερα στο 1ο δημοτικό σχολείο Παλλήνης.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Πολλά τα άλυτα και τα «άπλυτα», όπως φαίνεται, ζητήματα στο 1ο δημοτικό σχολείο Παλλήνης, όπως προκύπτει από τα όσα ακούστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου, απούσας της 2ης σχολικής επιτροπής, αρμόδιας για τα θέματα λειτουργίας του σχολείου.
Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» άκουσε και παρουσιάζει τις καταγγελίες του συλλόγου γονέων και των διδασκόντων του σχολείου, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μαύρη τρύπα» στο ταμείο και ως εκ τούτου θέτουν ζήτημα ομαλής λειτουργίας του σχολείου.
To νεοεκλεγέν Δ.Σ του συλλόγου γονέων καταγγέλλει ότι στη συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος της υπεύθυνης για τη διαχείριση και λειτουργία του σχολείου επιτροπής, ως όφειλε προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες για ταμειακό έλλειμμα 1.600 ευρώ αλλά και σε μία σειρά από ζητήματα που φρενάρουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
«Κανείς από τους εκπροσώπους της σχολικής επιτροπής δεν παρέστη στο συμβούλιο. Μαθαίνουμε ότι πρόεδρος και αντιπρόεδρος για προσωπικούς λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ερωτηματικά δημιουργούν και τα οικονομικά ζητήματα που ετέθησαν, έλλειμμα και οφειλές στην εφορία. Μιλάμε, λοιπόν, για μία εξαφανισμένη σχολική επιτροπή που στην πράξη δεν λειτουργεί, ενώ οι ελλείψεις του σχολείου είναι πολλές και χρήματα δεν υπάρχουν» καταγγέλλει ο γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, Σπύρος Κορνέζος.

Υγιεινή και ασφάλεια

Εκτός των άλλων, προκύπτουν και θέματα υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, όπως αναφέρει ο κ. Κορνέζος. «Θα φέρω το παράδειγμα του σχολικού κυλικείου που δεν είναι ελεγμένο, κάτι για το οποίο αρμόδια είναι η επιτροπή. Στην ουσία αυτή τη στιγμή το σχολείο αυτοδιοικείται».
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, στην ενημέρωση που απέστειλε στους γονείς των μαθητών σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα του σχολείου, μεταξύ άλλων, καταγράφει τα εξής:
- η σχολική επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα υπάρχοντα κονδύλια, στην ουσία δεν λειτουργεί και δεν έχει ανταποκριθεί σε συμφωνηθείσες δεσμεύσεις.
- το ταμείο της σχολικής επιτροπής είναι ελλειμματικό κατά περίπου 1.600 ευρώ, ενώ το σχολείο, λόγω κακών χειρισμών κατά το παρελθόν, έχει χρέος προς την εφορία ύψους 900 ευρώ περίπου για το οποίο έγινε διακανονισμός προκειμένου να εισπραχθούν δεσμευμένα κονδύλια για τα τρέχοντα έξοδα,
- τα χρήματα που προορίζονται για τη φετινή χρήση θα καλύψουν οφειλές προηγούμενων χρήσεων, ενώ το σχολείο σποραδικά αδυνατεί να καλύψει ορισμένες στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες (π.χ. τηλέφωνο, internet κ.α.).

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη:
- την παλαιότητα του σχολείου,
- την ελλιπή συντήρηση, τις παρωχημένες και μη συμμορφούμενες με την τρέχουσα νομοθεσία και τις σύγχρονες προδιαγραφές εγκαταστάσεις (αποχωρητήρια, γυάλινες επιφάνειες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, θέρμανση και ζεστό νερό, κλιματισμός, θερμομόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας, πυρασφάλεια, γενικότερη ασφάλεια, υγιεινή κ.λπ.),
- την αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου με την προσθήκη ειδικοτήτων (υπολογιστές, μουσική, γυμναστική, κλπ.) και νέων λειτουργιών (ολοήμερο, τραπεζαρία κ.λπ.) που δημιουργεί νέα δεδομένα
- αλλά και το ελάσσον αλλά προειδοποιητικό συμβάν με την αστοχία στο λεβητοστάσιο,
… ο σύλλογος καταλήγει στην επιστολή του ότι: «η ελλιπής δράση του δήμου και της σχολικής επιτροπής, αποκλειστικών αρμοδίων για τη διάθεση των όποιων χρημάτων αλλά και τα ανεπαρκή κονδύλια δεν διασφαλίζουν την αυτονόητη ομαλή λειτουργία του σχολείου».

Τα μεγάλα «αγκάθια»
Ανάμεσα στα ζητήματα προς επίλυση που τίθενται υπόψη του δήμου είναι τα εξής:
1. Επικινδυνότητα υαλοπινάκων. Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων επαναφέρει το ζήτημα της επικινδυνότητας των απλών υαλοπινάκων που διαθέτει το σχολείο μετά τη θραύση ενός εξ αυτών στην τραπεζαρία, του οποίου τα θραύσματα έπεσαν σε σημείο όπου κάθονται μαθητές χωρίς, ευτυχώς, δυσάρεστα αποτελέσματα λόγω της ώρας που συνέβη το περιστατικό. Το Δ.Σ. ζητεί την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του σχολείου προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα οι επικίνδυνοι υαλοπίνακες και να αντικατασταθούν με άλλους κατασκευασμένους από ασφαλή υλικά.
2. Ηλεκτρική εγκατάσταση τραπεζαρίας
Ο σύλλογος ζητά την κατασκευή νέας ηλεκτρικής εγκατάστασης που να μπορεί να αντέχει το φορτίο για τη λειτουργία: α) τριών φούρνων μικροκυμάτων β) δύο ψυγείων γ) ενός κλιματιστικού και δ) του φωτισμού. Η υπάρχουσα δεν είναι σχεδιασμένη για το τρέχον φορτίο με αποτέλεσμα τη συχνή πτώση της ασφάλειας και τη συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας του ψυγείου όπου συντηρείται το φαγητό των μαθητών.
3. Έλεγχος πόσιμου ύδατος. Ο σύλλογος γονέων ζητά να γίνουν ενέργειες προκειμένου να ελέγχεται το πόσιμο νερό του σχολείου δύο φορές ετησίως, καθώς ο δήμος αφενός δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης αφετέρου η παλαιότητα της υδραυλικής εγκατάστασης επιβάλλουν να υπάρχει εγρήγορση.

Μπράβο και προτάσεις
Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων εκφράζει την ικανοποίησή του για την παρουσία δημοτικού αστυνομικού έξω από το σχολείο την ώρα προσέλευσης των μαθητών και ελπίζει στην παγίωση του μέτρου και κατά την αποχώρηση των μαθητών, ενώ απέστειλε και ευχαριστίες στον δήμαρχο για την αντικατάσταση των οργάνων στην παρακείμενη παιδική χαρά. Προτείνει, επιπλέον, οι δημοτικοί αστυνομικοί να κόβουν κλήσεις στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα γύρω από το σχολείο και ειδικά στον πεζόδρομο, στους οδηγούς που παραβιάζουν την κάθετη και οριζόντια σήμανση καθώς και σε όσους βιαστικούς υβρίζουν τις σχολικές τροχονόμους και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τους αλλά και των μαθητών.

Η θέση του δήμου
Ζητώντας από τον δήμαρχο Παλλήνης, Σπύρο Κωνσταντά, να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα αναφέρει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου, επισημαίνει ότι «προσωπικά δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με το διαχειριστικό έλλειμμα» σχολιάζοντας, πάντως, ότι «κάθε σχολική επιτροπή θα πρέπει να έχει χρήματα στο ταμείο της». Σημειώνει, επιπλέον, ότι προ ημερών υπέγραψε τα χρηματικά εντάλματα για την τελευταία δόση προς τις σχολικές επιτροπές.
Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε ανοικτός σε μία από κοινού κουβέντα με τους εκπροσώπους των γονέων και διδασκόντων για τα θέματα του σχολείου. «Δεν μου έχουν τεθεί γραπτώς, ως είθισται, κάποια ζητήματα, ούτε μου έχει ζητηθεί κάποια συνάντηση. Προτείνω οι σύλλογοι γονέων και διδασκόντων να συμφωνήσουν στα αιτήματά τους και είμαι στη διάθεσή τους για μία από κοινού συνάντηση για να τα συζητήσουμε… και ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε» ανέφερε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης.

ΠΡΟΣ:

Γραφείο Δημάρχου Παλλήνης

Σε απάντηση της δήλωσης του Δημάρχου Παλλήνης κ. Σπύρου Κωνσταντά (εφημερίδα «Δημότης») ότι «Δεν μου έχουν τεθεί γραπτώς, ως είθισται, κάποια ζητήματα, ούτε μου έχει ζητηθεί κάποια συνάντηση. Προτείνω οι σύλλογοι γονέων και διδασκόντων να συμφωνήσουν στα αιτήματά τους και είμαι στη διάθεσή τους για μία από κοινού συνάντηση για να τα συζητήσουμε… και ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε», σας ενημερώνουμε ότι τα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης βρίσκονται καταγεγραμμένα:

1. Στο Βιβλίο Πρακτικών του Σχολικού Συμβουλίου της συνεδρίασης που έγινε την άνοιξη/καλοκαίρι του 2008, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Δήμου, οι οποίοι τα κατέγραψαν και δεσμεύτηκαν για λύσεις.

2. Στο Πρωτόκολλο του Δήμου Παλλήνης, όπου ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει (και θα εξακολουθήσει να καταθέτει) εγγράφως τα αιτήματα-παράπονα-ευχαριστίες-προτάσεις για το κοινό καλό, υπηρεσιακά έγγραφα για την πληροφόρηση του Δήμου (εκλογές Συλλόγου, σύσταση Δ.Σ.), αιτήματα για συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων με τον Δήμαρχο κ.λπ. Ας αναζητηθούν τα έγγραφα αυτά και ας απαντηθούν στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.

3. Επιπλέον, θεωρείται αυτονόητη η υποχρέωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να επιθεωρούν τα σχολεία, να τα επισκευάζουν, να τα συντηρούν, να προσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις τους σε όσα νεώτεροι νόμοι ορίζουν, να τηρούν τα πρωτόκολλα πάγιων εργασιών (ανελκυστήρες, καυστήρες, κλιματισμός κ.ά.) και γενικώς να τα παραδίδουν τον Σεπτέμβριο στους διευθυντές τους με το «κλειδί στο χέρι».

4. Της ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνουμε ότι όταν λειτουργούν ανελλιπώς και τακτικά τα συλλογικά όργανα που ορίζει ο νόμος (υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία και μοναδική για φέτος συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου δεν παρέστη εκπρόσωπος του Δήμου) και διεκδικούν όσα προβλέπει ο νόμος, όταν τα εντεταλμένα όργανα και οι υπηρεσίες εργάζονται ευσυνείδητα, όταν η χρηματοδότηση είναι επαρκής, καταβάλλεται εγκαίρως και ξοδεύεται χρηστά και όταν αναζητούνται από τους ΟΤΑ τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα και πόροι, τότε δεν υπάρχουν παράπονα και δεν χρειάζονται ανεπίσημες συναντήσεις.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι αποκλειστικός σκοπός της δράσης του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης είναι να βοηθήσει με τις επισημάνσεις του τη λειτουργία του Σχολείου και κατ’ επέκταση του Δήμου, ώστε να δρέπει η μαθητική κοινότητα τους καρπούς της αγαστής συνεργασίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αριστέα Τσιάμη Σπύρος Κορνέζος


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ:

1. Ένωση Συλλόγων Γονέων Παλλήνης

2. Διεύθυνση & Σύλλογο Διδασκόντων 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης

3. ΜΜΕ

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers