25 Ιουλίου 2012

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι 6 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάστηκε η «νέα σεισάχθεια» που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την δραστική μείωση των χρεών που βαρύνουν άτομα και νοικοκυριά που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Τα 6 σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Η πρόταση νόμου που παρουσίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει έξι κύρια σημεία, που συνοψίζονται στα παρακάτω:




  1. ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7178 κατ' άτομο και €15073 για τετραμελή οικογένεια).
  2. μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
  3. μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
  4. εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
  5. πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
  6. θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
Οπως είπε ο κ.Τσίπρας, με τα σημερινά δεδομένα, οι τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποπληρωθούν για δάνεια που, σήμερα, ούτε οι πολίτες θα ζητούσαν, αλλά ούτε και οι ίδιες θα χορηγούσαν. Υπενθύμισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων είχαν φτάσει στο 17,2% στα στεγαστικά δάνεια και στο 32,0% στα καταναλωτικά δάνεια. Το συνολικό ποσό των δανείων σε καθυστέρηση είναι ήδη πάνω από €45 δισ.
Οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι περισσότερα από 560.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους, ενώ 60.000 νοικοκυρικά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.
Σχολιάζοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό δεν γίνεται «ως επίδειξη πολιτικής συνέπειας ανάμεσα σε προεκλογικές εξαγγελίες και μετεκλογικές πράξεις. 

Δεν κατατίθεται, δηλαδή, για να καταδειχτεί στους πολίτες η ποιοτική πολιτική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Κατατίθεται ως συμβολή, δικαιοσύνης, ευθύνης και αποφασιστικότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών πτυχών του νέου κοινωνικού ζητήματος που αναδεικνύει το Μνημόνιο».
ΠΗΓΗ

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers