6 Οκτωβρίου 2007

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ - 2/10/2007

Σας κοινοποιούμε την επιστολή της
Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος

που αναρτήθηκε στο καινούργιο ομώνυμο ιστολόγιο.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ - 2/10/2007

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση τουΠεριβάλλοντος

Προς: τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίηση :

  • Δήμαρχο Παλλήνης κ. Σ. Κωνσταντά
  • Δημοτικούς Συμβούλους
Θέμα: Κτήμα ΚΑΜΠΑ - Αίτημα συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος

Έγκλημα διαρκείας σε βάρος των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής συντελείται τα τελευταία 15 χρόνια:

  • Συνεχής καταστροφή του περιαστικού πρασίνου (Πεντέλη, Υμηττός & Πάρνηθα)
  • Αύξηση των ρυπογόνων ουσιών και αιωρούμενων μικροσωματιδίων από την υπερβολική αύξηση της κυκλοφορίας (Αεροδρόμιο, Αττική Οδός, Λ. Λαυρίου & Λ. Μαραθώνος)

  • Επικίνδυνη για την υγεία μας αύξηση της ηχορύπανσης (Αεροδρόμιο, Αττική οδός, αύξηση της διερχόμενης κυκλοφορίας και τις συνεχείς χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από την πόλη μας)
  • Τσιμεντοποίηση και ασφαλτόστρωση όλων των ελεύθερων και αδόμητων χώρων (Λόφος Έντισον, στρατόπεδο Λάμπρου, κ.α.)
  • Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα(υπόγεια νερά) με την παντελή έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή μας (τριτοκοσμικές καταστάσεις!!!!)
  • Επέτρεψαν σ’ αυτούς, που σήμερα θέλουν να κατασκευάσουν το εμπορικό κέντρο, να ξηλώσουν τα αμπέλια και μπαζώνοντας την πιο εύφορη γη των μεσογείων να την χαρακτηρίσουν άγονη περιοχή για να πετύχουν θετική απόφαση στο ΣτΕ.
  • Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους είναι:
  • Αύξηση των κρουσμάτων άσθματος, αλλεργιών και καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Βλάβες του αναπνευστικούαπό τα καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια, κυρίως στα παιδιά μας
  • Αύξηση του δείκτη δυσφορίας λόγω της μείωσης της περιεκτικότητας του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέουμε περίπου 17% (με όριο επιφυλακής 16%) όταν οι προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ είναι 22% οξυγόνο ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Αντί όμως να υπάρξουν ουσιαστικές θεσμικές και πρακτικές παρεμβάσεις, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή μας, έχει προγραμματιστεί και βρίσκεται στο στάδιο των επιμέρους εγκρίσεων η δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των Βαλκανίων.

Στο κτήμα ΚΑΜΠΑ, δίπλα στα σπίτια μας και σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία των παιδιών μας, μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων θα καλυφθεί με μπετό, άσφαλτο και γυαλί.

Θετικές επιπτώσεις !!!!!!

Αρνητικές Επιπτώσεις:

  • Αύξηση κατά 10 έως και 20 φορές της διερχόμενης από την ΚΑΝΤΖΑ κυκλοφορίας (το σχέδιο προβλέπει ως συλλεκτήριους δρόμους την Λεονταρίου & Πλατωνος – Αριστείδου-Τριγωνίων με εισόδους από Εσπερίδων & Αφανών Ηρώων) και πιθανόν καθ’ όλο το 24ωρο.
  • Ραγδαία αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των άκρως επιβλαβών και καρκινογόνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων (αύξηση της διερχόμενης κυκλοφορίας, αύξηση της κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, αύξηση των φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων, κ.α). Σημειώνεται ότι τόσο κατά την διάρκεια της 2ετούς κατασκευής του έργου όσο και κατά την λειτουργία το εμπορικού κέντρου οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας που πηγαίνουν στο 4ο Δημοτικό, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο θα είναι ανυπολόγιστες.
  • Ραγδαία αύξηση της ηχορύπανσης, την οποία σύμφωνα με την μελέτη τους θα την μειώσουν με υψηλά ηχοπετάσματα (4,5 μέτρων περίπου) γύρω από τα σχολεία μας, θα κάνουν δηλαδή τα σχολεία μας θερμά κλουβιά !!!
  • Ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας
  • Αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας εστιών διακίνησης ναρκωτικών δίπλα στα σχολεία μας
  • Περαιτέρω μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα!!!
  • Υποβάθμιση της ποιότητας ζωήςτων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και απαξίωση των περιουσιών μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση, και η επέκταση των πόλεων …. υπάγεται στην ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό…..να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης».

Αφού λοιπόν το Ελληνικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο της Αειφορίας, μας δίνει την δυνατότητα να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας και το δικαίωμα των παιδιών μας για καλύτερους όρους διαβίωσης:

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο χώρο του ΚΕΕΤ (πρώην αποθήκες Καμπά), ώστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της πόλης μας να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες :

  • που θα επιτρέπουν σ’ εμάς και τα παιδιά μας να ζούμε σε ένα ανθρώπινο και «καθαρό» περιβάλλον.
  • που θα έχουν κύριο στόχο να σταματήσουν την δημιουργία του εν λόγω τερατουργήματος δίπλα στα σπίτια μας και στα σχολεία μας
  • οι οποίες θα αποτρέπουν την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή μας
  • οι οποίες θα στηρίζουν ήπιες μορφές αστικής δόμησης με θέσπιση βιοκλιματικών προδιαγραφών για τα νέα κτίρια και
  • οι οποίες θα συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Α. Βλαχοπουλιώτη 6972602934 Λ. Δημητριάδης 6974038935

Γ. Τιλκιτζής 6977297172 Κ. Τριανταφύλλου 6948073713

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σχόλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ " ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ" για το θέμα Καμπά


Δημοσίευση στη διμηνιαία έκδοση της εφημερίδας του ομώνυμου Συλλόγου


των απανταχού παλαιών κατοίκων Παλλήνης


Τεύχος Ιούλιος Αύγουστος 2007



Κάντζα


Στην Κάντζα, στους άλλοτε καταπράσι­νους αμπελώνες του Καμπά, (ή σε ότι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτούς) σχεδιάζεται, από ότι γνωρίζετε οι περισσότεροι, να ανεγερθεί ένα ολο­καίνουριο εμπορικό κέντρο.

Στην καρδιά της Παλ­λήνης, εκεί όπου κάποτε δούλευαν ντόπιοι και ξένοι, εκεί όπου τέτοια εποχή έρεε άφθονος ο μούστος από το φρέσκο σταφύλι, εκεί που ακόμα και σήμερα στέκονται περήφανα για να θυμί­ζουν τις ένδοξες ημέρες τα κτίρια του εργοστασίου οινοποιίας, λαμπρά δείγματα βιομηχανικής αρχαιολογίας πλέον, ετοιμάζε­ται να χτιστεί ένα μεγαθήριο 110.000 τετραγωνικών μέτρων


Οι αντιδράσεις είναι πολλές και από πολλές πλευρές. Τα ερω­τηματικά πληθαίνουν... Πρόσφατα και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών όλων των Δημοσίων Σχολείων του Δήμου Παλλήνης, με ανακοίνωσή της, εναντιώνεται σε αυτή την προοπτική. Και οι γονείς δεν είναι οι μόνοι


Όμως, η Αττική αλλάζει, τα Μεσόγεια αλλάζουν και όσοι μένουμε εδώ και πονάμε τον τόπο πρέπει ούτε να νοσταλγούμε (μόνο) ούτε να μεμψιμοιρούμε αλλά να δούμε το θέμα με ρεα­λισμό. Με τα υπέρ του και τα κατά του. Η έκταση ανήκει στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία βιάζεται κιόλας να προχωρήσει το έργο στην πραγματοποίησή του. Η μόνη παράταση που δέχθη­καν οι υπεύθυνοι - κι αυτή λόγω των βουλευτικών εκλογών -ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέσα στον Οκτώβριο, αντί του τρέχοντος μηνός.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με ανάδοχο εταιρεία την Reds, την εταιρεία που έχει παρέμβει στην πόλη μας και με την ανέγερση του έργου «ΛόφοςΈντισον» στην περιοχή «Ασύρματος». Ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνει συνε­δριακό κέντρο, υπεραγορές, καταστήματα, εστιατόρια, πολυκινηματογράφους, ένα μικρό ξενοδοχείο, θέσεις στάθμευσης, κ.α.

Στο όλο έργο περιλαμβάνονται επίσης η κτιριακή αποκατά­σταση και η επανάχρηση του οινοποιίου Καμπά, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Παλλήνης καθώς και η αποκατάσταση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και της Βίλας Καμπά. Στον Δήμο προβλέπεται να παραχωρηθεί έκταση ίση με το 40% της επιφά­νειας του όλου κτήματος ως κοινόχρηστος χώρος. Η όλη έκτα ση έχει επιφάνεια 318 στρέμματα.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και πέντε εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν στο Δημαρχείο Παλ­λήνης ενώπιον της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη και φορέων της πόλης και ενημέρωσαν για το επενδυτικό τους σχέδιο. Το κλίμα στη συνεδρίαση κάθε άλλο παρά φιλικό ήταν αφού τελικά τα πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Reds δεν κατά­φεραν να πείσουν για τις... καλές τους προθέσεις. Δέχθηκαν πολλά ερωτήματα για την διασφάλιση του παραδοσιακού χαρα­κτήρα του μουσείου οίνου που υπάρχει στην περιοχή, για τα ηχοπετάσματα που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν για να μειωθεί η ηχορύπανση, για την αποχέτευση και το κυκλοφοριακό βάρος που θα επέλθει.

Αρκετά νωρίς δε, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλλήνης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο στα μέλη του όσο και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τι κόστος θα έχει ένα τέτοιο Εμπορικό Κέντρο στην πόλη μας για την αγορά της;

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάς είπε ότι στα έργα που ετοιμάζει η εταιρεία στο «Κτήμα Καμπά» εντοπίζονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, ενώ όλοι συμ­φώνησαν ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν δεν βοήθησαν κανέναν να αντιληφθεί ποιες είναι ακριβώς οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου η απόφαση θα παίξει βαρύνοντα ρόλο για την γνω­μοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το οποίο σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις είναι το καθ' ύλη αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει ως προς την αναγκαιότητα του έργου και να δρομολογηθεί η διαδικασία «προέγκρισης χωρο­θέτησης » από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) για την οποία σημαίνουσα γνώμη θα έχει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία θα τύχει έγκρι­σης μετά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωρο­ταξίας και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΩΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ και την απο­δοχή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Προεδρικό Διάταγμα.

Ευνόητο είναι ότι ο «Παλληνέας» θα παρακολουθεί από κοντά το όλο θέμα, στην κατεύθυνση του να συμβάλλει σε μια απόφα­ση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να προασπίζεται κατά τον καλύτερο εφικτό τρόπο το περιβάλλον και το συμφέρον της πόλης μας. Και φυσικά θα σας ενημερώνει σχετικά.

E-Mail : palineus@otenet.gr




Τα Νταμάρια στο Μαρκόπουλο απειλούν την υγεία των κατοίκων της περιοχής

Βρήκαμε το δημοσίευμα στο citizenjournalism.gr

Μετά την κραυγή αγωνίας της Αλεξάνδρας Μ. από τα Καλύβια, Αττικής, το citizenjournalism πήγε στην περιοχή Μαρκοπούλου και κατέγραψε σε βίντεο την πραγματικά ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Η κατάσταση είναι τραγική। Τα νταμάρια στο Μαρκόπουλο “τρώνε” το βουνό και στέλνουν τους κατοίκους των γύρω περιοχών, στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα। Το χρόνιο αυτό πρόβλημα ξεκινάει από τότε που η γύρω περιοχή δεν ήταν πυκνοκατοικημένη και η κίνηση μικρή। Σήμερα όμως που τόσοι κάτοικοι ζουν και αναπνέουν τη μαρμαρόσκονη, που τόσα αυτοκίνητα μαζί με θηριώδη παραφορτωμένα φορτηγά κινούνται μαζί στο δρόμο, κάτι πρέπει να αλλάξει। Τα νταμάρια στο Μαρκόπουλο πρέπει να κλείσουν।


Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers