26 Ιανουαρίου 2010

Τα Μεσόγεια πνίγονται στα λύματα. Απορροφητικοί βόθροι και λιπάσματα αχρήστευσαν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Εφημερίδα -ΤΑ ΝΕΑ- 26/1/2010

«Τα Μεσόγεια και το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο» λέει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί αφού δεν μπορείς να πιεις νερό από αυτές, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείνασες γεωργικές περιοχές».

Επικίνδυνο για την υγεία, εξαιτίας της νιτρορρύπανσης, είναι το νερό από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στα Μεσόγεια όπως και σε άλλες επτά περιοχές (Θεσσαλία, Κωπαΐδα, Αργολίδα, λεκάνη Πηνειού, κάμπος Θεσσαλονίκης, λεκάνη Στρυμόνα και πεδιάδα Άρτας), οι οποίες έχουν και επισήμως χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες ζώνες.
Διαρροές από βόθρους

Ωστόσο, η νιτρορρύπανση δεν προκαλείται μόνο από τα λιπάσματα. Όπως λέει ο ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Γιάννης Κουμαντάκης, «σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο έχουν ρυπανθεί οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια από τις διαρροές στους βόθρους και το αποχετευτικό δίκτυο. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2001 στον Κάμπο της Αναβύσσου και τη Βάρη παρατηρήσαμε συγκεντρώσεις σε νιτρικά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στα περισσότερα σημεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πόση τα νερά που προέρχονται από αυτές τις γεωτρήσεις».

Πρόβλημα στο Θριάσιο

Όπως τονίζει ο κ. Κουμαντάκης, εκτός από τις επτά περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επισήμως ευπρόσβλητες ζώνες, από έρευνες του ΕΜΠ έχει προκύψει ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το Θριάσιο και το παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας, όπου παρατηρείται έντονη αγροτική δραστηριότητα. Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 2003 βρέθηκε, όπως λέει, ακατάλληλο προς πόση και το νερό από τις γεωτρήσεις στον κάμπο του Μαραθώνα. Ωστόσο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του Μαραθώνα Σπύρος Ζάγαρης, «το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με νερό που προέρχεται από τα έργα ανάσχεσης που γίνονται στην περιοχή μας από το 2007 και ανακόπτουν την πορεία του νερού προς τη θάλασσα».

Μόνο για πότισμα

ΕΙΝΑΙ πλέον κοινό μυστικό ότι το νερό από τις γεωτρήσεις στα Μεσόγεια δεν πίνεται. Ωστόσο, γύρω από τις γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες, έχει στηθεί ολόκληρο εμπόριο αφού βιομηχανίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κήποι αλλά και πισίνες χρειάζονται νερό και οι ιδιοκτήτες τους συνήθως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την ΕΥΔΑΠ, που χρεώνει γι΄ αυτές τις περιπτώσεις πάνω από 3 ευρώ το κυβικό μέτρο.

«Στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά και χλωριόντα, κυρίως εξαιτίας των λιπασμάτων αλλά και των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους», λέει ο δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας. «Προσπαθούμε όσο γίνεται να περιορίσουμε τις γεωτρήσεις, αλλά σήμερα το νερό από αυτές το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε το πράσινο της πόλης. Είναι μια “σολομώντεια” λύση γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώσουμε το νερό της ΕΥΔΑΠ».

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κορωπίου Θοδωρής Αθανασόπουλος, «η νιτρορρύπανση στην περιοχή είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων τα τελευταία 30 χρόνια.

Θεωρώ ότι στον κάμπο των Μεσογείων- όπου έχει απομείνει αγροτική δραστηριότητα- επειδή οι τιμές της νιτρορρύπανσης είναι ιδιαίτερα υψηλές θα έπρεπε να καλλιεργούνται ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση.

Έτσι, και η υγεία του κόσμου θα προστατευόταν αφού τα βιοκαύσιμα δεν καταλήγουν στο... πιάτο μας και θα σταματούσε η τσιμεντοποίηση της αγροτικής γης».

Μνημείο παγκόσμιας σημασίας – γεώτοπος- λειτουργεί ως χωματερή. Αθάνατη Ελλάδα !

Να προστατευτεί ο Καθρέφτης της Αρκίτσας και να βοηθήσουμε στην ανακήρυξή του ως ''Διατηρητέου Μνημείου της Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς''

Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων.

Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου.

Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή.

Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Εδώ και αρκετά χρόνια η τότε κοινότητα Αρκίτσας έριχνε στη βάση του “καθρέφτη” τα σκουπίδια της, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως επίσημη χωματερή του Δήμου Δαφνουσίων.

Η εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “καθρέφτη” για να τον μελετήσουν, είναι απαράδεκτη. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Δαφνουσίων και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν όλες οι χωματερές, οι κατοπτρικές επιφάνειες, σε αυτή τη ζώνη αξίζει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί οι επιφανειακές εκδηλώσεις ενεργών ρηγμάτων είναι σπάνιες, αλλά και γιατί αποτελούν αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως.

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί αυτή την περιοχή ως την ιδανικότερη για επιστημονικές έρευνες και εκτιμά ότι πρέπει να αναδειχθεί ως ειδικά προστατευόμενο φυσικό απόθεμα γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Σε μικρή απόσταση από τον “καθρέφτη” και τον σκουπιδότοπο λειτουργεί γεώτρηση, από την οποία υδρεύεται η Αρκίτσα και η ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι τα ασβεστολιθικά πετρώματα δημιουργούν ρηγματώσεις και είναι πιθανόν τα στραγγίσματα του σκουπιδότοπου να καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο με κίνδυνο να μολυνθούν τα νερά της περιοχής. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Νομάρχη Φθιώτιδας και τον τοπικό Δήμο αναφέρει: “πρέπει εδώ να τονιστεί ο κίνδυνος που δημιουργείται για την ποιότητα των υπογείων υδατικών πόρων από την διασπορά ρύπων σε μια περιοχή με υψηλότατη σεισμική επικινδυνότητα”.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα GoPetition και υπογράψτε το ψήφισμα για :

- το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Δαφνουσίων,

- την χρηματοδότηση μελέτης για τη δημιουργία στοιχειωδών προϋποθέσεων επισκεψιμότητας,

- την ανάδειξη του “καθρέφτη” ως μνημείο παγκόσμιας σημασίας – γεώτοπο και την ανακήρυξή του ως ''Διατηρητέου Μνημείου της Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς''

Λίγα λόγια για το γενικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα. Η όποια προσθήκη είναι επιθυμητή από όσους διαβάσουν το θέμα.

Ελληνικό Νομικό Καθεστώς

Προστασία της Γεωλογικής Κληρονομιάς είναι δυνητικά δυνατή μόνο μέσω: Του Νόμου για την «προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος» (Ν. 1650/86) ως Εθνικά Πάρκα, Μνημεία της Φύσης, αισθητικά τοπία (απαιτούνται όμως ΕΠΜ και έγκριση τους από ΥΠΕΧΩΔΕ). Του νόμου για την «αειφόρο ανάπτυξη» (Ν. 2742/99) μετά από σχετική απόφαση του Γεν. Γραμ. της Περιφέρειας ως προστατευόμενη περιοχή. Έμμεσα, με τους Δασικούς και Αρχαιολογικούς νόμους.

Σημερινό καθεστώς

Προστατευόμενοι Γεώτοποι: Μόνο το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη και ο Όλυμπος, ως Εθνικοί δρυμοί και όχι ως γεώτοποι. Τα Μετέωρα ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όλα τα σπήλαια ως δυνάμει αρχαιολογικοί χώροι.

Προστατευόμενοι Γεώτοποι:

Μόνο το απολιθωμένο Δάσος Λέσβου προστατεύεται ως αποκλειστικά μνημείο της Γεωλογικής Κληρονομιάς.

Στην πράξη η υπάρχουσα νομοθεσία αγνοεί παντελώς τη γεωλογική κληρονομιά, ενώ όπου υπάρχουν «παράθυρα» προστασίας η γραφειοκρατία και οι παγιωμένες αντιλήψεις εμποδίζουν κάθε προσπάθεια γεωδιατήρησης.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers