9 Νοεμβρίου 2007

Αρκεί η επιβολή προστίμων από την Νομαρχία μόνο στις ρυπογόνες βιομηχανίες ; Ποιος ελέγχει τις πολυκατοικίες που δεν έχουν αδειάσει τον βόθρο ποτέ ;

Όλοι γνωρίζουν τους κακούς γείτονες που δεν έχουν αδειάσει ποτέ τον υποτιθέμενο στεγανό βόθρο της πολυκατοικίας τους. Αν ρωτήσεις τους οδηγούς των βυτιοφόρων, σε δευτερόλεπτα μπορούν να σου δώσουν λίστες ολόκληρες με πολυκατοικίες που δεν έχουν αδειάσει ποτέ, και αυτό γιατί οι ίδιοι ξέρουν καλά ποιοί είναι πελάτες τους και ποιοί όχι! Με αυτό το πολύ απλό παράδειγμα τρομάζει κανείς από το μέγεθος της διαρροής των λυμάτωνπου πηγαίνουν ανεξέλεγκτα στον υδροφόρο ορίζοντα καθημερινά. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν μιλάει και είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Δεν θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς και με ποιά διαδικασία. Το απόστημα είναι μεγάλο και μια πόλη όπως η Παλλήνη με τις τετραόροφες πολυκατοικίες και την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Οι νέες πολυκατοικίες που προστίθενται καθημερινά, λειτουργούν με τα πρότυπα των παλαιότερων, και η ζωή συνεχίζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων διαφημίζουν στους υποψήφιους ενοικιαστές μεταξύ των προσόντων και το ότι δεν αδειάζει ποτέ ο βόθρος।Οι τοπικές εφημερίδες έχουν αναφερθεί επανειλημμένα για την ρίψη λυμάτων στους δρόμους και για παράνομες συνδέσεις που οδηγούν στα γειτονικά ρέματα.Το κύριο βάρος της μόλυνσης όμως προέρχεται από την διάτρηση του υδροφόρου ορίζοντα, από δεκάδες πολυκατοικίες που κάθε μια φιλοξενεί περισσότερες από δέκα και δώδεκα οικογένειες.Δυτυχώς ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται αρκετά υψηλα στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα, στην πρώτη βροχούλα να φέρνει μαζί με τα νερά της βροχής και τα λύματα, σε ένα κοκτέιλ που οι κάτοικοι της κάτω Παλλήνης γνωρίζουν καλά.Οι αντλίες δουλεύουν πυρετωδώς για να αφαιρέσουν τα νερά από τα υπόγεια των πολυκατοικιών.Αν υπολογίσει κανείς ότι μια πολυκατοικία ξοδεύει τουλάχιστον 5οο €τον μήνα για απομάκρυνση των αποβλήτων (αυτό μεταφράζεται σε 120κυβικά τουλάχιστον), από τη μια πλευρά το κόστος είναι μεγάλο και από την άλλη η ποσότητα λυμάτων που διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα είναι άπαγορευτικά μεγάλη, σε κλίμακα πόλης.

Η πολιτεία εξακολουθεί να κωφεύει σε κεντρική λύση αποχέτευσης. Οι φορείς, οι Σύλλογοι πρέπει να επαναφέρουν το μεγάλο αυτό θέμα άμεσα στην καθημερινή μας επικαιρότητα.

Η νομαρχία ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει επιβάλλει πρόστιμα στις ρυπογόνες βιομηχανίες. Να έρθουμε να συμπληρώσουμε τον άμεσο έλεγχο και στις ρυπογόνες πολυκατοικίες. Στον ιστό της πόλης δεν υπάρχουν μόνο κατοικίες αλλά και άλλες δραστηριότητες. Ποιός έχει ελέγξει ποτέ για το τι διαρρέουν στο υπέδαφος ;

Τα ερωτήματα που βάζουμε μπορούν να διερευνηθούν και να απαντηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καιρός δεν υπάρχει.

Πολλά ζητήματα θα τεθούν και στην επιστημονική ημερίδα που θα γίνει στο Κορωπί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007 και διοργανώνεται από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κορωπίου με θέμα
- Τα Περιβαλλοντικά προβλήματα του Κορωπίου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής

στην θεματική ενότητα :
Υδροφόρος ορίζοντας και ρύπανση.
Εισηγητές: Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής υδρογεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και Κωνσταντίνος Μεθενίτης, Καθηγητής στον Τομέα Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.




Τι λένε οι επιστήμονες:
Ο χημικός κ. Νίκος Κατσαρός ειδικός συνεργάτης του κέντρου Δημόκριτος επισημαίνει στην «Α.Α.» ότι πρέπει να γίνουν μετρήσεις στα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων. Η κατάσταση στον υδροφόρο ορίζοντα της ανατολικής Αττικής όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα του ΙΓΜΕ δεν είναι καλή σημειώνει ο κ. Κατσαρός. Οι έλεγχοι στις πηγές είναι ανεπαρκείς προσθέτει ο διακεκριμένος επιστήμονας και ζητεί απαγόρευση οποιασδήποτε ανεξέλεγκτης διάθεσης υγρών ή άλλων αποβλήτων στο υπέδαφος.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του πα­νεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Σκούλλος υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα θα είναι μακροχρόνιες και όχι άμεσες. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα νιτρικά που περιέχονται στα λιπάσματα διαλύονται εύ­κολα στο νερό και διεισδύουν στα φυτά από τις ρίζες για να καταλήξουν μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επικίνδυνες περιοχές
Σημειώνεται ότι με βάση την έκθεση του ΙΓΜΕ η ποιότητα των υδάτων είναι καλή μόνο στην περιοχή του αεροδρομίου στα Σπάτα. Το υδροφόρο τόξο που εκτείνεται από τα Καλύβια και διά μέσου Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Παιανίας καταλήγει στον Γέρακα και την Παλλήνη είναι υποβαθμισμένο. Τα επικίνδυνα ιόντα οφείλονται σε γεωργικές ή παλιότερες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες αλλά και στην ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων των γύρω δήμων.

Παράλληλα η υπεράντληση νερού μεταπολεμικά από έντονη γεωργική εκμετάλλευση σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Μεσόγεια έχει υποβαθμίσει την ποιότητα των υδάτων που βρίσκονται σε πηγάδια ή ρηχές γεωτρήσεις.
Οι δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις στο Κο­ρωπί έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 82 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει χαρακτηρίσει το εξασθενές χρώμιο στις καρκινογόνες ουσίες.

Η νομαρχία αν. Αττικής

Η νομαρχία ανατολικής Αττικής παραδέχεται τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Κορωπίου. Διευκρινίζει ωστόσο ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις ρυπογόνες βιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι η «Α.Α.» πριν από έναν μήνα είχε ιεραρχήσει ως πρώτης προτεραιότητας κοινωνικό θέμα την μόλυνση του νερού στο Κορωπί με βάση μελέτη του ΙΓΜΕ.
Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι το νε­ρό που τροφο­δοτεί το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής του Δήμου Κορωπίου προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ και δεν έχει καμία σχέση με τον ανωτέρω υδροφόρο ορίζοντα।

Για τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευ­σης του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικής που οδηγεί σε ποιοτική και ποσοτική υπο­βάθμιση των υπογείων υδάτων και προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατ. Αττικής έχει ζητήσει με ομόφωνη απόφαση του την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Περιφέρεια Αττικής ώστε να υπάρξει προσωρινή αναστολή χορήγησης αδειών σε γεωτρήσεις καθώς και θέσπιση νέων αυστηρότερων κριτηρίων για την χορήγηση ή ανανέωση αδειών γεωτρήσεων.

Τέλος για την αντιμετώπιση της αυξημένης παρουσίας νιτρικών, εφαρμόζεται πρόγραμμα περιορισμού των χρησιμο­ποιούμενων λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες από τους τοπικούς γεωπόνους. Πέρα όμως από αυτό το μέτρο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της επιβάρυνσης των υπογείων υδάτων επιβάλλεται η άμεση προώθηση της κα­τασκευής αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με τις προτάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατ. Αττικής, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers