12 Μαρτίου 2008

Ο Αϊ-Στράτης από τόπος εξορίας...σε τόπο ευφορίας και παραδείγματος προς μίμηση !

Μακάρι παραδείγματα σαν και αυτό του Αϊ-Στράτη που ακολουθεί και παρουσιάζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" (12/3/2008), να μη μείνει απλά ως παράδειγμα, αλλά να βρει πολλούς μιμητές.

Ο Αϊ-Στράτης εξορίζει το πετρέλαιο. Σχέδιο για να τροφοδοτείται ενεργειακά το νησί μόνο με ήλιο και άνεμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα
mlila@dolnet.gr


«Πριν από δύο χρόνια, στη Χίο, ο καθηγητής Γιαν Γιάντσεν παρουσίασε το δανέζικο νησί Σάμσο. Πρόκειται για ένα «πράσινο νησί», όπου γίνεται χρήση οικολογικών μεθόδων σε όλα τα επίπεδα- από την ενέργεια ώς τη γεωργία», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να εφαρμόσουμε το παράδειγμα του δανέζικου νησιού, στον δικό μας Αϊ-Στράτη».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η ιδέα ήταν «να αποκτήσουμε ένα 100% αυτόνομο ηλεκτρικά νησί που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την πρόσθετη πρόκληση ότι το νησί δεν είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα είναι η πρώτη φορά που ένα νησί θα είναι απολύτως αυτόνομο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Ήλιος και άνεμος θα δίνουν ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ενώ οι κάτοικοι θα αναπτύξουν βιολογική κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε λίγα χρόνια ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το απόλυτο πράσινο νησί στο Αιγαίο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής. «Ήδη έχουμε απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της μελέτης, την οποία και θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε ζητήσει κατ΄ αρχήν χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου και επειδή καθυστερούσαν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με δικά μας κεφάλαια. Το νησί του Αϊ-Στράτη είναι ιδανικό γι΄ αυτόν το σκοπό, επειδή δεν απαιτεί δυσβάσταχτο κόστος λόγω του μικρού του μεγέθους. Η επένδυση μπορεί να κυμανθεί σε ανεκτό ύψος και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα. Σκοπός μας αρχικά είναι να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί, ενώ ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων και ο πληθυσμός του, που είναι σήμερα 263 άνθρωποι, θα αυξηθεί σημαντικά», υποστηρίζει ο νομάρχης Λέσβου.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπος Μακρής δεν περιμένει πάντως τη μελέτη για να... πρασινίσει το νησί του: «Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ισχύος 25 κιλοβάτ και στην πρόβλεψη εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος από αιολική ενέργεια και υδροστρόβιλο, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης».
Το κόστος
Οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε ρεύμα δεν ξεπερνούν τα 200 κιλοβάτ. Ο υβριδικός σταθμός για τον οποίο μιλά ο πρόεδρος της κοινότητας του νησιού προβλέπεται να έχει ισχύ 600 κιλοβάτ. « Η μελέτη είναι έτοιμη και το προτεινόμενο σύστημα παραγωγής που θα χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες και υδροστρόβιλο παρουσιάζει κόστος ίσο με 0,72 ευρώ ανά κιλοβατώρα», αναφέρει ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Χρηστάκης.
«Θέλουμε και στον Αϊ-Στράτη η δόμηση να συμβαδίσει με την οικολογική προοπτική και σκεφτόμαστε την αξιοποίηση κυρίως της ηλιακής ενέργειας, ενώ για τη θέρμανση σκεφτόμαστε την τηλεθέρμανση με νερό είτε από μεγάλο βάθος είτε από γεωθερμικά πεδία», λέει ο νομάρχης Λέσβου. «Ωστόσο, αρχικά θα εξεταστεί η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η δυνατότητα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα και η μείωση των απορριμμάτων, τα βιοκλιματικά δημόσια κτίρια είναι στο πρόγραμμα και ελπίζουμε να εφαρμόσουμε συστήματα αιολικής και κυματικής ενέργειας». Η ομάδα μελέτης προτείνει και τη χρήση τεχνολογιών υδρογόνου και νέου τύπου μπαταριών. Στην πόλη Βάρτσε της Ιταλίας που εφαρμόστηκε κάτι ανάλογο, ο τουρισμός εξαπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια.

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΜΣΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ, που χρησιμεύει ως πρότυπο για το ελληνικό «πράσινο νησί», ζουν σήμερα 4.400 κάτοικοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν μόνον ήπιες μορφές ενέργειας και σύντομα όλοι θα κινούν τα αυτοκίνητά τους με βιοκαύσιμα. Το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από αιολικά πάρκα και το 75% της θέρμανσης προέρχεται από ηλιακή ενέργεια και καύσιμα βιομάζας.

«Οι κάτοικοι του Σάμσο έχουν μετοχές στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας και γι΄ αυτό ίσως το εγχείρημα είχε πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή», επισημαίνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Δανίας κ. Γιάντσεν. «Πιστεύω αν οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου συμμετάσχουν από την αρχή στον σχεδιασμό και σε κάθε λεπτομέρεια που πρέπει να εξεταστεί και επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Όλοι θα ενδιαφέρονται στο μέλλον γι΄ αυτό το νησί και τα αγροτικά του προϊόντα θα μπορούν να διαφημίζονται ως προερχόμενα 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα υπάρξει τουρισμός, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, όπως έγινε στο Σάμσο».

Ανεμογεννήτριες από την ακτή Samsο (Nicky Bonne)

Παρόμοια προγράμματα πάντως έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες νησίδες στην Ευρώπη, όμως οι περιοχές στις οποίες υλοποιήθηκαν ήταν διασυνδεδεμένες στο κεντρικό ηπειρωτικό δίκτυο, οπότε πουλούσαν την υπερεπάρκεια όταν είχαν και αντλούσαν ενέργεια όταν χρειάζονταν.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers