4 Δεκεμβρίου 2009

Έγκλημα και Περιβάλλον. Ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για πολλά Όσκαρ.

Η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεν είχε τα χαρακτηριστικά των συνηθισμένων ημερίδων που έχουμε παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ήταν μια εκδήλωση που λειτούργησε αμφίδρομα με ζωντανές παρεμβάσεις από το κοινό που είχε έρθει από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών.


Όσο πέρναγε η ώρα, αντί να κουραστεί και να αρχίσει να αποχωρεί ο κόσμος, τόσο δυνάμωνε το ενδιαφέρον και τα χειροκροτήματα.

Την ώρα της Γ’ θεματικής ενότητας με τίτλο, Διαδικασίες Ελέγχου – Κυρώσεις, η ομιλία του Σωτήρη Μπάγια, Αντιεισαγγελέα Εφετών, Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ήταν ένα συνεχές χειροκρότημα από την πλευρά του κοινού, που με τον τρόπο αυτό, επιδοκίμαζε τις αλήθειες που άκουγε για τον ελλειπή τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι όσων εγκληματούν και για το πρόστιμο των 3 € την ημέρα που αντιστοιχεί σε όποιον ρυπαίνει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ουδέποτε πήγε φυλακή κάποιος για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Το κοινό αποδοκίμασε τον Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΕΒ) Γ. Ξανθούλη, όταν σε ερώτηση αν οι βιομήχανοι αισθάνονται ότι με κάποιες ενέργειές τους και παραλείψεις τους έχουν πληγώσει το περιβάλλον, η απάντησή του ήταν ότι οι βιομήχανοι είναι περισσότερο περιβαλλοντολόγοι από πολλούς που διατείνονται κάτι τέτοιο!

Ο Αν. Πρόεδρος του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ( Κ. Ρίπης) κατέθεσε στην συντονίστρια της εκδήλωσης Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φάκελλο με επεξεργασμένα θέματα που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια από τον Σύνδεσμο και αφορούν στην Ανατολική Αττική (ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΧΥΤΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ κλπ)

Στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί θα ακούσετε την εναρκτήρια τοποθέτηση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα



Τη δημιουργία Εθνικού Βιομηχανικού Πάρκου στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι του 2010, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση μηχανισμών σε κάθε νομαρχία της χώρας όσον αφορά στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: "Το Περιβαλλοντικό έγκλημα" που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το ΥΠΕΚΑ.

Η κ. Καραβασίλη γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι θα θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία των περίπου 1500 μικρών και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων.


Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, επεσήμανε ότι εκεί περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την επέκταση του υδροφόρου ορίζοντα στη Μεσσαπία στην Εύβοια έχουμε σήμερα νέο μέτωπο.


Η υπουργός ΠΕΚΑ γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου "να εγκαινιαστεί άμεσα ουσιαστική συζήτηση με τη βιομηχανία και όλους τους φορείς που η δράση τους επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, επιδιώκοντας την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, από τις οποίες θα επωφελούνται οι περισσότεροι τόσο από τη διαδικασία που ακολουθείται όσο και από τα αποτελέσματα".


"Δεν αρκούν τα πρόστιμα για να επιτευχθεί η συμμόρφωση", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη. Η ίδια πρόσθεσε ότι "με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευθύνης θα γίνει πολύ πιο αντιληπτή η ανάγκη, καθώς οι ρυπαντές θα καλούνται στο μέλλον να καταβάλουν πολύ μεγάλα ποσά για να πληρώσουν το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς".


Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προχώρησε σε πρόταση για δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η οποία θα εκτελεί αμέσως αποφάσεις κατεδάφισης που τελεσιδικούν, τουλάχιστον για τις προκλητικότερες περιπτώσεις.


Η υπηρεσία αυτή θα εκτελεί αμέσως και τις αποφάσεις για όλα τα αυθαίρετα που σήμερα αποτελούν μεγάλη περιβαλλοντική πληγή σε περιοχές όπως η ανατολική Αττική και τα σχετικά πρόστιμα θα επιβάλλονται συνεχώς, προτείνει ο κ. Ρακιντζής.


Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας επεσήμανε, στην παρέμβασή του, την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χώρα μας όσον αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας "ο ρυπαίνων πληρώνει", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν φέρει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.


Ο κ. Δήμας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι μόλις τώρα ξεκινά στην Ελλάδα η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, ενώ ισχύει ήδη σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

"Η καταστροφή του περιβάλλοντος καθίσταται από εδώ και στο εξής ποινικό αδίκημα.

Μπορούμε πλέον να κυριολεκτούμε όταν μιλούμε για περιβαλλοντικό έγκλημα", είπε ο κ. Δήμας. "Η ενίσχυση του ρόλου του εθνικού δικαστή στον τομέα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης αποτελεί απαίτηση των καιρών", πρόσθεσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.


Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης είπε ότι είναι αναγκαία η απόκτηση θεσμικής και διοικητικής ικανότητας απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα "της ίδιας - και μεγαλύτερης - σπουδαιότητας, αυστηρότητας και αποτελεσματικότητας με αυτήν που έχουμε απέναντι σε άλλα εγκλήματα, όπως τα εγκλήματα κατά των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το έγκλημα της εμπορίας παιδιών".


2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers