16 Ιανουαρίου 2009

Η «Συνεργασία Ο.Τ.Α. Νοτιοανατολικής (Ν.Α.) Αττικής» είναι πλέον γεγονός.

Ο δήμαρχος Σπάτων μιλάει για την προσπάθεια ίδρυσης Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νοτιοανατολικής Αττικής, με την ιδιότητα του προέδρου αυτής της «Συνεργασίας», εξήγησε τους στόχους και τον τρόπο μελλοντικής δράσης της μαζικής πλέον πρωτοβουλίας των 19 δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής.

Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΗ ΣΜΕΡΟ


«Το πρόβλημα με τις πράξεις εφαρμογής, δεν είναι μόνο του καθενός δήμου, αλλά όλης της περιοχής συνολικά. Με τη συλλογική δράση αυξάνεται η διεκδικητική δυνατότητά μας»


«Πρέπει πρώτα να καταφέρουμε να συζητηθούν άλλα θέματα μείζονα. Δηλαδή οι προοπτικές ορθοπόδησης των δήμων αυτών διοικητικά, οικονομικά και πολιτικά. Η χωροταξική, δηλαδή η γεωγραφική, μεταρρύθμιση έρχεται τελευταία»

Από την εποχή της έναρξης των μεγάλων έργων (Αεροδρόμιο, Αττική Οδός) φάνηκε η ανάγκη συνεργασίας των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής. Η πρώτη, επί της ουσίας, προσπάθεια χρονολογείται από το 1999, χωρίς όμως τότε να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.


Μια δεύτερη προσπάθεια, πετυχημένη αυτή τη φορά, ξεκίνησε στις αρχές της παρούσης Δημοτικής περιόδου και η «Συνεργασία Ο.Τ.Α. Νοτιοανατολικής (Ν.Α.) Αττικής» είναι πλέον γεγονός.


Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Σπάτων, Θανάσης Τούντας, με την ιδιότητα του προέδρου αυτής της «Συνεργασίας», εξήγησε τους στόχους και τον τρόπο μελλοντικής δράσης της μαζικής πλέον πρωτοβουλίας των 19 δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής.

Κύριε δήμαρχε, οι συζητήσεις για μία τέτοια πρωτοβουλία είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί κατά τη γνώμη σας άργησε τόσο πολύ να υλοποιηθεί;

Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει από το 1999 με τη συμμετοχή 19 δήμων, οι οποίοι από τότε είχαν διαμορφώσει κάποιες προτάσεις. Το ζήτημα της παρούσης δεν έχει να κάνει με το γιατί καθυστέρησε η υλοποίησή τους, αλλά στο ότι ήταν απόλυτα αναγκαίο να γίνει, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, τα περισσότερα και μεγαλύτερα κοινά, και μέσα από αυτή τη «Συνεργασία» των Δήμων και Κοινοτήτων μας δίνεται η ευκαιρία να τα αναδείξουμε, να τα προωθήσουμε και, όπου είναι δυνατόν, να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση επιτέλους να ενδιαφερθεί. Ήδη, έγινε μία πρώτη σημαντική παρέμβαση στο πρόσφατο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και αμέσως μετά τις γιορτές, θα υπάρξουν και άλλες δράσεις αυτής της «Συνεργασίας», με επαφές με αρμόδιους κρατικούς φορείς, για να αρχίσουν να λαμβάνουν γνώση των θεμάτων, ώστε να προταθούν οι πρέπουσες λύσεις.

Εφόσον έχετε ήδη προχωρήσει σε κάποιες δράσεις αυτής της πρωτοβουλίας, φαντάζομαι ότι η «Συνεργασία» θα έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Υπάρχει καταστατικό και κανονισμός λειτουργίας ή όλα είναι σε κάποιου είδους προσωρινό καθεστώς;


Βεβαίως και υπάρχει καταστατικό, το οποίο μάλιστα είναι έτοιμο από το 1999. Χρειάζεται ίσως κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο. Όμως, επειδή ο στόχος δεν ήταν να ιδρυθεί κάποιο νομικό πρόσωπο ή σύνδεσμος, αλλά πρόκειται για μία «συμφωνία κυρίων» κατ’ ουσίαν, δεν χρειάζεται να υπάρξουν διαδικασίες, όπως έγκριση από το πρωτοδικείο. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη εκλεγεί για δύο χρόνια και ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του.

Υπάρχει η σκέψη να προχωρήσετε μέσω της «Συνεργασίας» αυτής και σε ίδρυση Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νοτιοανατολικής Αττικής;

Αυτό το οποίο, όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την περιοχή μας πιστεύουμε, είναι ότι η ΤΕΔΚΝΑ, με τη σημερινή της μορφή δεν μας αντιπροσωπεύει. Είναι καθαρά Αθηνοκεντρική. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν πιο τολμηρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι, όμως, κάτι που χρειάζεται και κάποια νομοθετική ρύθμιση. Εμείς θα το προχωρήσουμε με στόχο στις επόμενες εκλογές για ανάδειξη των μελών των συλλογικών μας οργάνων να μπορέσει να προχωρήσει η ίδρυση ΤΕΔΚ Νοτιοανατολικής Αττικής.

Από εδώ και πέρα πώς σκέφτεστε να δράσετε ώστε να διεκδικήσετε τα αιτήματα σας; Υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στους στόχους σας;

Κυρίως με συλλογικές δράσεις και παραστάσεις σε φορείς, οργανισμούς και εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης. Είναι άλλο να επισκέπτεται ένας δήμαρχος ή εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. μεμονωμένα τον οποιοδήποτε υπηρεσιακό ή πολιτικό παράγοντα και άλλο το να υπάρχει μία ενιαία φωνή, και μάλιστα από τις περιοχές εκείνες που αναπτύσσονται γρηγορότερα και περισσότερο από όλες στην επικράτεια.
Για παράδειγμα, το πρόβλημα με τις πράξεις εφαρμογής, δεν είναι μόνο του καθενός δήμου, αλλά όλης της περιοχής συνολικά. Με τη συλλογική δράση αυξάνεται η διεκδικητική δυνατότητά μας. Η ισχύς εν τη ενώσει. Πρέπει να μας διακατέχει λογική διεκδίκησης. Τα βασικά προβλήματα, που θα είναι και οι άμεσες προτεραιότητές μας, είναι πρώτα η αποχέτευση, τα σχέδια πόλης και τρίτον το δευτερεύον οδικό δίκτυο, το οποίο είναι σε τραγική κατάσταση σε σχέση με τους κεντρικούς άξονες που έχουν δημιουργηθεί.
Βέβαια, όλα αυτά απαρτίζουν το συνολικό και μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Νομίζω ότι εκεί καταλήγουν εν τέλει τα πάντα.

Κύριε δήμαρχε, εκτός των άλλων, γνωρίζουμε ότι υπάρχει και μία νομοθετική ρύθμιση από την εποχή που καταρτίστηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων, σύμφωνα με την οποία όταν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αρχίσει να έχει οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των 6.500 στρεμμάτων που έμειναν ελεύθερα εκεί, υποχρεούται να καταβάλει το 10% στους δήμους που είναι γύρω από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει σε μας εδώ η παραμικρή εισφορά. Τι γίνεται ως προς αυτό το θέμα;

Όντως έτσι είναι. Είναι νόμος του κράτους και αφορά τους όμορους του αεροδρομίου δήμους με αιχμή μάλιστα, όπως ρητά αναφέρεται στην εν λόγω σύμβαση, τα Σπάτα. Το πρόβλημα βρίσκεται σε έναν φορέα διαχείρισης του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, που έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Δεν έχει γίνει τίποτα τόσα χρόνια ούτε ως προς αυτό, ούτε ως προς την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Εμείς πάντως ως «Συνεργασία» θα το διεκδικήσουμε. Ούτως ή άλλως πρόκειται για θεσμοθετημένο νόμο του κράτους και μάλιστα θα έλεγα ότι λόγω του ότι συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου πρόκειται για υπερ-νόμο. Είναι λοιπόν διεκδικήσιμο και θα το προχωρήσουμε.

Αντιθέσεις υπάρχουν μέσα στη συνεργασία; Γιατί θυμόμαστε από το παρελθόν κάποιες φορές να υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα και λογικές ανάμεσα στους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής.

Σε μία τέτοια «Συνεργασία», και μάλιστα όταν είναι στην αρχή και στα πρώτα της βήματα, δε θα ήταν παραγωγικό να υπάρχουν αντιθέσεις. Και είναι πράγματι γεγονός ότι δεν έχει τεθεί κανένα θέμα μέχρι τώρα. Αντίθετα, υπάρχει πλήρης ομοφωνία. Και αυτό είναι λογικό, γιατί ούτως ή άλλως μιλάμε αποκλειστικά για τα προβλήματα που είναι κοινά και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή.

Παρόλα αυτά, όσο και αν υπάρχουν οι θετικές προθέσεις, είναι λογικό να υπάρχουν και κάποια παράπονα. Για παράδειγμα, στο θέμα της δημιουργίας Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή την Αποχέτευση, ζήτημα για το οποίο η Αρτέμιδα έχει εκφράσει διαχρονικά τις αντιρρήσεις της.

Μιας και το θέτετε η θέση όλων μας ανεξαιρέτως για τους ΧΥΤΑ είναι κοινή και ξεκάθαρη. Έτσι όπως πάει να γίνει ο λεγόμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι λάθος. Όλοι πιστεύουμε στις νέες τεχνολογίες για την επεξεργασία των σκουπιδιών και στην ξεχωριστή διαχείριση από την κάθε γεωγραφική ενότητα. Εμείς υποστηρίζουμε, και ταυτόχρονα διεκδικούμε, ότι η Νοτιοανατολική Αττική πρέπει να διαχειρίζεται μόνη της και με τον τρόπο που ήδη σας ανέφερα τα δικά της αποκλειστικά απορρίμματα και μόνο.
Για την αποχέτευση διεκδικούμε άμεση λύση γιατί το πρόβλημα έχει γίνει οξύτατο και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την όποια διαφωνία όλοι μαζί και ακόμα και αν υπάρχουν αντιδράσεις, όπως π.χ. με την Αρτέμιδα να τις διευθετήσουμε. Όλα μπορούν να συζητηθούν. Άλλωστε η κάθε περιοχή έχει και τα δικά της προβλήματα και ανάγκες. Εμείς θα προτείνουμε και θα συζητήσουμε συγκεκριμένες λύσεις συνολικά.

Μια και το αναφέρατε μήπως στο θέμα της αποχέτευσης πρέπει να εγκαταλείψουμε πλέον τη λογική της ΕΥΔΑΠ και να οδηγηθούμε σε άλλες κατευθύνσεις όπως π.χ. στη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικών φορέων (Σ.Δ.Ι.Τ.) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί;

Η λύση του Σ.Δ.Ι.Τ. για την αποχέτευση θα ήταν χρήσιμο εργαλείο και μακάρι να γινόταν έτσι και εδώ. Όμως, μην υποτιμήσουμε και τη λύση της Ε.Υ.Δ.Α.Π., η οποία αν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα, είναι πολύ καλή. Άλλωστε, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. απορροφά ένα γενναιόδωρο οικονομικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει.

Κύριο μέλημά μας είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ για παράδειγμα να γίνει βιολογικός καθαρισμός στο Πλατύ Χωράφι των Σπάτων, εάν δεν διασφαλιστεί το επίπεδο της τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και ένα μίνιμουμ αντισταθμιστικών παροχών. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε μελέτη, ώστε να πιεστεί η όλη κατάσταση από εμάς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι ποιος φορέας θα λύσει το πρόβλημα, αλλά το να λυθεί.

Ακόμη, ένα μείζον θέμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο απασχόλησε αρκετά την περιοχή μας είναι οι εξελίξεις γύρω από τη διοικητική μεταρρύθμιση, τον λεγόμενο Καποδίστρια ΙΙ. Ως πρόεδρος της «Συνεργασίας», τι γνώμη έχετε για τις εξελίξεις αυτές;

Μέσω των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το θέμα έχει χαρακτηριστεί ώριμο. Από κει και πέρα όμως χρειάζονται προϋποθέσεις για να μην έχει την τύχη του Καποδίστρια Ι. Είναι βασικό να προηγηθεί διάλογος και είναι καλό το ότι μιλάμε για ένα θέμα που σχετίζεται με την αυτοδιοίκηση, αφού η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος διαλόγου. Δεν θα ήταν σωστό να πάμε σε διαδικασίες κρυφές, όπως η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί αφορούσε μόνο το χωροταξικό κομμάτι, δεν αναφερόταν σε τίποτα άλλο. Ήταν μεγάλο λάθος. Πιστεύουμε στους ισχυρούς δήμους και οι προϋποθέσεις σωστά έχουν μπει από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΚΕ. Όμως, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται απαραιτήτως οικονομικοί πόροι και όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στη Θεσσαλονίκη, στο πρόσφατο συνέδριο ΚΕΔΚΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει. Το να προτείνουμε εμείς ως «Συνεργασία» κάτι σε επίπεδο χωροταξίας είναι το τελευταίο βήμα. Πρέπει πρώτα να καταφέρουμε να συζητηθούν άλλα θέματα μείζονα. Δηλαδή οι προοπτικές ορθοπόδησης των δήμων αυτών διοικητικά, οικονομικά και πολιτικά. Η χωροταξική, δηλαδή η γεωγραφική, μεταρρύθμιση έρχεται τελευταία.

Πηγή Εφημερίδα ΔΗΜΟΤΗΣ

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers