9 Ιουνίου 2011

Το να πουλάς είτε φθηνά είτε ακριβά τις υποδομές σου, σημαίνει ότι παύει να υπάρχει κράτος. Η Βουλή θα το ευλογήσει και αυτό στον ναό της Δημοκρατίας ;

Σήμερα, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών, φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Κυρίαρχο Μέτοχο Deutsche Telekom την πώληση ποσοστού 10% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο έναντι του αστείου τιμήματος των 400 εκατ. €. Η συμφωνία αυτή προκαλεί έκπληξη ακόμα και στον διεθνή τύπο, με χαρακτηριστικό το άρθρο της “The Wall Street Journal” όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία είχε αποκτήσει το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δις € και τώρα αποκτά άλλο ένα 10% έναντι 400εκατ €! 

Ο υπότιτλος μάλιστα του άρθρου είναι «Η Ελλάδα πουλά – φθηνά – η Γερμανία αγοράζει». Πρόκειται για μια κατάφορη κλοπή σε βάρος του ελληνικού λαού ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται και ουσιαστικά δικαιώματα του δημοσίου, αφού πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα ούτε να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση των μετόχων!

Με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση  ο Υπουργός Οικονομικών, παίρνει μια τέτοια πολιτική απόφαση, που είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, αλλά και έρχεται  σε αντίθεση τόσο με το Σύνολο των Εργαζόμενων στον ΟΤΕ όσο και με την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού όπως αυτός τουλάχιστον εκφράστηκε στις τελευταίες Εθνικές εκλογές, είναι ένα ερώτημα που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μπει στον «κόπο» να μας απαντήσει η κυβέρνηση του Μνημονίου.


Η βουλή των 200 και άλλες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές της - Ανοικτή επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκη.


Αγαπητό Blog
Σου στέλνω την ανοιχτή επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη που στάλθηκε πριν από λίγο προς τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου με ιδέες και προτάσεις που είναι άμεσα υλοποιήσιμες για τη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Βουλής και των προνομίων που οι Βουλευτές απολαμβάνουν.

ευχαριστώ
Νίκος Αναστασάκης

                                                       Αθήνα, 8 Ιουνίου 2011
 Αγαπητέ συνάδελφε,

Βιώνουμε μέρες πρωτόγνωρης λαϊκής οργής που στρέφεται πρωτίστως κατά του Κοινοβουλίου.  Στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και κατώτερο των περιστάσεων.  Οι πολίτες δικαιολογημένα προσάπτουν στους πολιτικούς μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.  Τους κατηγορούν όμως και για το γεγονός ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το καλό των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν.  Και ενώ για την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, η απαξίωση της Βουλής μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε πίσω μέρος έστω της χαμένης αξιοπιστίας μας.

Προσωπικά έχω διατυπώσει και στο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις για μια ποιοτική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, και ειδικά της Βουλής, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της λαϊκής αγανάκτησης. Οι περιστάσεις καθιστούν αυτή τη συζήτηση όχι μόνο επίκαιρη αλλά και αναπόφευκτη.  Σκοπός της ανοιχτής επιστολής μου είναι να θέσω υπ’ όψιν σας με έναν πιο οργανωμένο τρόπο ορισμένες ιδέες και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα προτείνω:
  1. Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές.  Η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στο πλαίσιο μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα ανακατανέμει τις εκλογικές περιφέρεις με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών.  Ο πολιτικός συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ πιο σημαντικός από την εξοικονόμηση των 11 εκατ. Ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτή συνεπάγεται.
  2. Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα (αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος πριν γίνει βουλευτής), ενώ για όσο διάστημα διατηρεί την βουλευτική του ιδιότητα θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του από τη Βουλή.  
  3. Την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής. Εκτός του απαράδεκτου καθεστώτος να αμείβονται οι βουλευτές με περισσότερα χρήματα για να συμμετέχουν σε Επιτροπές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους, με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 εκατ. Ευρώ το χρόνο.
  4. Το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής.  Το κανάλι κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο ο οποίος μπορεί να μην το έχει παρακολουθήσει ποτέ καθώς η τηλεθέασή του φτάνει μετά βίας το 0,3%.
  5. Την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Είναι τουλάχιστον προκλητικό σήμερα, όταν μια μέση ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, να παρέχει η Βουλή στους Βουλευτές μεταφορικό μέσο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται επίσης 5,4 εκατ. Ευρώ το χρόνο.
  6. Την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την κοινή βούληση όλων των κομμάτων η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής. 
  7. Την διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο. Τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους  πολίτες όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή. Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική αλλά να μπαίνει φτωχός και να βγαίνει πλούσιος. Είναι ανάγκη ο κάθε έλληνας πολίτης να μπορεί να έχει συγκριτική εικόνα για τα οικονομικά των βουλευτών ώστε να μην χαρακτηρίζονται ισοπεδωτικά όλοι «κλέφτες». 

Αγαπητέ συνάδελφε,

Περιορίστηκα σε ορισμένα μόνο ζητήματα στα οποία μπορούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις με στόχο κυρίως την εξοικονόμηση δαπανών και την κατάργηση προνομίων, πολλά από τα οποία είναι προκλητικά στη σημερινή περίοδο. Σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις που απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος, οι προτάσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα, πέραν του πολιτικού συμβολισμού που αναντίρρητα ενέχουν.  Ειδικά σήμερα τα λόγια δεν έχουν πλέον καμία αξία. Οι πράξεις μας είναι αυτές που θα μας κρίνουν.

Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες και οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους κινδύνους αλλά και εξίσου σημαντικές ευκαιρίες. Ή θα επιλέξουμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος ή θα αναμετρηθούμε γενναία με τις αδυναμίες μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να «ματώσουμε» οι ίδιοι. Πάντως, η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική. Η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας στις απαιτήσεις των καιρών αποτελεί δική μας ευθύνη.  

Με εκτίμηση, 




Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers