8 Ιουνίου 2010

Ανησυχία από την Ένωση Γονέων Παλλήνης & τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών για τα αδιέξοδα στον χώρο της Παιδείας.

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοσίων Σχολείων Παλλήνης

- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος»

- Ε΄ΕΛΜΕ

6/6/2010

Αγαπητοί γονείς,

Το τέλος της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση με στόχο τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση της ανεργίας με απολύσεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, αύξηση των ορίων ηλικίας και του συντάξιμου χρόνου.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΝΤ και ‘αγορές’ καταργούν με τον πιο άγριο τρόπο, ότι κατακτήθηκε με τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων, τα προηγούμενα 100 χρόνια. Αυτή την επίθεση βιώνει και ο χώρος της Παιδείας με το νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Με το ελκυστικό σύνθημα ’πρώτα ο μαθητής’ προσπαθούν να μας παραπλανήσουν και να κρύψουν την πραγματικότητα: την υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Η μείωση των δαπανών για την παιδεία, η συγχώνευση τμημάτων και ο περιορισμός του αριθμού των εκπαιδευτικών είναι οι κανόνες, που το πρόγραμμα ‘σταθερότητας’, έρχεται να επιβάλει στην εκπαίδευση. Ήδη είναι υπαρκτά τα πρώτα μέτρα αυτής της πολιτικής:
  • Μειωμένες πάνω από 50% (δηλαδή ούτε οι μισές) είναι φέτος οι επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές για πάγιες και λειτουργικές ανάγκες. Δηλαδή από το Σεπτέμβριο, δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε για πετρέλαιο.
  • Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί πληρώθηκαν, μόλις πριν λίγες μέρες, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2009 και μάλιστα μόνο για ότι τους χρωστούσε το κράτος μέχρι τα περασμένα Χριστούγεννα.
  • Σε πολλά σχολεία οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες έχουν ‘ξεχάσει’ τι σημαίνει μισθός.
  • Άθλια κοντέινερ παίζουν το ρόλο της σχολικής αίθουσας σε αρκετά Δημοτικά και Γυμνάσια και το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τροχιά. · Το Ολοήμερο σχολείο είναι το ‘Όνειρο Θερινής Νύχτας’ για γονείς και μαθητές · Οι "πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι" εκπαιδευτικοί των 1200 €, ήδη χάνουν από τις αποδοχές τους μέχρι και 3000 € το χρόνο.
  • Κατά 50% μειώνονται από τη νέα σχολική χρονιά οι διορισμοί των μόνιμων και κατά 70% των αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου θα έχουμε 11.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Αυτό σημαίνει ακόμη, συνενώσεις τμημάτων, περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης.
  • Στη σφαίρα της φαντασίας θα αναζητούμε πλέον τα φροντιστηριακά μαθήματα στο σχολείο, τις τάξεις υποδοχής για τα παιδιά των μεταναστών, την ενισχυτική διδασκαλία, την παράλληλη στήριξη.

Αγαπητοί γονείς,

Μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές θέλουμε ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Θα αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη και την κρίση. Θα απελευθερώνει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες κάθε μαθητή και δεν θα κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε ‘καλούς’ και ‘κακούς’. Θα εξασφαλίζει σ’ όλα τα παιδιά τη δυνατότητα και τη σταθερότητα φοίτησης ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών τους.

Γίνεται σήμερα φανερό ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο Όλοι να δώσουμε το παρόν για το δικαίωμα των παιδιών μας για μια πραγματικά Δωρεάν Δημόσια Παιδεία. Μέσα από τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εκπαιδευτικούς για να βρούμε κοινούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του χώρου. Διεκδικούμε μαζί: · Ένα σχολείο που να αναπτύσσει τον αυριανό σκεπτόμενο, ελεύθερο άνθρωπο.

  • Ένα σχολείο με πρόγραμμα, εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, πηγή χαράς και δημιουργίας για τα παιδιά μας.
  • Ένα σχολείο που δεν θα μας υποχρεώνει να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουμε εμείς τις υποχρεώσεις της πολιτείας.
  • Ένα σχολείο ανεξάρτητο από τις ‘αγορές’ για το οποίο το κράτος θα διαθέτει το 5% του ΑΕΠ.
  • Ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή σ’ αυτό όλων των παιδιών, από τα προήπια-νήπια μέχρι το Λύκειο, χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς.

Τα Δ.Σ.

Ένωσης Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων Παλλήνης

Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ε ΕΛΜΕ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

www.egp.gr


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλείστε την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 σε ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα:

«Η νέα σχολική χρονιά: τι αλλάζει;»

που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης και ώρα 19.00μ.μ., με την συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αλέξανδρος Δελμούζος και της Ε.ΕΛΜΕ.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers