7 Οκτωβρίου 2008

Ο Καποδίστριας -2- προ των ανοχύρωτων πυλών της Αττικής !

Σε πρώτη φάση, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος θα παρουσιαστούν γενικά δημοσιεύματα από τον Τύπο (Αθηναϊκό και τοπικό). Θα ακολουθήσουν επίσημες τοποθετήσεις φορέων.

Μας ενδιαφέρει επίσης η άποψη που εκφράζεται στα εναλλακτικά δίκτυα από τους bloggers και γιαυτό θα παρουσιαστούν πολλές και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Προτείνεται ανοικτή συνεργασία και συζήτηση.

Προχωρώντας θα εμπλουτίζεται το θέμα με στοιχεία που θα είναι χρήσιμα σε πολλούς για κάθε αναζήτηση. Αυτό θα πάρει καιρό ...

Το θέμα είναι καυτό και η κυβέρνηση το τρέχει με χίλια. Η αντιπολίτευση μάλλον δεν έχει ζεσταθεί στο βαθμό που όφειλε, ώστε να ενημερώσει μέσω των βουλευτών τις τοπικές κοινωνίες, (ένας στους δέκα βουλευτές έχει πει κάτι...).

Οι πολίτες πάλι θα φορέσουν κοστουμάκι χωρίς πρόβα ;


ΕΛ.ΤΥΠΟΣ) Σάββατο, 09.08.08

Το σενάριο που προκρίνεται είναι συνένωση Λαυρεωτικής - Β. Αττικής - Αν. Αττικής, με έδρες το Λαύριο, τον Αυλώνα και το Μαραθώνα, αντίστοιχα

Μείωση των δήμων και των κοινοτήτων της Αττικής κατά τουλάχιστον 25% προβλέπεται με τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τον Καποδίστρια 2.

Οι πληροφορίες από το στρατηγείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου αναφέρουν ότι αυτή τη φορά ο Καποδίστριας θα εφαρμοστεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν έγινε το 1998 όταν έγιναν οι πρώτες συνενώσεις.

Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα γίνουν συνενώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρξουν αισθητές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, οι οποίοι είχαν ως επιχείρημα καταγγελίας το 1998 ότι το μέτρο των υποχρεωτικών συνενώσεων «χτύπησε» μόνο την περιφέρεια. Αυτή τη φορά και η ΚΕΔΚΕ ζητεί με ωριμότητα τη συνένωση των δήμων στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας, καθώς αναγνωρίζει ότι οι μικροί δήμοι δεν είναι βιώσιμοι και παραγωγικοί. Μάλιστα ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μιλά πλέον ανοικτά για συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων στην Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 100 δήμοι της Αττικής και οι 21 κοινότητές τους θα μειωθούν σε 90 περίπου. Οι μεγάλες συνενώσεις θα γίνουν στις κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν τις 3 με 5 από τις 21 που είναι σήμερα. Το σενάριο που δείχνει να προκρίνεται είναι η περιοχή της Λαυρεωτικής να γίνει ένας δήμος με έδρα το Λαύριο, οι κοινότητες της Βόρειας Αττικής ένας δήμος με έδρα τον Αυλώνα και στην Ανατολική Αττική οι κοινότητες ένας δήμος με έδρα το Μαραθώνα.

Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο που θα προκριθεί θα ληφθούν υπόψη και οι εθελούσιες συνενώσεις των κοινοτήτων, πράξη που ήδη δρομολογούν κάποιοι κοινοτάρχες. Ειδικότερα Καπανδρίτι και Μαλακάσα επεξεργάζονται τη συνένωσή τους και ζητούν και άλλες κοινότητες να συμπράξουν μαζί τους.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους είναι σίγουρο ότι θα γίνουν συνενώσεις σε αυτούς που βρίσκονται περιμετρικά των νομών. Η πρώτη σκέψη κάνει λόγο για δήμους με μίνιμουμ 30.000 εγγεγραμμένους δημότες.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η Κηφισιά θα μπορούσε να ενωθεί με την Εκάλη και την Νέα Ερυθραία, όπως θα μπορούσαν να ενωθούν ο Υμηττός με τη Δάφνη και το Βύρωνα και η Γλυφάδα με το Ελληνικό και η Αργυρούπολη με την Ηλιούπολη, το Παλαιό Φάληρο με τον Αλιμο και η Βούλα με τη Βουλιαγμένη.

Με το ίδιο σκεπτικό μπορούν να γίνουν και συνενώσεις στη Δυτική Αττική όπου τα Ανω Λιόσια μπορούν να ενωθούν με το Ιλιον και το Καματερό με το Ζεφύρι. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκτιμά ότι το σύνολο των 90 περίπου δήμων είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο.

Πάντως η συμβουλή που δίνει σε όλους τους δημάρχους της Αττικής ο κ. Παυλόπουλος σχετικά με τις συνενώσεις είναι να ξεκινήσουν διάλογο μεταξύ τους προκειμένου και οι ίδιοι να προτείνουν λύσεις πριν το υπουργείο αναγκαστεί να εφαρμόσει το νόμο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σε συνάντηση που είχε ο κ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ καθώς και με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, δήμαρχο Κηφισιάς, κ. Νίκο Χιωτάκη, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, τους σύνεστησε να παροτρύνουν τους συναδέλφους τους δημάρχους να κάνουν μεταξύ τους διάλογο για τις συνενώσεις.

Η Αυτοδιοίκηση αλλάζει όψη

Νέο πρόσωπο ετοιμάζεται να αποκτήσει η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μειώνοντας τους δήμους κατά 60% και τις νομαρχίες κατά 70% περίπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν περίπου 400 με 450 δήμοι. Υπάρχει πάντως η σκέψη για τις κοινότητες με ιστορική σημασία να παραμείνουν ως έχουν.

Για τις νομαρχίες το νούμερο θα κυμανθεί μεταξύ 15 με 20 από τις 54 που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εθνικό χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει μέχρι και 17 νέες νομαρχίες και μέχρι 400 δήμους. Το πλάνο της μείωσης των νομαρχιών καθώς και η νέα τους διοικητική δομή προβλέπουν βάσει μελέτης που εκπονήθηκε 17 νομαρχιακά διαμερίσματα.

Ταυτόχρονα θα μειωθούν και οι περιφέρειες της χώρας οι οποίες από 13 που είναι σήμερα θα συρρικνωθούν σε 7 – 10.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παραπάνω σχέδιο αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας θα το φέρει προς δημόσιο διάλογο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ είναι η ολοκλήρωση της μελέτης που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μελέτη αυτή, που θα είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα, θέτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο διάλογος το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί καθώς το θέμα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα «αγκάθια» της διοικητικής μεταρρύθμισης

Οι τοπικοί άρχοντες, γνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, ζητούν επιτακτικά νομοθετημένους πόρους από την κυβέρνηση

Οι τοπικές αντιδράσεις και το οικονομικό μέγεθος που πρέπει να αποκτήσει το νέο μοντέλο της Αυτοδιοίκησης είναι τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εσωτερικών στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μετά από 11 χρόνια έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Με νωπά τα «σημάδια» που άφησε ο Καποδίστριας Νο 1 οι δήμαρχοι και οι εναπομείναντες κοινοτάρχες πλέον είναι πολύ επιφυλακτικοί, καθώς γνωρίζουν ότι αν ερημώσει και άλλο η περιφέρεια σε λίγα χρόνια θα πάψει να υφίσταται.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, ζητούν επιτακτικά νομοθετημένους πόρους από την κυβέρνηση, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους για τοπική ανάπτυξη και αποκέντρωση. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος όπου ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ξεκαθάρισε ότι αν η κυβέρνηση δεν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της προς το θεσμό δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η ΚΕΔΚΕ ζητεί μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εκταμιευθεί προς τους δήμους της χώρας 250 εκατ. ευρώ, να κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής η διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταφορά των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. κατά 90% στους δήμους από το 2009 και να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής του 1,7 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων, όπως έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομίας.

Το χρέος του 1,7 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που είχαν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από το 1991 ως και το 2004 από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΚΕ θα συζητήσει εκ νέου το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, εξετάζοντας τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει μέσα στο μήνα στις 28 του μηνός που θα συνεδριάσει το προεδρείο της.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η πρώτη εκκαθάριση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι να δώσει τέλος στα σενάρια της μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν «μητροπολίτες» δήμαρχοι με υπερνομάρχες.

Το δεύτερο «αγκάθι» του κ. Παυλόπουλου στις σχέσεις του με την Αυτοδιοίκηση είναι οι αιρετοί περιφερειάρχες. Οι νομάρχες ζητούν οι περιφερειάρχες, που θα τους αντικαταστήσουν, να είναι αιρετοί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών τούς θέλει άμεσα εκλεγομένους από τα αιρετά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται τελικά να περάσει η άποψη των νομαρχών. Οι νομαρχίες θα παραμείνουν ως διοικητικές οντότητες, όπως συμβαίνει σήμερα στις υπερνομαρχίες, και θα διοικούνται πάλι από αιρετό πρόσωπο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΔΗΜΟΤΗΣ ΦΥΛΛΟ 441 3-10-2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΕΒΔΟΜΗ-ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 551 (04.10.2008)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΝΕΟΛΟΓΟΣ- 5/9/2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΝΕΟΛΟΓΟΣ- 3/10/2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΑ ΝΕΑ- 27 Αυγούστου 2008

Ο ορισμός της έδρας των νέων δήμων δεν θα γίνει αναίμακτα
ΚΕΔΚΕ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ 1ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

(Περιεχόμενα της ανωτέρω σύνδεσης)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers