6 Οκτωβρίου 2007

Σχόλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ " ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ" για το θέμα Καμπά


Δημοσίευση στη διμηνιαία έκδοση της εφημερίδας του ομώνυμου Συλλόγου


των απανταχού παλαιών κατοίκων Παλλήνης


Τεύχος Ιούλιος Αύγουστος 2007



Κάντζα


Στην Κάντζα, στους άλλοτε καταπράσι­νους αμπελώνες του Καμπά, (ή σε ότι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτούς) σχεδιάζεται, από ότι γνωρίζετε οι περισσότεροι, να ανεγερθεί ένα ολο­καίνουριο εμπορικό κέντρο.

Στην καρδιά της Παλ­λήνης, εκεί όπου κάποτε δούλευαν ντόπιοι και ξένοι, εκεί όπου τέτοια εποχή έρεε άφθονος ο μούστος από το φρέσκο σταφύλι, εκεί που ακόμα και σήμερα στέκονται περήφανα για να θυμί­ζουν τις ένδοξες ημέρες τα κτίρια του εργοστασίου οινοποιίας, λαμπρά δείγματα βιομηχανικής αρχαιολογίας πλέον, ετοιμάζε­ται να χτιστεί ένα μεγαθήριο 110.000 τετραγωνικών μέτρων


Οι αντιδράσεις είναι πολλές και από πολλές πλευρές. Τα ερω­τηματικά πληθαίνουν... Πρόσφατα και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών όλων των Δημοσίων Σχολείων του Δήμου Παλλήνης, με ανακοίνωσή της, εναντιώνεται σε αυτή την προοπτική. Και οι γονείς δεν είναι οι μόνοι


Όμως, η Αττική αλλάζει, τα Μεσόγεια αλλάζουν και όσοι μένουμε εδώ και πονάμε τον τόπο πρέπει ούτε να νοσταλγούμε (μόνο) ούτε να μεμψιμοιρούμε αλλά να δούμε το θέμα με ρεα­λισμό. Με τα υπέρ του και τα κατά του. Η έκταση ανήκει στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία βιάζεται κιόλας να προχωρήσει το έργο στην πραγματοποίησή του. Η μόνη παράταση που δέχθη­καν οι υπεύθυνοι - κι αυτή λόγω των βουλευτικών εκλογών -ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέσα στον Οκτώβριο, αντί του τρέχοντος μηνός.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με ανάδοχο εταιρεία την Reds, την εταιρεία που έχει παρέμβει στην πόλη μας και με την ανέγερση του έργου «ΛόφοςΈντισον» στην περιοχή «Ασύρματος». Ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνει συνε­δριακό κέντρο, υπεραγορές, καταστήματα, εστιατόρια, πολυκινηματογράφους, ένα μικρό ξενοδοχείο, θέσεις στάθμευσης, κ.α.

Στο όλο έργο περιλαμβάνονται επίσης η κτιριακή αποκατά­σταση και η επανάχρηση του οινοποιίου Καμπά, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Παλλήνης καθώς και η αποκατάσταση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και της Βίλας Καμπά. Στον Δήμο προβλέπεται να παραχωρηθεί έκταση ίση με το 40% της επιφά­νειας του όλου κτήματος ως κοινόχρηστος χώρος. Η όλη έκτα ση έχει επιφάνεια 318 στρέμματα.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και πέντε εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν στο Δημαρχείο Παλ­λήνης ενώπιον της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη και φορέων της πόλης και ενημέρωσαν για το επενδυτικό τους σχέδιο. Το κλίμα στη συνεδρίαση κάθε άλλο παρά φιλικό ήταν αφού τελικά τα πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Reds δεν κατά­φεραν να πείσουν για τις... καλές τους προθέσεις. Δέχθηκαν πολλά ερωτήματα για την διασφάλιση του παραδοσιακού χαρα­κτήρα του μουσείου οίνου που υπάρχει στην περιοχή, για τα ηχοπετάσματα που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν για να μειωθεί η ηχορύπανση, για την αποχέτευση και το κυκλοφοριακό βάρος που θα επέλθει.

Αρκετά νωρίς δε, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλλήνης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο στα μέλη του όσο και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τι κόστος θα έχει ένα τέτοιο Εμπορικό Κέντρο στην πόλη μας για την αγορά της;

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάς είπε ότι στα έργα που ετοιμάζει η εταιρεία στο «Κτήμα Καμπά» εντοπίζονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, ενώ όλοι συμ­φώνησαν ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν δεν βοήθησαν κανέναν να αντιληφθεί ποιες είναι ακριβώς οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου η απόφαση θα παίξει βαρύνοντα ρόλο για την γνω­μοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το οποίο σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις είναι το καθ' ύλη αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει ως προς την αναγκαιότητα του έργου και να δρομολογηθεί η διαδικασία «προέγκρισης χωρο­θέτησης » από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) για την οποία σημαίνουσα γνώμη θα έχει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία θα τύχει έγκρι­σης μετά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωρο­ταξίας και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΩΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ και την απο­δοχή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Προεδρικό Διάταγμα.

Ευνόητο είναι ότι ο «Παλληνέας» θα παρακολουθεί από κοντά το όλο θέμα, στην κατεύθυνση του να συμβάλλει σε μια απόφα­ση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να προασπίζεται κατά τον καλύτερο εφικτό τρόπο το περιβάλλον και το συμφέρον της πόλης μας. Και φυσικά θα σας ενημερώνει σχετικά.

E-Mail : palineus@otenet.gr




2 σχόλια:

Ενεργός Πολίτης των Μεσογείων Αττικής on 6/10/07, 4:01 μ.μ. είπε...

"Ήξεις αφίξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις θα γυρίσεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο" και "Ήξεις, αφίξεις ουκ ,εν τω πολέμω θνήξεις" , δηλαδή "θα φύγεις, δεν θα γυρίσεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο!)

Ο εξαιρετικά διφορούμενος αυτός χρησμός κάνει πραγματικά την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το που μπαίνει το κόμμα. Τέτοιες προτάσεις μπορούν να έχουν πολλές έννοιες, έτσι ώστε η πιθανότητα να ερμηνευτούν κατά τέτοιο τρόπο που να "κολλάνε" με κάποιο γεγονός είναι μεγαλύτερη από το αν ήταν ξεκάθαρες και ακριβείς όπως "ο Σωκράτης έχει εφτά δάχτυλα" ή " Ο Κύρος θα νικήσει τους Πέρσες στην Σαλαμίνα την Τρίτη".

Ενεργός Πολίτης των Μεσογείων Αττικής on 6/10/07, 4:21 μ.μ. είπε...

Οι Σύλλογοι και οι Φορείς θα βοηθήσουν αποτελεσματικά, όταν εκτός από την παρακολούθηση της πορείας των γεγονότων, οδηγήσουν τα γεγονότα. Σε μια περιοχή που στερείται βασικών υποδομών λειτουργίας ως πόλης, η σειρά της ανάπτυξης περνάει πρώτα από το κτίσιμο των υποδομών που η ίδια η πολιτεία μας έχει στερήσει και μετά να συζητήσουμε για τις εμπορικο - αθλητικο - ψυχαγωγικές στρατηγικές ανάπτυξης. Σήμερα, η επέλαση των ΑΧΟΡΤΑΓΩΝ, με ανάγκασε τρεις φορές να εγκαταλείψω την βεράντα σε διάστημα δύο ωρών, κλείνοντας ερμητικά πόρτες και παράθυρα, περιμένοντας την λήξη του συναγερμού. 15 χρόνια είναι πολλά για μια χώρα που ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξετάσεις της στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Πότε θα λυθούν τα μάγια ;

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers