19 Οκτωβρίου 2007

Κορωπί. Δήθεν έλεγχοι με δήθεν πρόστιμα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-10-2007

Πηγή Άρθρου - http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=11679712

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Πριν από δυόμισι χρόνια η μόλυνση των γεωτρήσεων στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου προκάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών υπουργείων, νομαρχών και επιστημόνων. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού πρώτη φορά εντοπίστηκε καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.

Σήμερα υπό τη σκιά της υπόθεσης Ασωπού η ιστορία επανέρχεται στην επικαιρότητα, για να καταδείξει την ανικανότητα των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επικίνδυνη ουσία. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη και σήμερα με ακρίβεια την έκταση της ρύπανσης. Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο που υπάρχει είναι μία υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ στο τέλος 2006, που έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Ωστόσο, οι άμεσες συστηματικές δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις -που πρότειναν οι επιθεωρητές- δεν έγιναν.

Με «χαλαρό» ρυθμό κινήθηκε και η επιβολή διοικητικών ποινών στις βιομηχανίες που διοχεύτευαν υπεδάφια τα απόβλητά τους. Τα πρόστιμα εστάλησαν έως και ένα χρόνο μετά τις αυτοψίες των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ενώ η τύχη τους αγνοείται στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Αμαρτίες τριών ετών

Στην εκκίνηση έμεινε και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις βιομηχανίες από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Περιφέρεια και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας. Αλλά ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια άκρη σ' αυτόν τον ατελείωτο γραφειοκρατικό λαβύρινθο.

*Τον Απρίλιο του 2005 η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου κατέθεσε καταγγελία στην ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Επισύναψε σχετικές μετρήσεις και τεχνικές επιστημονικές εκθέσεις που αποδείκνυαν ανθρωπογενή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Προειδοποιούσαν ότι η πληθώρα των γεωτρήσεων που τον εκμεταλλεύονται θα αντιμετώπιζε «απρόβλεπτες συνέπειες».

-Ακολούθησαν δεκάδες διερευνητικοί έλεγχοι σε περισσότερες από 30 βιομηχανίες της περιοχής και στη συνέχεια η έρευνα επικεντρώθηκε σε πέντε απ' αυτές. Τον Σεπτέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε πόρισμα της υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο οι παρατυπίες των βιομηχανιών έδιναν και έπαιρναν...

Η κατάσταση στην ευρύτερη βιομηχανική
περιοχή στο Κορωπί (πάνω) είναι κρίσιμη,

αφού για πρώτη φορά εντοπίστηκε
το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε υδροφόρο ορίζοντα.

-Σε κάποιες διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα, στους ελέγχους βοήθησαν μέχρι και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, αφού ορισμένες βιομηχανίες επιχείρησαν να κρύψουν την επικίνδυνη ουσία. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι όλες έσπευσαν να συνάψουν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, σχεδόν αμέσως μετά τους ελέγχους.

*Ολα, λοιπόν, έδειχναν ότι είχαν μπει σε μια σειρά, ώσπου άρχισαν οι συνήθεις «ασύμμετρες» καθυστερήσεις. Η εισήγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για την επιβολή προστίμων έγινε πολλούς μήνες μετά τις αυτοψίες, στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

-Ακόμη πιο αργή στις αντιδράσεις της η νομαρχία. Ενώ τα πρόστιμα έφυγαν αμέσως από το γραφείο του νομάρχη, κόλλησαν στη διεύθυνση περιβάλλοντος μέχρι και εννιά μηνών.

*Το πρώτο, ύψους 22.000 ευρώ, αφορούσε την βιομηχανία κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων Γ. Ζωγόπουλος & Κ. Ζωγοπούλου & Υιοί! Η επιχείρηση κατηγορούνταν ότι δεν είχε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα επιμετάλλωσης των προϊόντων της, αλλά και ότι διέθετε ανεξέλεγκτα τα απόβλητά της.

*Το δεύτερο αφορούσε την επιχείρηση «Κύλινδροι Βαθυτυπίες Καραγιάννης» και ήταν ύψους 32.000 ευρώ. Οπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της νομαρχίας, «σε δείγμα που ελήφθη από τον βόθρο της επιχείρησης υπήρχε υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, που αποδεικνύει την αποχέτευση σε αυτόν υγρών αποβλήτων». Αν και οι επιθεωρητές το εισηγήθηκαν το Φεβρουάριο, επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο...

*Εξάμηνη καθυστέρηση υπήρξε και για την «Sanco - Αφοί Κατσιέρης».

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια διάθεσης των λυμάτων της, ενώ η διαχείριση των στερεών αποβλήτων γινόταν ανεξέλεγκτα χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Τουλάχιστον ήταν η μόνη η οποία πλήρωσε το πρόστιμο (ύψους 10.000 ευρώ).

-Προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2008. Οι υποθέσεις για τις άλλες δύο εταιρείες εκδικάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Μάιο και εκκρεμεί η απόφαση.

*Η «μουδιασμένη» στάση της νομαρχίας πάνω στο κρίσιμο ζήτημα του εξασθενούς χρωμίου είναι εμφανής σε έγγραφο της διεύθυνσης περιβάλλοντος προς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία διευκρινίζει στους δικαστές ότι δεν είναι παρά ένα «εκτελεστικό» όργανο για την επιβολή του προστίμου που εισηγήθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και τίποτα περισσότερο.

*Κάπως έτσι πέρασαν δυόμισι χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποποιούνται τις ευθύνες τους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο η πολυδιαφημισμένη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και μετρήσεων.

Καταγραφή σε ειδικό μητρώο

«Ακόμη πιο σημαντική είναι η δημιουργία ειδικού μητρώου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι βιομηχανίες που παράγουν απόβλητα. Ετσι, θα υπάρχει έλεγχος των εισερχόμενων πρώτων υλών στις μονάδες και θα μπορεί να γίνεται αντιστοίχηση με την παραγόμενη ποσότητα των αποβλήτων τους», επισημαίνει η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου.

Κρίσιμη είναι η χωροθέτηση και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων που θα εξυπηρετεί τις μονάδες της Αττικοβοιωτίας. Οι σχετικές μελέτες μένουν ανεκμετάλλευτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.




Αναδημοσίευση από τον

Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κορωπίου

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers