Το ΔΑΑ προωθεί την προάσπιση της ανθρώπινης ασφάλειας και ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί ως τώρα με το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στις ένοπλες συγκρούσεις και την ενίσχυση της σχέσης εκδημοκρατισμού και περιφερειακής ανάπτυξης ως μέσων πρόληψης των ενόπλων συγκρούσεων και εγγύησης της ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εμπνευστές του ΔΑΑ αναγνώρισαν ότι στην σύγχρονη εποχή, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι εκτεθειμένοι σε απειλές οι οποίες δεν κινητοποιούσαν επαρκώς τη διεθνή κοινότητα. Η παραδοσιακή έννοια της εθνικής ασφάλειας που εστιάζεται στο δίπολο ειρήνη - πόλεμος και στο ρόλο του εθνικού κράτους ως αποκλειστικού θεματοφύλακα της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη θεσμική κατοχύρωση μιας περισσότερο ανθρωποκεντρικής έννοιας της ασφάλειας.
Στόχος είναι η καινούργια αυτή αντίληψη να εμπεδωθεί μέσω του ΔΑΑ σε κάθε χώρα και να βρει θεσμική ανταπόκριση στους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη και την κοινωνία των πολιτών.
Θέματα προτεραιότητας του ΔΑΑ αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων,
- η εξάλειψη των ναρκών κατά προσωπικού,
- ο έλεγχος των μικρών και ελαφρών όπλων, καθώς και
- η προστασία γυναικών & παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.
Στόχοι και προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
Η κύρια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας του ΔΑΑ είναι
οι απειλές κατά της Ανθρώπινης Ασφάλειας που προκαλούνται από τις μεταβολές στο κλίμα με επίκεντρο στις επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες
Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων με την συμμετοχή εκπροσώπων από την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.
Στόχος η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη (global warming) στην ανθρώπινη ασφάλεια με άξονα αναφοράς τις ευπαθείς ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ενεργός παρουσία της Ελλάδας στο ΔΑΑ συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως «ήπιας δύναμης» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, χώρας η οποία στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως και στη δύναμη του διαλόγου, συντελώντας, έτσι, στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου