13 Οκτωβρίου 2008

Global Poverty. We are lucky ! Some people are much more unlucky than us. Παγκόσμια φτώχεια.

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ συμμετέχει επίσημα στις
15-10-2008 Ημέρα Δράσης των Μπλογκ - ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Γιατί τόσοι φτωχοί; «Οι φτωχοί δεν είναι φτωχοί επειδή δεν έχουν εισόδημα, αλλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές που κάποιοι τους έκλεψαν καταστρέφοντας την ικανότητά τους να ευημερήσουν.

Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε στην Ευρώπη προέρχεται από ό,τι έκλεψαν από την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική. Χωρίς την καταστροφή της ανθούσας νηματουργίας της Ινδίας, τη γενοκτονία των αμερικανικών ιθαγενών φυλών και τη σκλαβιά των Αφρικανών, η Βιομηχανική Επανάσταση δεν θα είχε δημιουργήσει πλούτο για Ευρώπη και ΗΠΑ.



Ήταν βίαιη και ληστρική η ιδιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Τρίτου Κόσμου και των αγορών του που δημιούργησε τον πλούτο του Βορρά και τη φτώχεια του Νότου.

Οταν πατεντάρουν τους σπόρους και οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν ένα τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ ως "δικαιώματα", η φτώχεια τους αυξάνεται κατά ένα τρισ. δολάρια.

Οταν ιδιωτικοποιούν το νερό και οι μεγάλες πολυεθνικές κερδίζουν ένα τρισ. δολάρια για να το μετατρέψουν σε εμπορευματοποιημένο αγαθό, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι κατά ένα τρισ. δολάρια.

Οι ιατρικές πατέντες αυξάνουν το κόστος των φαρμάκων για το AIDS από τα 200 στα 20.000 δολάρια και για τον καρκίνο από τα 2.400 στα 36.000 δολάρια για ένα χρόνο θεραπείας.

»Τα 50 δισ. δολάρια "βοήθειας" του Βορρά προς τον Νότο είναι απλώς το ένα δέκατο των 500 δισ. δολαρίων που ρέουν από τον Νότο προς τον Βορρά σε πληρωμές τόκων και σε άλλους άδικους μηχανισμούς που επέβαλαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτοί κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους».

Αυτά δήλωσε στην «Κ.Ε.» η Βαντάνα Σίβα, ινδή φυσικός, περιβαλλοντολόγος και βραβευμένη ακτιβίστρια κατά της φτώχειας, σε συνομιλία μας κατά την επίσκεψή της φέτος στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
  • 18 εκατομμύρια ανθρώπους αφανίζει κάθε χρόνο η πείνακαι κάθε τρία δευτερόλεπτα που περνούν ένα παιδί.
  • Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη τρομοκρατία από την απόλυτη ένδεια, το γεγονός ότι απόψε θα κοιμηθούν νηστικοί 854 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτήν την πραγματικότητα που σκοτώνει ετησίως 10 εκατομμύρια παιδιά;
  • Υπάρχει άραγε πιο επείγον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή στον πλανήτη από το να σωθούν οι ζωές αυτών των παράπλευρων θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου;
Σε αυτόν τον όμορφο κόσμο, το 21% των κατοίκων της Ελλάδας βρίσκεται επισήμως κάτω από το όριο της φτώχειας και αμείβεται με 850 ευρώ μηνιαίως.

Οι γυναίκες (20,9%), οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (27,9%) και οι νέοι 16-24 ετών (22,7%) είναι οι τρεις κατηγορίες πολιτών στην Ελλάδα που μαστίζονται περισσότερο από τη φτώχεια. Το 40% των φτωχών κατοικούν σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Τα «γκέτο» των φτωχών των μεγάλων πόλεων αποτελούνται από ανέργους, γυναίκες, ηλικιωμένους και νέους. Επιπλέον το 50% του πληθυσμού βιώνει υψηλό βαθμό δυσκολίας στην ικανοποίηση των βασικών του αναγκών και αναγκάζεται να καταφύγει στο δανεισμό από τις τράπεζες μέσω καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για να αντιμετωπίσει πάγια έξοδα. Μόνο το 20% του πληθυσμού μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, αφού το 80% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Ουραγός στις δαπάνες για την παιδεία παραμένει η Ελλάδα, με τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 3,9% με το μέσο όρο της ευρωζώνης να ανέρχεται στο 5% και της Ευρώπης των 25 στο 5,2%.

Σημειωτέων, ότι αυτό αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και το τρίτο χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη μετά τις Μάλτα και Ρουμανία (3,4%).

Επίσης, η χώρα μας κατέχει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς η οικονομική βοήθεια προς τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέρχεται στο 2,1% των συνολικών δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση. Στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος, μόνον η Πορτογαλία διαθέτει χαμηλότερο ποσοστό ενίσχυσης στους οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα υψηλά ποσά που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες για τις ανάγκες των παιδιών στο λύκειο, γίνεται αντιληπτή η πολύ χαμηλή συνεισφορά και βοήθεια του ελληνικού κράτους.

Ας είναι καλά η αγία ελληνική οικογένεια…


Γιαυτό...



Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδυάζει
εμείς που ζήσαμε φτωχοί
του κόσμου η βροχή δεν μας πειράζει

εμείς που ζούμε μοναχοί.

Τα σπίτια είναι χαμηλά σαν έρημοι στρατώνες
τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι χειμώνες
Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι
εμείς που ζήσαμε φτωχοί

του κόσμου η απονιά δεν μας τρομάζει
θα έρθει και για μας μια Κυριακή.

Τα σπίτια είναι χαμηλά
σαν έρημοι στρατώνες

τα καλοκαίρια μας μικρά
κι ατέλειωτοι χειμώνες.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers