26 Σεπτεμβρίου 2009

Στο παραπέντε των εκλογών το κτήμα Καμπά κινδυνεύει να γίνει «MALL»

ΟΡΣΑ...ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

Στο παραπέντε των εκλογών ασκούνται πιέσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου, στο ιστορικό κτήμα Καμπά, στην Παλλήνη.

Μέσο... ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων. Στο tvxs.gr μιλάει η Ζέλα Φικούρα, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣΑντιδράσεις για το σχέδιο κατασκευής «Mall» στην ΠαλλήνηΔημοσίευση: 27-05-2009 14:40
(Συνέντευξη Γραμματέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ).

Το κτήμα Καμπά εκτείνεται σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1879.

Το οινοποιείο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και ανήκει σε ένα ευρύτερο πλέγμα διατηρητέων κτισμάτων, και σε αυτό παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων. Το κτήμα ανήκε μέχρι το 1993 στην Εθνική Τράπεζα, για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια του Κ. Μπουτάρη, ο οποίος συνέχισε την παραγωγή κρασιού. Το 1997, μετά την χρεωκοπία Μπουτάρη, το κτήμα περνά στις εταιρίες ΑΚΤΩΡ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ. Μία μέρα πριν, το ΥΠΕΧΩΔΕ αποχαρακτηρίζει την περιοχή και εισηγείται χρήσεις γης κέντρου πόλης, για τη δημιουργία σε αυτό εμπορικού κέντρου.

Η ανταλλαγή χρήσης γης υπογράφεται το 1999 αλλά μετά από προσφυγή στο ΣτΕ, κρίνεται άκυρη. Στη συνέχεια η Αττική Οδός κάνει παράκαμψη μέσα από τους αμπελώνες της Κάντζας, η οποία έχει έξι εισόδους προς αυτή και ο σταθμός του Προαστιακού χτίζεται δίπλα στο χώρο που σχεδιάζεται να χτιστεί το εμπορικό κέντρο.

Για την κατασκευή των παραπάνω, αμπελώνες 100 χρόνων μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο. Σήμερα, λίγο μόνο πριν τις εκλογές, η εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων REDS, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αθήνας, επανέρχεται και πιέζει για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως ΠΟΑΠΔ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων) προκειμένου να μπορέσει να κτιστεί το εμπορικό.

Οι κάτοικοι της Παλλήνης αντιδρούν. Διεκδικούν την ανάπτυξη της περιοχής τους σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και απαιτούν να παραμείνει το κτήμα Καμπά ελεύθερος χώρος -ανοιχτός στους κατοίκους- με χρήσεις που συμφωνούν με την ιστορία του και που προβάλλουν ένα μοντέλο διαχείρισης στο μέλλον εναλλακτικό, οικολογικό, μορφωτικό και πολιτιστικό.

Πρόταση τους η μετατροπή του κτήματος σε Μητροπολιτικό Πάρκο και η δημιουργία σε αυτό ενός Μουσείου Οίνου, το οποίο θα προβάλλει τις βιολογικές καλλιέργειες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Πρόταση τους δηλαδή ένα Αντι-ΜALL.

Τη Δευτέρα 28/09/2009, η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Περιβάλλον καλεί σε συγκέντρωση και αποκλεισμό της οδού Λεονταρίου στις αποθήκες Καμπά, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός από τους τελευταίους ανοιχτούς χώρους πρασίνου της Ανατολικής Αττικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις :

Εφημερίδα - ΝΕΟΛΟΓΟΣ - της 18ης Σεπτεμβρίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΕΒΔΟΜΗ Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009
(Νέο προεκλογικό έγκλημα - Αλλαγή χρήσης στο Κτήμα Καμπά )

Εφημερίδα : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Τρίτη 22/9/2009
(Από αμπελώνας ανάπτυξη-μαμούθ)

Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 23/9/2009
(Κατατέθηκαν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτήματος Καμπά σε εμπορικό)

Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" 25/9/2009
(Στοπ στην κατασκευή Mall στο κτήμα Καμπά )

TVXS.GR 25-09-2009
(Στο παραπέντε των εκλογών το κτήμα Καμπά κινδυνεύει να γίνει «MALL»)

Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" 26/9/2009
(Αγώνας για να μην χτιστεί το κτήμα Καμπά)

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers