Και τώρα...


Οι ετοιμασίες ξεκινάνε από τα τέλη Μαΐου όταν η υπεύθυνη επιτροπή του πανηγυριού φροντίζει για τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων, ώστε να αγοραστούν τα ζώα και τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούν. Το σφάξιμο των περίπου 20 μοσχαριών που θα χρησιμοποιηθούν γίνεται μερικές μέρες πριν για να προλάβει το κρέας να σιτέψει. Την παραμονή της γιορτής όλες οι γυναίκες της πόλης μαζεύονται στα Φαγιά, εκεί που αργότερα θα στηθούν τα καζάνια, και καθαρίζουν τα κρεμμύδια. Δεν μιλάμε φυσικά για μερικά κιλά αλλά για περίπου 4-5 τόνους!
Στη συνέχεια αφήνουν τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε δεξαμενές με νερό και αναλαμβάνουν οι άντρες. Από το πρωί οργανώνουν τις δουλειές μεταξύ τους και έτσι άλλοι ετοιμάζουν τα ξύλα για τις φωτιές, άλλοι κουβαλάνε τα άδεια καζάνια και όλοι μαζί σιγά σιγά τα γεμίζουν. Πρώτα θα πέσει το κρέας, με το φτυάρι. Ύστερα φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια μέχρι το χείλος του καζανιού, πελτές ντομάτας, ελαιόλαδο, κανέλα, μπαχάρι και νερό. Την όλη διαδικασία επιβλέπει ο έμπειρος αρχιμάγειρας, ένας από τους γεροντότερους κατοίκους της περιοχής.

Όταν όλα τα καζάνια γεμίσουν, έχει πια βραδιάσει. Τα προσανάμματα και τα ξύλα περιμένουν κάτω από τα καζάνια και όλοι φεύγουν, για να βάλουν τα καλά τους και να πάνε στην εκκλησία για τη λειτουργία. Το πανηγύρι ξεκινάει αμέσως μετά. Τα ξύλα παίρνουν φωτιά και πολύ γρήγορα η μυρωδιά του κρεμμυδιού, της ντομάτας και της κανέλας πλημμυρίζει το χώρο. Γύρω από τα καζάνια η ορχήστρα παίζει τις πρώτες νότες παραδοσιακής μουσικής σκορπώντας ενθουσιασμό, τα πρώτα τσάμικα στήνονται σε χρόνο ρεκόρ, ενώ οι πάγκοι με τους πλανόδιους πουλάνε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το βράδυ, ενώ το στιφάδο σιγοβράζει.

Μετά το πρώτο άναμμα, η εποπτεία των 70 καζανιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Ο καπνός που ανεβαίνει στον ουρανό, είναι ορατός από μεγάλη απόσταση.




Ιστορικά - Λαογραφικά στοιχεία.
Απόσπασμα «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΙΑ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ»
Σ' αυτό το σημείο και για να τονίσουμε ακριβώς αυτή τη σύνδεση πολιτιστικών στοιχείων των παλαιών κατοίκων και των Αρβανιτών, θα αναφέρουμε το παράδειγμα του πανηγυριού ή του Τάματος του Αγίου Πέτρου.
Ουσιαστικά εδώ συμβαίνει μια τελετουργική θυσία ταύρου στην οποία συμμετέχει όλο το χωριό και στη συνέχεια όλοι πρέπει να φάνε το κρέας του θυσιασμένου ζώου ή ζώων. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η καταγωγή αυτού του εθίμου ανάγεται στην Τουρκοκρατία και το θεωρούν Αρβανίτικης προέλευσης γιατί είναι γνωστό ότι οι Αρβανίτες συνήθιζαν αυτές τις δημόσιες θυσίες και την κατανάλωση του μαγειρεμένου κρέατος µε το όνομα κουρμπάν (κουρμπάνια).
Αυτό είναι αλήθεια, όμως παρόμοια πρακτική είναι πασίγνωστη από όλη σχεδόν την Ελλάδα και μάλιστα από περιοχές που δεν υπάρχουν Αρβανίτες. Μπορούμε να αναφέρουμε τη θυσία ταύρου στην Αγία Παρασκευή της Μυτιλήνης, στη γιορτή της Παναγίας στις Μενετές στην Κάρπαθο, στον Οξύλιθο στην Εύβοια και αλλού. Η θυσία και το μοίρασμα του κρέατος ταύρου είναι γνωστή πρακτική από τα Μυκηναϊκά χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχουν παραστάσεις µε ταύρους που οδηγούνται στη θυσία, ακόµη και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να αποκλείσουμε ότι η νέα παράδοση που έφτασε στην περιοχή των Σπάτων στα τέλη του 14ου αιώνα δεν βρήκε εδώ ένα ανάλογο υπόβαθρο και συνέχισε να υπάρχει μέχρι τις µέρες µας.
Άλλωστε ο μύθος που λέει ότι ο Θησέας καταδίωξε και συνέλαβε τον Ταύρο της Κρήτης στο Μαραθώνα και μετά τον θυσίασε, µας επιβεβαιώνει ακριβώς αυτήν την άποψη. Το έθιµο λοιπόν που επιβιώνει μέχρι τις μέρες µας και παραμένει ζωντανό και ακμαίο και µόνο αυτό είναι ικανό να µας αποδείξει τη δύναμη της παράδοσης και της συνέχειας της κατοίκησης σ' αυτόν τον χώρο.
Έβδομη Τέχνη
Βραβευμένο ντοκυμανταίρ στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1978, με τίτλο : Σπάτα, το στιφάδο του Αγίου Πέτρου: 1 βραβείο (ειδική μνεία ΠΕΚΚ)ΣΠΑΤΑ, ΤΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Ελλάδα 1979 16mm 26΄
Σκηνοθεσία-έρευνα: Αλίντα Δημητρίου
Φωτογραφία: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Αυγερινός
Ηχοληψία: Ματθαίος Ρούσσος
Παραγωγή: ΚΙΝΗΤΙΚΗ - Μορφωτικός Σύλλογος Σπάτων
Η ταινία αναφέρεται σε ένα πανάρχαιο έθιμο που αγκάλιασε ο Χριστιανισμός και σβήνει μέσα στον τεχνολογικό πολιτισμό. Ο Άγιος Πέτρος καλείται να εκπληρώσει τις ανάγκες των πιστών οι οποίοι σε αντάλλαγμα του προσφέρουν ένα σφαχτάρι. Γιορτάζεται στις 2 Ιουνίου και το τάμα είναι: Άγιε μου Πέτρο κάνε μου αυτό (= όποια ανάγκη έχει ο καθένας) και εγώ θα σου φέρω ένα τραγί στη χάρη σου. Τα ζώα τα φέρνουν την παραμονή και οι άνδρες τα σφάζουν και τα μαγειρεύουν όλη νύχτα μέσα σε μεγάλα καζάνια. Οι γυναίκες καθαρίζουν κρεμμύδια για να γίνει το στιφάδο. Το φαγητό μοιράζεται στο εκκλησίασμα μετά τη λειτουργία. Τη χρονιά που γυρίστηκε η ταινία το τάμα εξέφραζε τη συλλογική ανάγκη: να μη γίνει το αεροδρόμιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου