Την ευθύνη των «greek statistics» για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξετάζει άρθρο του BBC με τίτλο «Πώς τα ‘μαγικά’ εξαφάνισαν το ελληνικό χρέος πριν την ένταξη στο ευρώ».
Τη δεκαετία του ’90 η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά εργαζόταν σε έναν επενδυτικό οίκο στο Λονδίνο, παρακολουθώντας από απόσταση τις προετοιμασίες ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε μάγο, επειδή μπορούσε να εξαφανίσει τα πάντα», θυμάται, αναφερόμενη στον τότε επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. «Εξαφάνισε τον πληθωρισμό. Και έπειτα έκανε και το έλλειμμα να εξαφανιστεί».
Το άρθρο αναφέρει ότι η οικονομολόγος ήξερε –και συμβούλευε τους πελάτες της- πως η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη και πως τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούσε η κυβέρνηση δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα.
Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. επιτάσσει ότι στο μέλλον καμία χώρα δεν θα παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Ο ίδιος όμως κανόνας ίσχυε ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ. Κάποιες χώρες δεν συμμορφώθηκαν, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επισημαίνει το άρθρο. «Η Ελλάδα μαγείρευε τα νούμερα για την ένταξή της στο ευρώ από την αρχή»
.
«Πώς όμως συνέβη αυτό;», συνεχίζει το άρθρο.
«Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΣΕ. Έχασε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», θυμάται η κ. Ξαφά. «Ο ΟΣΕ είχε περισσότερους υπαλλήλους από επιβάτες. Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος είχε πει δημόσια τότε πως θα ήταν λιγότερο δαπανηρό αν χρησιμοποιούσαν όλοι ταξί». Οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν μαγικό, βελούδινο τρόπο να εξαφανίσουν το πρόβλημα.
«Η εταιρεία θα προχωρούσε στην έκδοση μετοχών που θα αγοράζονταν από την κυβέρνηση. Άρα η δαπάνη δεν θα καταγραφόταν ως έξοδο αλλά ως χρηματοοικονομική συναλλαγή, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στον ισολογισμό για τον προϋπολογισμό.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας ομολογεί στο BBC πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του διαπίστωσε την τεράστια απόκλιση των στοιχείων για το έλλειμμα από το πραγματικό. «Η διαφορά ήταν περίπου 7%», λέει. «Ο προϋπολογισμός τοποθετούσε το έλλειμμα στο 1,5%, ενώ το πραγματικό ήταν στο 8,3%».
Ο κ. Δούκας θυμάται πως όταν τόνισε την ανάγκη περικοπής των δαπανών η απάντηση που έλαβε ήταν πως σε λίγους μήνες έρχονται οι Ολυμπιακοί αγώνες και πως δεν είναι κατάλληλη στιγμή να αναστατωθεί ο λαός και να αρχίσει τις απεργίες.
Σχόλια :
A. N. Μπράβο στην κα Ξάφα και στον κ. Μάνο για τις καλές τους υπηρεσίες στο διεθνές κεφάλαιο...Ούτε κουβέντα από τα λαλίστατα αυτά άτομα, για την ανυπαρξία επενδύσεων στον ελληνικό σιδηρόδρομο από τη δεκαετία του 80, ούτε βεβαίως και αναφορά στο σκάνδαλο του φουσκώματος του ελλέιμματος του ΟΣΕ με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, την κατάτμηση του οργανισμού, το ξεπούλημα του και την συμβολική πλέον παρουσία των τρένων ελληνική περιφέρεια...Κοπρίτες κυβέρνήτες μας, κοπρίτες τιμητές τους ...
A. N. Για τον κ. Δούκα ξέχασα να αναφέρω, την υπογραφή από μέρους του της παραίτησης του ελληνικού Δημοσίου από την δικαστική διαμάχη με τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την απόδοση της λίμνης Βιστωνίδας στην ιδιοκτησία της Μονής που οδήγησε κατόπιν στο θρυλικό της "συμμορίας" Εφραίμ...Φυσικά ο κ. Δούκας, δεν αντιμετώπισε τη δικαιοσύνη, γιατί το Μάιο του 2009 ο πολυχρονεμένος κ. Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή και παραγράφηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα...Αυτοί μιλάνε στο BBC σήμερα για το ελληνικό χρέος! ΟΥΣΤ από δω λωποδύτες!
Ντ Ακόμα μια μαλακία που βλέπει την κρίση χρέους σαν θέμα που αφορά μόνο μερικές κακές χώρες. Να θυμίσουμε στο BBC που προσπαθεί να αποβλακώσει το κοινό του ότι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ξεπέρασε πρόσφατα το 1τρις(!) λίρες. Ότι η λιτότητα που έχει επιβάλλει ο Κάμερον με το Τσιράκι του είναι χωρίς προηγούμενο και ότι πρώτος στόχος ήταν το κράτος πρόνοιας και ιδίως το NHS και δεύτερος οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντάξεις. Να θυμήσουμε επίσης πως η και γαμώ Βρετανία είναι η πουτάνα της Ευρώπης σε θέματα φοροδιαφυγής: http:// www.londonlovesbusiness.com / 100bn-of-central-london-pro perties-held-in-offshore-t ax-havens/1545.article, http://www.guardian.co.uk/ news/datablog/2011/oct/11/ ftse100-subsidiaries-tax-da ta Αυτή είναι η νόμιμη φοροδιαφυγή γιατί η παράνομη είναι άλλα 35 δις http://www.guardian.co.uk/ money/2011/sep/21/ tax-taxandspending Όχι, η κρίση δεν είναι συστημική, απλώς έχουμε μαζευτεί και λέμε μαλακίες να περάσει η ώρα.
S.A.· University of Piraeus
Φυλακή, κανείς;
(ρητορικό το ερώτημα).
(ρητορικό το ερώτημα).
F T Προκόψαν με το άρθρο τους. Τη Ξαφά ρωτήσαν. Κρύβει όλο το πρόβλημα με τον ΟΣΕ κ πάλι βρίσκει ευκαιρεία να μιλήσει για τους πολλούς υπαλλήλους στα τρένα, με τα οποία ταξίδευα συνέχεια μια 10ετία, εγώ κ χιλιάδες κόσμος. Για τους "κολλητούς" της συμβούλους στον ΟΣΕ καμία κουβέντα.Την παρακολουθώ χρόνια την κυρία κ τις θέσεις της. Το LSE κ η Σχολή του Σικάγο μπορεί να έχουν αποτύχει ακόμη κ σε απλές προτάσεις, αλλά σίγουρα για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι.
N.M. Μέχρι τώρα ήδη θα πρέπει να το έχουμε εμπεδώσει....
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου