3 Αυγούστου 2012

Ο Ιταλικός Καλλικράτης για να επιβιώσει συγχωνεύει τις περιφέρειες. Από 115 περιφέρειες θα μείνουν μόνο 43.

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αντεπεξέλθουν μετά τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση τεχνοκρατών του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι καταβάλλουν οι ιταλικές περιφέρειες, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Η κυβέρνηση λέει ότι από το σύνολο των 115 περιφερειών, πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να υφίστανται μόλις 43. Όσες δηλαδή ξεπερνούν τους 350.000 κατοίκους και τα 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση.

Όπως ανέφεραν η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα και η δημόσια τηλεόραση της χώρας Rai, πολλές περιφέρειες προσπαθούν να πείσουν δήμους και κοινότητες να ενταχθούν στην δική τους επικράτειά, για να καταφέρουν έτσι να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια έκτασης και πληθυσμού.

Η περιφέρεια της πόλης Τέρνι, βόρεια της Ρώμης, αποδύεται σε έναν διπλωματικό αγώνα για να πείσει τις πόλεις Σπολέτο, Τσιτά Ντέλα Πιέβε και Φολίνιο να εγκαταλείψουν την Περούτζια και την περιφέρειά της.

Στη νότια Ιταλία, φαίνεται πως καταρτίζονται διάφορα σχέδια: η περιφέρεια της Καζέρτα και του Αβελίνο προτίθενται να "χαρίσουν" κωμοπόλεις σε εκείνη του Μπενεβέντο, αφού όμως η Νάπολη τους «δωρίσει» τους αναγκαίους κατοίκους για να συνεχίσουν να υφίστανται ως τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανάλογες «ζυμώσεις» παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, με τις περιφέρειες της Λατίνα, και του Φροζινόνε.

Οι ιταλοί περιφερειάρχες με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αντιδράσουν όπως μπορούν στα σχέδια περιστολής των εξόδων της κυβέρνησης. Μέχρι να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο (στο οποίο προσέφυγαν είκοσι οκτώ περιφέρειες) χρησιμοποιούνται πιο άμεσες και πρακτικές «αριθμητικές μέθοδοι».

Για το καλό των πολιτών-και των πολιτικών: είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι οι τελικές μετακινήσεις θα γίνουν και βάσει υποσχέσεων προς στελέχη των διαφόρων δήμων ότι θα λάβουν μια νέα, πολύτιμη θέση στα περιφερειακά συμβούλια που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Οι Ιταλικές Περιφέρειες, (Νομοί), είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της διοικητικής διαίρεσης της Ιταλίας, όπως αναφέρεται ρητά και στο Σύνταγμα της χώρας. Οι ιταλικές περιφέρειες είναι είκοσι, με ισάριθμες πρωτεύουσες. Κάθε μία των περιφερειών περιλαμβάνει και ένα αριθμό Επαρχιών. Εξ αυτών πέντε μόνο χαίρουν ειδικού καθεστώτος αυτονομίας, ενώ σε μία (το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε) το καθεστώς αυτονομίας παρέχεται απευθείας στις επαρχίες που την συναποτελούν, και όχι αυτούσια στην περιφέρεια.

Κάθε περιφέρεια διαιρείται σε επαρχίες, με εξαίρεση την Κοιλάδα της Αόστα. Σήμερα οι επαρχίες φτάνουν τις 107, ενώ από το 2009 , 110.

Το κατώτερο επίπεδο διοίκησης είναι οι δήμοι.

Συνταγματικά προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικών πόλεων, δηλαδή υπερεπαρχίες με δημοτικές αρμοδιότητες, όμως ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί.
 

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers