14 Οκτωβρίου 2007

H Αττική δεν θα θα γίνει ποτέ ο σκουπιδότοπος της Αθήνας



Κεντρικό Θέμα της τοπικής εφημερίδας ΕΒΔΟΜΗ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

http://www.evdomi-an-at.gr/

ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Δεν θα περάσει εργολάβος στη Κερατέα

Mε το που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας (ΣτE) ότι απορρίφθηκε η προσφυγή του Δήμου Kερατέας για την αποτροπή της Xωματερής που προωθεί η κυβέρνηση. Aναψαν οι ντουντούκες. Mέσα σε τρεις ώρες η Kερατέα “πνίγηκε” από κόσμο. Oλοι μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία, θυμωμένοι, αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι, με μπροστάρη του δήμαρχό τους Σταύρο Iατρού «να μην περάσει εργολάβος στην Kερατέα».

Bουλευτές και Δήμαρχοι βρέθηκαν στο πλευρό του κερατιώτικου λαού καταγγέλλοντας την απόφαση ως παράνομη και αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, παραπλανημένη από κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβλαβής για την περιοχή και τον πολιτισμό της, μα πάνω από όλα καταστροφική για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού, «δεν θα περάσει εργολάβος στην Κερατέα. Η απόφαση του ΣτΕ δεν τιμά ούτε το ίδιο το ΣτΕ, ούτε τους Έλληνες και πολύ περισσότερο τους Κερατιώτες, και δε λύνει το πρόβλημα. Στέκεται σε επιχειρήματα των δικηγόρων της άλλης πλευράς και χωρίς να εξετάσει το ζήτημα καταστρέφει την ευρύτερη περιοχή με μια απόφαση που δε δίνει λύση. Είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όσα έχουν γίνει ως τώρα στο ζήτημα των σκουπιδιών και αντί να διορθώσουμε όσα έχουν γίνει δημιουργούμε νέα προβλήματα. Εμείς έχουμε δίπλα μας τη Νομαρχία και το Νομάρχη μας Λ.Κουρή, τους βουλευτές της περιοχής μας και όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής και όλοι μαζί θα αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει και σας δίνω υπόσχεση πως δε θα σταματήσω με τίποτα».

Στο ίδιο επίπεδο στήριξης συμπαράστασης και έναρξης νέων δυναμικών ενεργειών, ώστε να μπλοκαριστεί το έργο κινήθηκαν και ο Νομάρχης, οι Βουλευτές Θ. Μπούρας, Aπ. Σταύρου, Nτ. Βρεττός, Eύη Χριστοφιλοπούλου, B. Οικονόμου, Aθ. Λεβέντης, Mάκης Βορίδης, καθώς και οι υφυπουργοί Πέτρος Δούκας και Γ. Βλάχος που απέστειλαν μηνύματα συμπαράστασης.

Χαρακτηριστικός ήταν στην ομιλία του ο Mάκης Βορίδης, ο οποίος αφού εξήγησε ως νομικός τις ενέργειες που θα γίνουν στην Ευρώπη για επίλυση του ζητήματος, δήλωσε τη συμπαράσταση όλων των βουλευτών του ΛΑΟΣ στο ζήτημα, κάλεσε και τους υπόλοιπους βουλευτές να μιλήσουν στα κόμματά τους και παρότρυνε τους βουλευτές του υπολοίπου να συνταχθούν και να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο μέσα στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι όλης της Αν.Αττικής, γεγονός που προξενεί έκπληξη και όλοι μαζί δήλωσαν την παρουσία τους σε αυτόν τον κοινό αγώνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Γραμματικού Κούκης «τα συμφέροντα υποκινούν αυτές τις αποφάσεις όμως ο κόσμος δεν θα μείνει άπραγος σε εγκλήματα κατά της ζωής του. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Παρόντες ήταν επίσης ο αντινομάρχης Bαγγέλης Ράπτης και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Πάρης Ευαγγελίου, Παντελής Ασπραδάκης, Iωάννα Στεργίου και Nίκος Στεφανίδης.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 11/10/2007 8:21:28 πμ

(Ηλεκτρονική έκδοση στη δ/νση : http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=337902 )

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το ΧΥΤΑ Κερατέας

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Πράσινο φως» για χωματερή και στην περιοχή της Κερατέας άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή που στρεφόταν κατά της επιλογής της ως πιθανού χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων. Το Ε τμήμα του ΣτΕ απέρριψε προσφυγή του Δήμου Κερατέας που ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, που από τα τέλη του 2003 είχε καθορίσει τη θέση Βραγόνι στην Κερατέα της Λαυρεωτικής ως κατάλληλη για να γίνει ΟΕΔΑ (ολοκληρωμένη εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων). Στο πρόσφατο παρελθόν το ΣτΕ είχε απορρίψει ανάλογες προσφυγές που αφορούσαν άλλες περιοχές (Γραμματικό, Φυλή) και όπου είχαν προκληθεί σημαντικές αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς που δεν ήθελαν να αναπτυχθούν χωματερές στην περιοχή τους.

Απόφαση
Σύμφωνα με το ΣτΕ (2862/07) είναι νόμιμη η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο που προβλέπει μονάδα κομποστοποίησης και προεπεξεργασίας, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή υπολειμμάτων. Κατά τη δικαστική απόφαση οι μελέτες για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για το περιβάλλον έχουν αντιμετωπίσει την ύπαρξη υδατορέματος που απέχει 2 χιλιόμετρα από το επίμαχο σημείο, ενώ με νόμιμο τρόπο έχει αρθεί η αναδάσωση για τμήμα της περιοχής που είχε καεί πριν από 27 χρόνια.

Κατά το ΣτΕ, η περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη ΟΕΔΑ βρίσκεται μεν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρου, αλλά δεν εφάπτεται με αυτόν ούτε με τα όρια προστασίας του απέχοντας περίπου 600 μ. και συνεπώς δεν χρειαζόταν να γνωμοδοτήσει προηγουμένως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Κοινοτικές οδηγίες
Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δήμου ότι παραβιάστηκαν κοινοτικές οδηγίες που επιβάλλουν τη χρήση των βέλτιστων διαθεσίμων τεχνικών. Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του δικαστηρίου, διατυπώθηκαν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι πλέον σωστό να εφαρμόζονται στη χώρα μας τέτοιες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων (ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εφαρμόζουν άλλες προηγμένες μεθόδους), κάτι που ανήκει πάντως στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των κυβερνώντων.

Επιστημονικές θέσεις για το Θέμα των ΧΥΤΑ της περιοχής μας στο Γραμματικό και την Κερατέα διατυπώθηκαν και στην επιστημονική ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 4 Ιουνίου 2007.

Τα συμπεράσματα από την επιστημονική ημερίδα συμφωνούν και με το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ :

1. Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική τον σκουπιδότοπο της Αθήνας

2. Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ. εναντίον της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την συνεργασία και υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και των Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.

Στο Δελτίο τύπου, αναφέρονται τα συμπεράσματα για όλα τα θέματα της ημερίδας, τα οποία θα τα βρείτε και στις εξής ηλ/κές δ/νσεις :

(Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης

(Πανελλήνίος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών)

(Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Παλλήνης)

Στο δεύτερο θέμα της κεντρικής εισήγησης, που αφορούσε στην δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια πολλών και καλών φίλων του επιστημονικού Συνδέσμου από όλη την
Αττική, στοιχεία από τις μελέτες αλλά και επιστημονικές ημερίδες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα αυτό, την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τα οποία στο σύνολό τους μας οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να αποκομίσουμε.

1. Συμπεράσματα από την επιστημονική ημερίδα του 2005 στο ΕΒΕΑ με θέμα « Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική – Λύσεις ή αδιέξοδα»


• Η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με υπευθυνότητα και με καθαρή επιστημονική προσέγγιση υπέδειξε την περιοχή της Ριτσώνας για χωροθέτηση του ΧΥΤΑ.

• Ολες οι επιστημονικές έρευνες σε περίπτωση ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων εντός της Αττικής, αναφέρονται σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και όχι στον ενταφιασμό,

2. Συμπεράσματα από την πρόσφατη Μελέτη (Φεβρουάριος 2007) του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλου

Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.

Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα ρεαλιστική και γρήγορα εφαρμόσιμη θα ήταν η προώθηση μιας κεντρικής, εκτός Αττικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία, μαζί με την υφιστάμενη
εγκατάσταση αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας της Δ. Αττικής, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο την Αττική όσο και ευρύτερες περί αυτήν περιοχές.

Πρόταση, αντί της πληθώρας των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΧΥΤΑ, στην ίδρυση και λειτουργία ολιγάριθμων, κεντρικών εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα κατάλληλες θέσεις, όπως φαίνεται στο προηγούμενο σχήμα.

Με αυτό τον τρόπο τα Ανακυκλώσιμα Στερεά Απόβλητα θα μεταφέρονται στις κεντρικές αυτές εγκαταστάσεις με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικής, σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την πλειονότητα των νησιών με οικονομικά βέλτιστο τρόπο.

3. Μελέτη ΙΣΤΑΜΕ (Απρίλης 2007)

• Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σκουπίδια. Προτείνεται ανακύκλωση,
διαλογή στην πηγή και θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί στο 80% ο
όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.

• Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ για τους τρεις χώρους
που έχουν επιλεγεί (Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό), θα αντιμετωπιστεί
το πρόβλημα για μια πενταετία και θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες
λύσεις σε μια κορεσμένη Αττική.

4. Το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ

• Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική
τον σκουπιδότοπο της Αθήνας
• Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ. εναντίον της δημιουργίας
ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό

Ο κ. Παντελάρας, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, μας παρουσίασε, εκ μέρους της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα απορρίμματα στην Αττική, τα συμπεράσματά της.


• Η σύγχρονη αντίληψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει επιβάλει την υιοθέτηση ορισμένων γενικών αρχών πάνω στις οποίες στηρίζονται οι επί μέρους περιβαλλοντικές πολιτικές που με τη σειρά τους οφείλουν να
ενσωματώνονται στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πεδίο των αποβλήτων, και ειδικότερα των στερεών αποβλήτων, βασική αρχή και κατεύθυνση είναι: η αποφυγή και η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων μέσα από την χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων καθώς και αλλαγών στις κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνον αντικείμενο μιας τεχνικής διαδικασίας αλλά ευρύτερα είναι θέμα κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς.

• Στη χώρα μας, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου προγράμματος αντιμετώπισης σε εθνικό επίπεδο που θα δίνει λύσεις
στα προβλήματα και θα παρακολουθεί διαχρονικά τις τάσεις και τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται
. Η σημασία των εξελίξεων αυτών γίνεται περισσότερο κατανοητή αν αναλογισθούμε την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τα απορρίμματα συνιστούν ακόμα απειλή για την υγεία και μια από τις κύριες πηγές περιβαλλοντικής υποβάθμισης τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers