14 Οκτωβρίου 2007

Με blogs στη μάχη για το περιβάλλον

H πρώτη Blog Action Day (blogactionday. org), στις 15 Οκτωβρίου
Ιστολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο τη Δευτέρα γράφουν τις απόψεις τους, παρεμβαίνουν, συζητούν

Των Λινας Γιανναρου, Ιφιγενειας Διαμαντη

Μια φωνή λέει: «Τι θα συνέβαινε αν κάθε μπλογκ έγραφε την ίδια ημέρα για το ίδιο θέμα; Το περιβάλλον». Η οθόνη γεμίζει από εικόνες από φουγάρα εργοστασίων, παγετώνες σε τήξη, κυκλοφοριακή συμφόρηση. «Μαζί θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συζήτηση». Μια ανεμογεννήτρια σε λειτουργία. «Φέτος, για πρώτη φορά, μπλόγκερ από όλο το Διαδίκτυο θα ΕΝΩΘΟΥΝ...». Ροζ φλαμίνγκο, ένα πανέμορφο τοπίο με βουνά, λίμνες και πράσινα δάση. «...για να μοιραστούν, συζητήσουν, συμβουλέψουν, θέσουν ερωτήματα, ΔΡΑΣΟΥΝ. Οποιοδήποτε κι αν είναι το πάθος σας, οποιοδήποτε κι αν είναι το ακροατήριό σας, ελάτε μαζί μας στις 15 Οκτωβρίου». Σε μια λίμνη πέφτει μια σταγόνα νερό. Το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό για το οποίο εκτιμάται ότι μέχρι και πόλεμοι θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. «Blog Action Day. Ενα θέμα, μια ημέρα, χιλιάδες φωνές». Μέσα σε 1 λεπτό και 8 δεύτερα, το βίντεο της μεθαυριανής πρωτοβουλίας παρουσιάζει εύγλωττα τον στόχο του.

Ξεπερνούν τις 11.000 οι μπλόγκερ από ολόκληρο τον κόσμο που θα συμμετέχουν στην πρώτη Blog Action Day (blogactionday. org), στις 15 Οκτωβρίου. Αν και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ιστολογίων (τα 70 εκατομμύρια φθάνουν συνολικά), υπολογίζεται ότι απευθύνονται σε κοινό μεγαλύτερο των 8,5 εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, κάθε μπλόγκερ καλείται να γράψει τις απόψεις του για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα τον απασχολεί. Στόχος; Να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για ένα καλύτερο κοινό μέλλον στον Γαλάζιο Πλανήτη. «Η ιδέα γεννήθηκε κουβεντιάζοντας με φίλους μπλόγκερ για το ποια μπλογκ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση ενός σκοπού όπως η προστασία του περιβάλλοντος», λέει στην «Κ» από την Αυστραλία ο web designer Κόλις Ταΐντ, ένας από τους εμπνευστές της Blog Action Day. «Βασικότερο προσόν των μπλόγκερ είναι η φωνή τους. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, ότι αν τη χρησιμοποιήσουμε, ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε -έστω και λίγο- την κατάσταση, αν είμαστε ενωμένοι». Το όλο εγχείρημα χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες προκειμένου να στηθεί. «Στο διάστημα αυτό, στείλαμε mail σε επιφανείς μπλόγκερ για να τους “κλείσουμε” έγκαιρα, με σκοπό να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Στη συνέχεια, ετοιμάσαμε όλο το απαραίτητο για την προώθηση υλικό και στις 15 Αυγούστου ανεβάσαμε το site». Οποιος περιδιαβαίνει τα «στενά» του ελληνικού διαδικτυακού χωριού, σίγουρα έχει εντοπίσει το σχετικό διαφημιστικό banner. Η συμμετοχή από την Ελλάδα -όπως μας είπε και ο κ. Ταΐντ- είναι αξιοσημείωτη. Αλλωστε, το περιβάλλον φαίνεται ότι αποτελεί συνεκτικό στοιχείο των Ελλήνων bloggers. Ενας από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή ήταν και ο 39χρονος δημιουργός του νεοσύστατου tv-politicalwatcher. blogspot. com. Οπως λέει ο ίδιος στην «Κ», «όταν καταστρέφουμε το περιβάλλον, καταστρέφουμε την ίδια μας τη ζωή. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε τέτοια θέματα, γι’ αυτό και αποφάσισα να συμμετάσχω. Ευελπιστώ ότι η μεθαυριανή κίνηση θα ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη». Τι τον ανησυχεί; «Το μέλλον. Σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας;» συνεχίζει. Και τι κάνει στην καθημερινή του ζωή ο tv-politicalwatcher για το περιβάλλον; «Προς το παρόν, τοποθετώ απορρίμματα προς ανακύκλωση στους κάδους του Δήμου Αθηναίων»...

Πολλοί βέβαια δεν θα συμμετάσχουν - από άποψη. Οπως ο γνωστός μπλόγκερ Μανώλης Ανδριωτάκης: «Γενικεύει επικίνδυνα το πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους και πριν να είναι αργά να δούμε τι προκαλεί το πρόβλημα και να δράσουμε με βάση αυτό, και όχι με ευχές και διαφημιστικά μηνύματα», γράφει.

Συμμετοχή του ΣΚΑΪ στην Blog Action Day

Στην παγκόσμια κινητοποίηση για το περιβάλλον συμμετέχει και ο ΣΚΑΪ. Ηδη, εδώ και πολλές ημέρες, μέσω της ιστοσελίδας skai. gr, καθένας μπορεί να ενημερωθεί για την Blog Action Day μέσω σχετικών links, ενώ μεθαύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα μεταδοθεί η ειδική εκπομπή blog@ΣΚΑΪ, με καλεσμένους Ελληνες bloggers και αντικείμενο τις δράσεις τους για το περιβάλλον στον κυβερνοχώρο (βλ. σελ. 18). Εν τω μεταξύ, αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται μία ακόμη παγκόσμια δράση για το περιβάλλον, με διοργανωτή την εταιρεία Google. Πρόκειται για το Cleanup Weekend, στο πλαίσιο του οποίου περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο θα οργανώσουν τον καθαρισμό κάποιας συγκεκριμένης περιοχής. Από τη χώρα μας, συμμετέχει ο Δήμος Αχαρνών, που καλεί όλους μας την Κυριακή από 8.30 π.μ. και μετά στον καθαρισμό κατά μήκος της λεωφόρου Πάρνηθος (το ραντεβού είναι στην ταβέρνα Ζυγός).

Σάββατο, 13 Oκτωβρίου 2007 - Http://www.Kathimerini.gr


Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers