18 Φεβρουαρίου 2009

Ένας νόμος μόνον είναι αρκετός, αυτός που θα επιβάλλει την εφαρμογή των υπολοίπων νόμων !

...και κάτι ακόμη προς τους ενεργούς πολίτες όπου γης, μια μικρή ομάδα σκεπτομένων και αφοσιωμένων στον σκοπό τους ανθρώπων μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, στην πραγματικότητα αυτό είναι το μόνο στην ιστορία που μπορεί να συμβεί. Έτσι έχει η ζωή ενδιαφέρον.


Ήταν ένα πράσινο χωριουδάκι που το λέγανε Βουτζά


Ήταν ένα χωριουδάκι, κάπου στην Αττική που το έλεγαν Νέο Βουτζά. Ιστορικός οικισμός με καταγωγή το ομώνυμο προάστιο της Σμύρνης στη Μικρά Ασία. Ο Ν.Βουτζάς κείται στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του Πεντελικού και απαρτίζεται από λοφίσκους και απότομες χαραδρο-ρεματιές. Έχει ενταχθεί στο σχέδιο από το 1969 και τα τελευταία χρόνια οικοδομείται ταχύτατα. Παρά τις τέσσερις πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας, παραμένει μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με πλούσια βιοποικιλότητα.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998, μια μικρή ομάδα ενεργών πολιτών, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη τη δύναμη της ποίησης του Νίκου Καζαντζάκη: «Αγάπησε την ευθύνη. Πες: Εγώ και μόνο εγώ. Έχω την υποχρέωση να σώσω τη Γη. Εάν δεν σωθεί, θα είναι δικό μου λάθος». Σήμερα πλέον είναι αρκετά γνωστό και πολύ πέραν της Αττικής το πετυχημένο παράδειγμα της εθελοντικής κινητοποίησης στον Νέο Βουτζά, με στόχο την προστασία του δάσους, μέσω της πυρασφάλειας, των καθαρισμών, της καταστολής με τα ιδιόκτητα πυροσβεστικά οχήματα, των αναδασώσεων, της κατάλληλης εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης, σε ετήσια βάση, που μάλιστα από χρόνο σε χρόνο γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική. Ο δρόμος δεν ήταν, ούτε είναι, χωρίς ποικίλες αντιξοότητες και εμπόδια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με οικονομικά συμφέροντα, πολιτικά πάθη, αρρωστημένες προκαταλήψεις και νοοτροπία.

Όμως το σημείο – καμπή της προσπάθειας μας σήμερα είναι η αποτροπή της ολοκληρωτικής καταστροφής, όχι από τις πυρκαγιές αλλά από την ασυνειδησία και τη μη εφαρμογή του νόμου εν απουσία ελέγχου. Όπως είχε πει ο Εμμ.Ροϊδης ένας νόμος μόνον είναι αρκετός, αυτός που θα επιβάλλει την εφαρμογή των υπολοίπων νόμων! Συγκεκριμένα, κι ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι μόνον 20%, είμαστε αντιμέτωποι με τη συστηματική αποψίλωση κάθε βλάστησης στο σύνολο της έκτασης, δηλαδή στο 100%! Σε συνέχεια διαδοχικών και επίμονων αιτημάτων, πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και καταγγελιών μας, αλλά και δεδομένου του τεραστίου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική συνολικά στον τομέα του περιβάλλοντος, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, στις 13 Οκτωβρίου 2008, προέβη επιτέλους σε ένα βήμα ιστορικής σημασίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: (α) για την έκδοση οικοδομικής άδειας, είναι υποχρεωτική η υποβολή βεβαίωσης από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα που θα πιστοποιεί τη θέση, τον αριθμό και το είδος των υφισταμένων δένδρων, όπως αυτά αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα της υπό έκδοση αδείας, προκειμένου η αρχιτεκτονική επιτροπή να έχει πλήρη γνώση της πραγματικής κατάστασης για να ασκήσει την αρμοδιότητα της, (β) για τη σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, είναι υποχρεωτική η υποβολή και βεβαίωση από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα που θα πιστοποιεί την τήρηση των προβλεπομένων από την οικοδομική άδεια για την κοπή των δένδρων, (γ) η σχετική διαδικασία θα υλοποιείται ανά Δήμο ή Κοινότητα με την υπογραφή σχετικού μνημονίου με την Νομαρχία.

Η τελευταία πρόβλεψη είναι και η αχίλλειος πτέρνα. Πράγματι, με χαρά ακούσαμε τη Νομαρχία να ανακοινώνει ότι 6 Δήμοι και Κοινότητες από τους 44 υπέγραψαν το απαιτούμενο σχετικό μνημόνιο. Τι θα γίνει όμως με τους υπολοίπους ΟΤΑ, ειδικώς ενόψει του επικείμενου μεγάλου κύματος ένταξης στο σχέδιο νέων περιοχών, όπως ορθά προωθείται; Ποιος θα εφαρμόσει τον νόμο και θα ασκήσει εν προκειμένω τους ελέγχους, αφού ούτε τώρα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας δεν επαρκούν; Ειδικότερα καλούνται οι Δήμαρχοι της Ν.Μάκρης, Ιορδάνης Λουίζος και της Ραφήνας, Αντρέας Κεχαγιόγλου και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι, Δήμοι-μεταξύ των οποίων είναι διηρημένος ο Ν.Βουτζάς όπου και η αφετηρία του θέματος αυτού-, να προβούν το συντομότερο δυνατό στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπογραφεί το απαιτούμενο μνημόνιο και να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα και σωστά η απόφαση αυτή. Όλοι οι Δήμοι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλλουν σε ένα αποφασιστικό βήμα που θα προσδιορίσει το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον της Αττικής. Ας την αξιοποιήσουν και οι μελλοντικές γενιές θα τους το αναγνωρίσουν γενναιόδωρα, το πράσινο δίνει την ποιότητα στη ζωή και την αξία στη γη, στο κάτω - κάτω η απόφαση αυτή της Νομαρχίας δεν αφορά νόμο, αλλά προσπάθεια εφαρμογής του νόμου, τον οποίο έχουν δώσει όρκο όταν ανέλαβαν τα καθήκοντα τους να τηρούν.

Και κάτι ακόμη προς τους ενεργούς πολίτες όπου γης, με το βλέμμα απ’ το χωριουδάκι του Ν.Βουτζά: μια μικρή ομάδα σκεπτομένων και αφοσιωμένων στον σκοπό τους ανθρώπων μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, στην πραγματικότητα αυτό είναι το μόνο στην ιστορία που μπορεί να συμβεί. Έτσι έχει η ζωή ενδιαφέρον.

Νίκος Γιαννής

Πρόεδρος Συλλόγου Ν.Βουτζά

Αναπλ. Βουλευτής Περιφέρεια Αττικής

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers