7 Μαΐου 2009

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 16 από τις 400 παράνομες χωματερές. Αναλογούν πρόστιμο = 544.000 € την ημέρα !

Πριν αλέκτωρ λαλήσει...

Μεταξύ των συμπερασμάτων που ακούστηκαν στην ημερίδα των Οργανώσεων Πολιτών της 28ης Απριλίου 2009 ήταν και το επόμενο :

Έγιναν αναφορές για τα επικείμενα τεράστια πρόστιμα που απειλεί η Ε.Ε. για τους ΧΥΤΑ (34.000 € την ημέρα) καθώς και για τα αντίστοιχα που θα ισχύσουν για τα υγρά απόβλητα στη συνέχεια.

Ο Βουλευτής Αττικής κ. Ντ. Βρετός που παρευρέθηκε στην ημερίδα, έρχεται με νέα ερώτηση στην Βουλή για τα επαπειλούμενα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας.

Εμείς θα κάνουμε μια αριθμητική διόρθωση στα ποσά που αναφέρονται. Για τις 400 χωματερές που αναφέρονται, αναλογούν 13.600.000
€, αντί των 10.000.000 € του δημοσιεύματος, ενώ για την Αττική μόνο 544.000 € την ημέρα.

Οι Οργανώσεις Πολιτών δεν κρατάνε μόνο πανώ και ασχολούνται με ακτιβισμό της στιγμής, αλλά κρατάνε στοιχεία και
μιλάνε με αυτά ενώ προχωράνε τα τελευταία χρόνια σταθερά και υπεύθυνα μόνο μπροστά.

Όσοι δεν έχουν λάβει υπόψη τους αυτή τη διαφοροποίηση των πολλών, σύντομα θα βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων.

Διαβάστε την επιστολή του Βουλευτή κ. Βρεττού.

Θέμα : Νέα υψηλά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

Το ζήτημα των παράνομων χωματερών στην χώρα μας επανέρχεται δριμύτερα αυτήν την φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας1 το οποίο αναφέρει ότι σε χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου, η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο 10 εκ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι αιφνιδίασε όλους τους αρμοδίους, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρχε η προσδοκία ότι το πρόστιμο ήταν αναμενόμενο μόνο για τις επτά παράνομες χωματερές και όχι για τις 400 οι οποίες λειτουργούν σε όλη την χώρα. Οι χωματερές που καταγράφαμε και ανακοινώναμε στους Ευρωπαίους ήταν 1102 ενώ οι πραγματικοί αριθμοί ήταν περίπου 3000. Οι χωματερές για τις οποίες επισήμως υπήρχε εκκρεμότητα ήταν επτά ενώ στην πραγματικότητα ήταν 400.

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 16 από τις 400 παράνομες χωματερές. Η προειδοποιητική επιστολή, από την Αρμόδια Επίτροπο εστάλη στην χώρα στις 14 Απριλίου και καθιστούσε σαφή την πρόθεση να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο ακέραιο.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα, που δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι και σήμερα.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Α. Νάκος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα περισσότερα εμπόδια για την εκτέλεση έργων κατασκευής ΧΥΤΑ είναι οι τοπικές κοινωνίες» αιτιολογώντας έτσι την ύπαρξη των παράνομων χωματερών. Στην πράξη το έργο των ΧΥΤΑ εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών δεν μπορεί να προχωρήσει.

Επειδή όμως μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επειδή απαιτείται άμεσα να δοθεί μια λύση,

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ

1.Με ποιον τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την παραπάνω εξέλιξη;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε επανασχεδιασμό της πολιτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων;

.Ο ερωτών βουλευτής

Ντίνος Βρεττός

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers