18 Δεκεμβρίου 2009

Μετανάστευση και Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Αττικής κ. Β. Οικονόμου μας ήρθε μια σημαντική ανακοίνωση για την Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Κοινοβούλιο από τις 10 έως 12 Δεκεμβρίου με θέμα «Μετανάστευση και Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη»



Αθήνα, 15-12-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Βασίλης Οικονόμου, εκπροσώπησε την χώρα μας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Διάσκεψη με θέμα «Μετανάστευση και Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Γαλλικό Κοινοβούλιο στο Παρίσι στις 10 έως 12 Δεκεμβρίου.

Στην διάσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι παράγοντες που επηρεάζουν και αυξάνουν την βία ενάντια των γυναικών όπως είναι η απομόνωση πληθυσμιακών ομάδων, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι το ασθενές φύλο, η συμπεριφορά των εργοδοτών, οι διακρίσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη λόγω της καταγωγής και της προέλευσης των μεταναστών. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες και δη οι μετανάστριες συναντούν πολλά εμπόδια όταν προστρέχουν στην βοήθεια της πολιτείας ή της δικαιοσύνης. Επίσης συζητήθηκε το φαινόμενο του human trafficking, το οποίο συναντάται σε όλη την Ευρώπη και πολλές μετανάστριες, ακόμα και ανήλικα κορίτσια πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων πορνείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία δέχτηκε την δολοφονική επίθεση στην χώρα μας λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που ανέπτυξε υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Βασίλης Οικονόμου στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τόνισε ότι στην χώρα μας έχουμε ξεκινήσει να ενισχύσουμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, να κάνουμε σαφές προς όλους ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και να τιμωρήσουμε αυστηρά τους παραβάτες.

Ήδη η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται νόμους που θα βάλουν φραγμούς στην εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων και θα προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στο καθεστώς της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα όπως για παράδειγμα, η επικήρυξη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της κυρίας Κούνεβα με ένα εκατομμύριο ευρώ και η εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της αποτρόπαιας πράξης να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα πρέπει να ενταχθεί και η σεξουαλική βία που ασκείται α) σε περιόδους πολέμου, β) μέσα στην οικογένεια και γ) δια της επιβαλλόμενης παντρειάς, σε ένα «status» ασύλου και να βρεθούν οι απαραίτητες δικλείδες προκειμένου αυτό να χορηγείται στις γυναίκες που το ζητούν.

Επίσης οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει εξίσωση ανδρών και γυναικών ως προς τα θέματα ασύλου, να γίνουν κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του human trafficking που στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος ωθεί γυναίκες και μικρά κορίτσια στην πορνεία, να γίνει δηλαδή προσπάθεια με διεθνή αλλά και εθνικά μέσα υπό την επίβλεψη των εθνικών κοινοβουλίων με την συνδρομή και τον συντονισμό της δράσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα της πορνείας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε η ανάγκη να επανεξεταστούν τα νομικά πλαίσια που αφορούν τις εργάτριες μετανάστριες καθώς είναι υποχρέωση των κρατών απέναντί τους και οφείλει το κάθε κράτος δια του κοινοβουλίου του να εξετάσει και να υιοθετήσει τρόπους για την καλύτερη προστασία των κυρίων δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας μεταναστών που συχνά πέφτουν θύματα της βίας.

Το παράδειγμα της Κούνεβα πρέπει να αφυπνίσει όλη την Ευρώπη καθώς τέτοια φαινόμενα υπάρχουν παντού και πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Τέλος η Διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες θύματα της βίας πρέπει να στηρίζονται ενεργά και να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή επανένταξή τους στην κοινωνία με την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας, όπως είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων τους, τα υποστηρικτικά κέντρα και η ψυχολογική υποστήριξη.

Η στήριξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους είναι απαραίτητη προκειμένου αυτές να ενταχθούν αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο και να μην ανεχτούν να πέσουν και πάλι θύματα της βίας.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers