26 Ιανουαρίου 2010

Τα Μεσόγεια πνίγονται στα λύματα. Απορροφητικοί βόθροι και λιπάσματα αχρήστευσαν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Εφημερίδα -ΤΑ ΝΕΑ- 26/1/2010

«Τα Μεσόγεια και το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο» λέει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί αφού δεν μπορείς να πιεις νερό από αυτές, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείνασες γεωργικές περιοχές».

Επικίνδυνο για την υγεία, εξαιτίας της νιτρορρύπανσης, είναι το νερό από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στα Μεσόγεια όπως και σε άλλες επτά περιοχές (Θεσσαλία, Κωπαΐδα, Αργολίδα, λεκάνη Πηνειού, κάμπος Θεσσαλονίκης, λεκάνη Στρυμόνα και πεδιάδα Άρτας), οι οποίες έχουν και επισήμως χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες ζώνες.
Διαρροές από βόθρους

Ωστόσο, η νιτρορρύπανση δεν προκαλείται μόνο από τα λιπάσματα. Όπως λέει ο ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Γιάννης Κουμαντάκης, «σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο έχουν ρυπανθεί οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια από τις διαρροές στους βόθρους και το αποχετευτικό δίκτυο. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2001 στον Κάμπο της Αναβύσσου και τη Βάρη παρατηρήσαμε συγκεντρώσεις σε νιτρικά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στα περισσότερα σημεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πόση τα νερά που προέρχονται από αυτές τις γεωτρήσεις».

Πρόβλημα στο Θριάσιο

Όπως τονίζει ο κ. Κουμαντάκης, εκτός από τις επτά περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επισήμως ευπρόσβλητες ζώνες, από έρευνες του ΕΜΠ έχει προκύψει ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το Θριάσιο και το παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας, όπου παρατηρείται έντονη αγροτική δραστηριότητα. Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 2003 βρέθηκε, όπως λέει, ακατάλληλο προς πόση και το νερό από τις γεωτρήσεις στον κάμπο του Μαραθώνα. Ωστόσο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του Μαραθώνα Σπύρος Ζάγαρης, «το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με νερό που προέρχεται από τα έργα ανάσχεσης που γίνονται στην περιοχή μας από το 2007 και ανακόπτουν την πορεία του νερού προς τη θάλασσα».

Μόνο για πότισμα

ΕΙΝΑΙ πλέον κοινό μυστικό ότι το νερό από τις γεωτρήσεις στα Μεσόγεια δεν πίνεται. Ωστόσο, γύρω από τις γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες, έχει στηθεί ολόκληρο εμπόριο αφού βιομηχανίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κήποι αλλά και πισίνες χρειάζονται νερό και οι ιδιοκτήτες τους συνήθως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την ΕΥΔΑΠ, που χρεώνει γι΄ αυτές τις περιπτώσεις πάνω από 3 ευρώ το κυβικό μέτρο.

«Στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά και χλωριόντα, κυρίως εξαιτίας των λιπασμάτων αλλά και των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους», λέει ο δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας. «Προσπαθούμε όσο γίνεται να περιορίσουμε τις γεωτρήσεις, αλλά σήμερα το νερό από αυτές το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε το πράσινο της πόλης. Είναι μια “σολομώντεια” λύση γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώσουμε το νερό της ΕΥΔΑΠ».

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κορωπίου Θοδωρής Αθανασόπουλος, «η νιτρορρύπανση στην περιοχή είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων τα τελευταία 30 χρόνια.

Θεωρώ ότι στον κάμπο των Μεσογείων- όπου έχει απομείνει αγροτική δραστηριότητα- επειδή οι τιμές της νιτρορρύπανσης είναι ιδιαίτερα υψηλές θα έπρεπε να καλλιεργούνται ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση.

Έτσι, και η υγεία του κόσμου θα προστατευόταν αφού τα βιοκαύσιμα δεν καταλήγουν στο... πιάτο μας και θα σταματούσε η τσιμεντοποίηση της αγροτικής γης».

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers