Πριν μερικά χρόνια εργαζόμουν ως διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία τροφίμων υπό δημοτικό έλεγχο. Η εταιρεία δεν πήγαινε καλά παρά το ότι κρατούσε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι λόγοι πολλοί αλλά όχι του παρόντος. Ξαφνικά ο λογιστής της εταιρείας μου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σε λίγους μήνες θα έμπαινε σε αδυναμία πληρωμών .
Όταν τον ρώτησα για τα αιτία μου περιέγραψε το πλαίσιο: ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ με τους εξής τρόπους :
Α. Υπεράριθμο προσωπικό
Β. Άσκοπες δαπάνες κάθε είδους
Γ. Κλοπή της εταιρείας μέσω υπερτιμολόγησης πρώτων υλών.
Δ. Άσκοπος και υπέρμετρος δανεισμός
Ε. Επενδύσεις χωρίς προγραμματισμό και χωρίς λόγο από το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας.
Όπως μου είπε ήθελαν η εταιρεία να υπερχρεωθεί οπωσδήποτε.
Από έρευνα που έκανα μαζί με το λογιστή διαπίστωσα ότι η εταιρεία είχε αφήσει απλήρωτους τους προμηθευτές. Η διοίκηση είχε επίσης προκαλέσει τον έλεγχο της εφορίας αφού δεν... είχε δεχθεί το κλείσιμο των βιβλίων της με το απίστευτα μικρό ποσό των δύο εκ. δραχμών. Το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν 200 εκ. πρόστιμο.
Η εταιρεία έπρεπε εκτός των άλλων να πληρώνει κάθε μήνα την δόση στην εφορία. Η διοίκηση φρόντισε επίσης με απατεώνες δικηγόρους υπάλληλοι τραπεζών να βάλει ψεύτικες υποθήκες ώστε καμιά τράπεζα να μην δέχεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία η οποία έπρεπε να οδηγηθεί σε ασφυκτική έλλειψη ρευστού.
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Έπρεπε οι μέτοχοι να δεχθούν αδιαμαρτύρητα να παραχωρήσουν το μάνατζμεντ της εταιρείας σε μεγαλομετόχους ιδιώτες. Αυτοί οι ιδιώτες μετά την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας θα έμπαιναν ως εγγυητές ώστε η εταιρεία να δανειστεί ξανά και να μπορέσει να λειτουργήσει.
Απώτερος στόχος. Μετά την κατάκτηση του μάνατζμεντ να οδηγηθεί η εταιρεία σε πώληση σε γνωστή εταιρεία του κλάδου πέραν του ατλαντικού. Το δώρο από την πώληση ήταν δύο δις δρχ. ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ;
ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ.
Το σχέδιο ναυάγησε. Και αυτό γιατί στο Δ.Σ που να ανακοινώθηκαν όλα αυτά είχα το θάρρος να κάνω αποκαλύψεις και να κινητοποιήσω τους μικρομετόχους. Κατάφερα να αποσπάσω δάνεια με ευνοϊκούς όρους, να ακυρώσω όλες τις ασύμφορες συμβάσεις πρώτων υλών, να απαγορέψω τις άσκοπες δαπάνες κτλ. Όλα αυτά τα έκανα χωρίς την έγκριση της διοίκησης η οποία δεν τόλμησε να με ακουμπήσει εκείνη τη στιγμή. Με απέλυσαν αργότερα...
Το όφελος είναι ότι τα σχέδια τους ναυάγησαν η εταιρεία σήμερα λειτουργεί είναι κερδοφόρος και κυρίως είναι σε Ελληνικά χέρια και κάτω από το δημοτικό έλεγχο.
Μερική Αναδημοσίευση από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Του Μιχάλη Παπαδοδημητράκη*( Χημικός Μηχανικός, Επιχειρηματίας Ηράκλειο Κρήτης)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου